Reklama

Unikátní technologie zachraňují děti u nás i ve světě

Tři příběhy statečných dětí, které si mohou díky objevům moderní medicíny hrát s ostatními dětmi bez větších omezení.

Zázračná pumpa pro Davídka
Davídek je nejmladším pacientem s dětskou mozkovou obrnou v České republice, kterému lékaři motolské fakultní nemocnice voperovali tzv. baclofenovou pumpu. Chlapec, jehož svaly byly donedávna v nekontrolovatelné křeči, má teď šanci na kvalitnější život. Díky speciálnímu přístroji začíná mluvit, používat ruce a jeho rodiče věří, že jednou bude i chodit.
Dětská mozková obrna se zpravidla začne projevovat krátce po narození a pro dítě i jeho nejbližší znamená komplikace na celý život. Ročně ji lékaři odhalí zhruba u 100 českých dětí. Postihla i Davídka z Ostravy. „Syn má dětskou mozkovou obrnu už od jednoho měsíce. Od narození se nevyvíjel jako jeho zdraví vrstevníci. Pouze ležel, měl stažené nožičky a ručičky používal jen minimálně,“ popisuje Davídkův stav před operací jeho maminka Hana Rosůlková.
Zlom v životě rodiny nastal v okamžiku, kdy se doslechli o speciální terapii pomocí baclofenové pumpy nazývané ITB. „Léčba pomocí ITB funguje na principu dávkování malého množství léku přímo do mozkomíšního moku v páteřním kanálku, což snižuje napětí svalů na končetinách,“ vysvětluje přednosta Neurochirurgické kliniky 2. LF UK a FN Motol doc. MUDr. Michal Tichý, CSc.
Podle slov rodičů i odborníků se účinek léčby dostavil téměř okamžitě. „Už během třetího dne po operaci jsme viděli změny, a to hlavně na rukou. Před operací je měl zaťaté v pěst, teď už si vezme třeba i lentilku a dá si ji sám do pusy. Obrovskou radost máme i z toho, že se rozmluvil. Nikdy nezapomenu, jak mi poprvé řekl máma,“ líčí dojatě Hana Rosůlková.

Lékaři: Srdce Emmy chceme mít pod kontrolou
Šestiletá Emma má od raného věku vážné onemocnění srdce, u něhož jí hrozí kdykoliv srdeční zástava a pro které jí byl naimplantován defibrilátor. Do školky může chodit pouze na čtyři hodiny denně a musí být pod neustálým dohledem. Díky novému přístroji mohou být rodiče Emmy nyní o mnoho klidnější.
    
Srdeční vady jsou nejčastější vrozenou vývojovou vadou a postihují přibližně 6-8 z tisíce novorozenců. Dnes už mají malí pacienti díky moderním technologiím šanci žít dlouhý a kvalitní život. Péči o ně nově usnadňuje i unikátní přístroj monitorující činnost defibrilátoru na dálku MyCareLink. Pomáhá dohlížet i na malou Emmu. „Emma byla ve svých dvou letech nejmladší pacientkou u nás, které byl implantován defibrilátor. Nyní získala jako první i přístroj pro dálkovou monitoraci. Její srdce tak máme pod pravidelnou kontrolou,“ říká prof. MUDr. Jan Janoušek, Ph.D., vedoucí primář Dětského kardiocentra Fakultní nemocnice v Motole.
Technologie MyCareLink společnosti Medtronic přenáší bezdrátově data z implantovaného kardiostimulátoru či defibrilátoru pacienta přímo k ošetřujícímu lékaři. Přenos probíhá automaticky, v pravidelných časových intervalech a bez nutnosti osobní návštěvy v nemocnici. Informace se dostávají k lékaři ihned po odeslání z jakéhokoliv místa pokrytého mobilním telefonním signálem.
Petra Gräfová, maminka Emmy, k tomu říká: „S přístrojem MyCareLink jsme nyní o mnoho klidnější, protože víme, že činnost jejího srdce je pravidelně sledována lékařem.“ Nový monitor nyní přispěje k rychlejší a kvalitnější péči i o další dětské pacienty.

Cukrovka dětem nemusí bránit v rozletu
Zuzance bude o prázdninách osm let. Na první pohled je to školačka jako každá jiná - sportuje, hraje na flétnu, chodí tancovat a chce začít hrát ping-pong. Trpí však cukrovkou I. typu a na rozdíl od ostatních dětí si musí nepřetržitě hlídat hladinu cukru v krvi. Pomáhá jí v tom inzulinová pumpa, díky níž si může dětství užívat i s vážným onemocněním.
Když byly Zuzance tři roky a vyšla najevo nezvratná diagnóza, představili lékaři rodičům inzulinové pero a principy léčby. Aplikace inzulinu, kontrola stravy, měření glykémie a starost o výměnné sacharidové jednotky. Bylo toho hodně. „Od začátku nemoci jsme se snažili, aby nás ani Zuzanku cukrovka příliš nepohltila. Chtěli jsme žít životem jako předtím,“ prozrazuje maminka Pavlína Hauznerová a dodává: „Přes všechno úsilí se nám však kompenzace diabetu v začátcích léčby příliš nedařila, tak nám její ošetřující lékař doporučil inzulinovou pumpu MiniMed Paradigm Veo. Zuzka byla skvělým pacientem a na svoji růžovou pumpičku byla náležitě hrdá.“
Léčba inzulinovou pumpou spočívá v zavedení podkožní kanylky, která je spojena s pumpou, v níž je zásobník na inzulin. Z pumpy se dle nastavení lékaře dávkuje inzulin, který nahrazuje nefunkční slinivku. Podkožní kanylka se po třech dnech mění a zavádí se na jiné místo. Moderní inzulinová pumpa je velmi malá a nenápadná, pacient ji proto má neustále na sobě a odkládá ji jen na koupání.

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama