Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

První návštěva u gynekologa

(MUDr. Táňa Glosová | přečteno: 47558x )

Všude se o tom píše a mluví. Rakovina děložního čípku, prevence, očkování, neplodnost, záněty. Je vám patnáct a přemýšlíte, zda by se vás to už také mohlo týkat. Je čas na první návštěvu gynekologa?

shutterstock.com

Máte z toho rozporuplné pocity. Co to asi tak obnáší, jestlipak to není nepříjemné a trochu trapné? Kdy je vůbec něco takového aktuální? Když chcete antikoncepci? A což když vám ještě patnáct není, je vůbec možné v tomto věku antikoncepci dostat? Můžete gynekologovi důvěřovat, že to neřekne rodičům? S rodiči se o tom stydíte hovořit. Ve škole jste si o gynekologických problémech sice něco říkali, ale zeptat se učitelky na podrobnosti se nikdo moc neodvážil. Leccos se dá zjistit od kamarádek, je však otázka, zda je možné jejich názorům a zkušenostem důvěřovat. A navíc, vaše situace může být úplně jiná.

Od patnácti prevence jednou za rok

Pokud nemáte žádné obtíže, víceméně pravidelně menstruujete a antikoncepce vás zatím nezajímá, pak se doporučuje začít gynekologa pravidelně navštěvovat v patnácti letech. Preventivní prohlídku byste měla absolvovat jednou za rok. Gynekologové jsou na první návštěvy zvyklí, a tak se budou snažit vaše obavy z prvního vyšetření rozptýlit.

Většina dívek dává přednost gynekoložkám – ženám, ačkoliv není důvod se obávat, že by vyšetření gynekologem – mužem mělo být méně kvalitní. Při výběru lékaře dává většina dívek přednost doporučení od svých kamarádek nebo praktického lékaře. Někteří gynekologové žádají po pacientkách takzvané registrační poplatky. Péče gynekologem je plně hrazena z veřejného zdravotního pojištění, takže poplatek lze požadovat pouze za nadstandardní péči.

Před tím, než gynekolog přistoupí k samotnému vyšetření, bude se vás vyptávat na vaši anamnézu. Zapíše si, jaká jste prodělala závažnější onemocnění či zda se s něčím v současné době léčíte. Zajímat se bude o menstruační cyklus, proto je vhodné vést si menstruační kalendář, aby bylo možné posoudit, zda je cyklus pravidelný či nikoliv. Vždy se zeptá na datum poslední menstruace, tj. den, kdy poslední menstruace začala.

Samotné vyšetření spočívá ve vyšetření zevních a pohmatovém vyšetření vnitřních pohlavních orgánů (dělohy, vaječníků a vejcovodů) a obvykle i vyšetření ultrazvukem. Pokud jste již měla pohlavní styk, podívá se do pochvy pomocí takzvaných zrcadel, zkontroluje děložní čípek a odebere z něj vzorek na cytologii. Žádné z těchto vyšetření není bolestivé, pro někoho jen trochu nepříjemné, takže není třeba se bát.

Na všechno se zeptejte

Zdá se, že na první návštěvě gynekologa vás čeká mnoho nového. Abyste rozptýlily své obavy a ve stresu z neznámého se nezapomněly na něco zeptat, vyplatí se napsat si své dotazy na papír a během návštěvy se nenechat odbýt a na všechny pro vás důležité věci se zeptat. Možná se budete bát, abyste lékaře neobtěžovaly zbytečnými dotazy. Věřte, že žádné dotazy nejsou zbytečné. Většina lékařů je naopak uvítá, protože vám bude moci cíleně odpovědět. Uvědomte si, že lékař vás nezná a že je pro něj těžké během patnáctiminutové návštěvy hned odhadnout, zda o gynekologii nevíte vůbec nic nebo zda jste poučená a zajímá vás například kontraindikace u konkrétního přípravku hormonální antikoncepce. Informované pacientky se zájmem o vlastní zdraví jsou samozřejmě pro lékaře mnohem lepšími partnerkami k diskuzi a umožňují navázání kvalitnějšího vztahu lékař-pacient, což je základem pro oboustrannou spokojenost.

Diskuse k článku
Katka
47x

Hezký den, plánuji první gynekologické vyšetření, především z důvodu prevence. Je mi již 23 let, zatím jsem neměla pohl. styk. Mám trochu obavy, jak se na to lékař bude koukat. Popřípadě, jak preventivní vyšetření u panny probíhá? Předem děkuji za odpověď.

markéta
1x

ahoj. je mi 16 a jeste jsem nemela sex ale pristi tyden jdu na první prohlídku a mam z toho hruzu. co me ceka?? dekuji

Bara 17
10x

Dobrý večer, Paní doktorko asi před půl rokem mi zjistily že mám špatnou srážlivost krve.Na gynekologickém vyšetření jsem ještě nebyla ale do konce měsíce jsem obejdnaná.Tak jsem se chtěla jen zeptat jestli by byla nějaká antikoncepce kterou bych mohla brát.Protože když mi tuto nemoc zjistily upozornil mě pan doktor že hormonální antikoncepci brát nebudu moc.JInak žádné léky na šptné srážení neberu. Děkuji moc předem za odpověd. Nashledanou


Celkový počet příspěvků v diskusi: 23. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce

Pojmem antikoncepce označujeme metody, sloužící k zábraně početí. Rozšíření antikoncepce v České republice po roce 1989 vedlo k velmi žádanému poklesu počtu umělých přerušení těhotenství. Metody antikoncepce můžeme rozdělit do několika skupin.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Vhodná antikoncepce

Chci se zeptat, jaké jsou dnes antikoncepční prostředky, vhodné pro 35-letou ženu. Mám již dvě děti a otěhotnět opravdu nechci. S tělískem mám špatné zkušenosti a na podvázání vaječníků si ,myslím, nemám ještě věk. Slyšela jsem, že existují injekce, po kterých se nemenstruuje snad 3 měsíce. Erika

Pět nej otázek o antikoncepci.

Zajímá vás, jakou antikoncepci vybrat, kdy ji vysadit a jak se chránit hned po porodu? Nejen na to má odpověď Radim Uzel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce