Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kolposkopie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 16904x )

Kolposkopie je gynekologické vyšetření, při němž se mikroskopicky vyšetřuje děložní čípek a pochva. Kolposkopie je součástí preventivních gynekologických prohlídek a slouží k časnému záchytu přednádorových, nádorových, zánětlivých i jiných změn na děložním čípku. Každá žena by měla podstoupit preventivní gynekologickou prohlídku pravidelně alespoň jednou ročně.

shutterstock.com

Kolposkopie je optická vyšetřovací metoda, která pomáhá odhalit změny na sliznici děložního čípku, případně v pochvě nebo na zevních rodidlech. Je nedílnou součástí preventivních gynekologických prohlídek a slouží k časnému záchytu přednádorových, nádorových, zánětlivých i jiných změn na děložním čípku. Včasné rozpoznání těchto změn je velmi významné pro rychlé zahájení léčby a pro následné úplné vyléčení. Proto je velmi důležité pravidelně, na preventivní prohlídky docházet. Ženám všech věkových kategorií je plně hradí zdravotní pojišťovny.

Kolposkop

Přístroj, kterým se toto vyšetření provádí se nazývá kolposkop. Je to speciální mikroskop se silným zdrojem světla umožňující 8–40ti násobné zvětšení (přiblížení) prohlížených míst. Toto přiblížení zvýrazní změny, které by mohly být při vyšetření pouhým okem přehlédnuty. Některé kolposkopy jsou vybaveny kamerou nebo fotografickým přístrojem, což umožňuje přesnou dokumentaci nálezů.

Čtěte také: Co se děje v těle, když se infikuje HPV virem?

Příprava na kolposkopii

Před kolposkopií není třeba žádná speciální příprava. Jedná se v podstatě o běžné gynekologické vyšetření. Je zcela nebolestivé, trvá pouze několik minut. Můžete být najedená. Vyšetření se neprovádí v době menstruačního krvácení. Je vhodné se 24 hodin před vyšetřením vyhnout vyplachování pochvy, používání tampónů či aplikace jakýchkoli vaginálních léků. Před vyšetřením je vhodné se vymočit.

Průběh kolposkopie

Vyšetření provádí lékař/ka, gynekolog, v každé gynekologické ambulanci. Při kolposkopii žena zaujímá polohu v polosedě na gynekologickém vyšetřovacím lehátku. Lékař nejprve zavede gynekologická zrcadla. Po správném umístění je mírně rozevře, tím dochází k fixaci děložního čípku do vhodného postavení, tak, aby jej bylo možné co nejlépe prohlédnout. Někdy samotné kolposkopii předchází ještě stěr z čípku na onkologickou cytologii. Pak probíhá samotné vyšetření kolposkopem.

Provádí se tzv. prostá kolposkopie nebo také odborněji nativní kolposkopie, při které lékař pouze setře štětičkou hlen z děložního hrdla a následně sliznici pomocí kolposkopu prohlíží. Takto lze zjistit základní změny, infekci a především zdroje krvácení.

Další fází je tzv. rozšířená kolposkopie. Nejprve se hrdlo děložní potírá 3% kyselinou octovou, která rozpustí hlen a zvýrazní případné patologické změny epitelu (sliznice). Aplikace kyseliny octové a její působení na sliznici je zcela nebolestivé, doteky namočenou vatovou štětičkou jsou vnímány pouze jako chladivé.
Dalším krokem rozšířené kolposkopie je aplikace Lugolova roztoku. Tento jodový roztok obarví sliznici děložního čípku. Některá místa nemusí barvu přijmout a zůstávají světlejší, zde je nutné provést další vyšetření, případně je dlouhodobě sledovat při pravidelných kontrolách.

V případě nálezu abnormálních změn při kolposkopii může lékař v indikovaných případech odebrat malý vzorek tkáně na histologické vyšetření.

Čtěte také: Co vás čeká při sonografii

Výsledek kolposkopie

Předběžný výsledek kolposkopie sděluje lékař ihned, pokud je vše v pořádku závisí další postup na zhodnocení stěru provedeného před kolposkopickým vyšetření. Vyšetření odebraného vzorku ze suspektní oblasti i stěru z děložního čípku trvá asi 10 - 14 dní.

K popisu změn na děložním čípku se používá speciální názvosloví. Popisuje se tzv. transformační zóna (TZ), která vlastně znamená přechodovou zónu mezi sliznicí uvnitř děložního hrdla a povrchem čípku. Dále se hodnotí cévy (V) a změny, které se jeví v kolposkopu jako mozaika (M), puntíčkování (P) a další.

Čtěte také: Gynekolog vás panenství nezbaví

Po kolposkopii

Po samotném vyšetření můžete ihned odejít domů, nejsou nutná žádná zvláštní opatření a můžete se věnovat jakékoli činnosti.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Nutnost gynekologického vyšetření při diabetu

JE SKUTECNE NUTNE NAVSTEVOVAT GYNEKOLOGA PRI DIABETU 1.TYPU?JESTLI ANO,TAK PROC?JAKE PROHLIDKY BY MELI DETSTI DIABETIKOVE 1 TYPU(POTE I DOSPELI) ABSOLVOVAT V RAMCI CUKROVKY?CO VSECHNO BY MEL LEKAR NA BEZNE KONTROLE ZKONTROLOVAT?DEKUJI,ELEONORA

Transvaginální ultrazvuk

Ultrazvukové transvaginální vyšetření je nebolestivé vyšetření orgánů nacházejících se v okolí pochvy. Jedná se zejména o dělohu a vaječníky, případně plod v děloze.

Hysteroskopie

Hysteroskopie je metoda, která lékaři umožní prohlédnout děložní dutinu. V jejím průběhu vyšetření je možné provést i léčebný zákrok nebo odebrat vzorek tkáně.

Inkontinence žen pohledem gynekologa

MUDr. Jaromír Mašata, Gynekologicko-porodnická klinika, 30. května 2002

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce