Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kapslová endoskopie (Endoskopické vyšetření střeva kapslí)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 15732x )

Kapslová endoskopie je moderní diagnostická metoda, která umožňuje bezbolestně a neinvazivně vyšetřit celou trávicí trubici. Provádí se pomocí speciální vyšetřovací kapsle s minikamerou, která postupně prochází všemi částmi trávicího traktu a nakonec je vyloučena z těla ven.

shutterstock.com

Kapslová endoskopie představuje bezpečný, spolehlivý a především nebolestivý způsob vyšetření trávicí trubice. Jde však pouze o vizuální metodu, která neumožňuje provedení biopsie (odběr vzorků) ani jiných výkonů jako např. stavění krvácení, odstranění polypů nalezených ve střevě apod. Nevýhodou kapslové endoskopie je také vysoká cena kapsle (pohybuje mezi 12 až 15 tisíci korun). Při abnormálním nálezu v trávicí trubici při vyšetření kapslí většinou následuje endoskopické vyšetření nebo chirurgický výkon. Je tedy určena spíše pro preventivní vyšetření např. u jedinců, kteří se z nějakých důvodů obávají vyšetření pomocí kolonoskopu.

Kapslová koloskopie je nebolestivou alternativou koloskopie klasické – pro kapslovou endoskopii tudíž platí stejné indikace jako pro koloskopii klasickou (průjmy, zácpa, krev ve stolici, bolesti břicha, podezření na okultní krvácení do zažívacího traktu).

Čtěte také: Co znamená, když se objeví krev ve stolici

Pomocí kapslové endoskopie lze vyšetřit celou trávicí trubici, od jícnu až po konečník. Existují 3 typy kapslí, jedna na jícen, další na tenké střevo (enteroskopická kapsle) a poslední na tlusté střevo (kolonoskopická kapsle). Kapsle vypadá podobně jako větší vitamínová tableta. Pracuje na principu bezdrátového přenosu obrazu. Má v sobě umístěnu miniaturní kameru na obou koncích, baterie, světelný zdroj, vysílač a anténu. Během vyšetření vysílá obrázky, které jsou ukládány do datarekordéru a později prohlíženy a vyhodnoceny lékařem.

Pacient kapsli, která je určena jen na jedno použití, polkne s malým douškem vody. Následně kapsle snímá obraz trávicího traktu, kterým prochází. Videosignál vysílaný z kapsle je zachycen pomocí senzorů na břiše pacienta a následně zpracováván a nahráván do záznamového zařízení, které nosí pacient během vyšetření připevněný na opasku. Údaje ze záznamu jsou po ukončení vyšetření přehrány do počítače a pomocí speciálního softwaru převedeny na endoskopický obraz. Tento záznam je následně vyhodnocován lékařem.

Samotné vyšetření trvá 4–10 hodin (podle vyšetřované oblasti). Poté je kapacita baterií vyšetřovací kapsle vyčerpána. Odchod kapsle z těla je bezbolestný, je vyloučena spolu s nestrávenou potravou stolicí. Vyšetření může probíhat zcela ambulantně.

Čtěte také: Rakovina tlustého střeva: Jaké příznaky je třeba brát vážně?

Příprava a poučení pacienta

Příprava se na jednotlivých pracovištích liší, někdy jde o pouhé lačnění, některá pracoviště preferují očistu střeva projímavými roztoky. Jde také o to, která část střeva je vyšetřována.

Muži by se měli den před zákrokem v oblasti břicha (15cm nad a pod pupkem) oholit.

24 hodin před zákrokem se vyvarujte kouření a dvě hodiny před zákrokem neberte žádné léky.

Připomínáme také volný, dvoudílný oděv, který umožňuje snazší napojení antén s datarekordérem a následné pohodlí pacienta po dobu vyšetření.

Pacient se může po polknutí kapsle za 2 hodiny napít čirých, neperlivých tekutin, za 4 hodiny může sníst lehké jídlo. Po dobu získávání záznamu se může volně pohybovat, avšak vyvarovat se fyzické námahy, koupání a sprchování. Neměl by používat mobilní telefon nebo být v blízkosti vysílačů, které by rušily záznam. V žádném případě nesmí podstoupit vyšetření magnetickou rezonancí po celou dobu, než je kapsle z těla vyloučena (až 3 dny). Pokud si pacient není jistý, že kapsli vyloučil, lze toto ověřit rtg vyšetřením. Ve velmi ojedinělých případech, kdy nedojde k přirozenému vyloučení kapsle, bude nutno ji odstranit endoskopickým nebo chirurgickým zákrokem.

Čtěte také: Kolonoskopie - jak se na toto vyšetření připravit?

Kolonoskopické vyšetření zůstává standardní metodou zobrazení tlustého střeva s možností léčebného zákroku. Kapslová endoskopie je alternativou, která však není hrazena pojišťovnou. Kapsová endoskopie je v ČR ze zdravotního pojištění hrazena pouze při vyšetření tenkého střeva v indikovaných případech, vždy po zvláštním schválení revizním lékařem. Vyšetření tlustého střeva kolonoskopickou kapslí (lze jej vyšetřit i konvenční kolonoskopií) hrazeno není.

Zdroj: www.ikem.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Užívání vitaminu E jako prevence

Vas nahled na pravidelne denni uzivani E vitaminu /dnes jiz vitamin 400/ jako jeden z prostredek jak pomoci muzum starsich od 50 let v prevenci v budoucnu nastupivsich uropotizi. Ma se vitamin E brat na lacno nebo toto neni podstatne? Udajne se ma vytvaret antivitamin E pokud jsou brany vitaminy E na lacno.

Vakcína proti nádoru děložního čípku neochrání všechny ženy

Původcem nádoru děložního čípku je virus. Nemoc se vyvíjí několik let a mezitím lze včas počínající potíže odhalit.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce