Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Laparoskopie: vyšetření i šetrná operace

( Renata Vyšínová | přečteno: 43060x )

Laparoskopii může lékař využít jako spolehlivý prostředek k nahlédnutí do dutiny břišní, ale i k šetrným operacím žlučníku, slepého střeva či odstranění gynekologických obtíží.

shutterstock.com

Několik drobných řezů, laparoskopické nástroje a kamera umožní lékařům, aby v dutině břišní objevili i to, co jiné diagnostické metody nezvládly. Slouží hlavně chirurgům a gynekologům. „Lékař obvykle doporučuje vyšetření v případě, že není možné jiným způsobem vyšetřit břišní dutinu. Mezi možná onemocnění patří zejména zánět slepého střeva, kýla, onemocnění tlustého střeva a chronický zánět vaječníků. Protože se všechna projevují bolestí břicha, je někdy nemožné je od sebe odlišit. Při laparoskopii je možné nejen onemocnění určit, ale mnohdy také přímo léčit,“ říká MUDr. Martina Kasperová z Oblastní nemocnice Příbram. Další příčinou je určení důvodu sterility, podezření na mimoděložní těhotenství, ale i podezření na nádor.

Laparoskopicky mohou lékaři provádět i závažnější operace, jako například operace žaludku a střev, žlučníku, operace při refluxu žaludečních šťáv, operace mízních uzlin v břiše, ale i jater, slinivky břišní, sleziny. Lékaři mohou laparoskopicky asistovat i při velkých operacích, například při odstraňování dělohy, operace břišní aorty.

Co vás čeká před laparoskopií

I když jde o operaci malou, musíte mít předoperační vyšetření. Laparoskopie probíhá v narkóze, takže je zapotřebí s anesteziologem v nemocnici probrat dosavadní choroby, úrazy, alergie, ale i to, zda berete léky.

Do nemocnice nastoupíte ráno v den zákroku, nebo den předem – podle zvyklostí v daném zařízení. Vždy musíte být nalačno a od půlnoci před operací nesmíte ani pít. Pokud musíte zapíjet nějaké léky, pak co nejmenším množstvím vody. Diabetici dostávají ještě ranní dávku inzulínu a infuzi glukózy.

Před laparoskopií platí to samé, jako před každou operací – na sál nesmíte mít šperky, zubní náhradu, oční čočky. Ženy by neměly mít nalakované nehty.

Jak to funguje

  • Laparoskopie probíhá vždy na sterilním operačním sále, v celkové anestézii. Jak dlouho bude trvat, to záleží na obtížnosti zákroku, ale většinou je to mezi půlhodinou a hodinou.
  • Při laparoskopii lékaři udělají nejprve malý řez u pupku, kterým zavedou jehlu a jejím prostřednictvím břicho naplní oxidem uhličitým. Vznikne tak prostor pro to, aby mohl lékař manipulovat s nástroji a přístroji. Tlak v břiše se udržuje po celou dobu operace.
  • Stejným otvorem pak lékař zavede i plastovou trubičku s kamerou – tzv. trokar. Právě díky němu pak na připojeném monitoru uvidí vše, co je v břišní dutině.
  • Nástroje umožní odebrat z problematických míst vzorky – na další laparoskopické nástroje si lékař udělá další vpichy – ty mají velikost do centimetru, jsou většinou dva až tři.
  • Poté, co lékař dokončí práci, odsaje plyn, odstraní všechny nástroje a rány zašije.
  • Po ukončení laparoskopie budete ještě pod dohledem. Dvě hodiny nesmíte ještě jíst a pít.
  • Po rozsáhlejších výkonech můžete dostávat léky proti bolesti.  
  • Pokud nejsou komplikace a nemusíte jít na další vyšetření, mohou vás lékaři propustit domů – nejrychleji to jde večer po zákroku nebo druhý den. Samozřejmě, že v úvahu berou náročnost zákroku. Na stehy přijdete za týden na ambulanci. Výhodou je, že po laparoskopii zůstanou minimální jizvy – po zhojení takřka neviditelné.
  • Již několik dní po laparoskopii se můžete většinou vrátit k běžným aktivitám, pracovní neschopnost bývá jeden až dva týdny.

Co vidí lékař?

Zřejmou výhodou laparoskopie je právě to, že lékař ihned vidí vše potřebné, může reagovat a dokonce mnohé i operativně napravit. Pokud odebere nějaké vzorky, pak na jejich vyšetření potřebuje obvykle týden.

Pokud byla laparoskopie pouze součástí vyšetření, která mají najít příčinu vašich obtíží, počítejte s tím, že to může trvat déle – podle výsledků dalších vyšetření.

Případné komplikace laparoskopie

I když jde o velmi šetrnou miniinvazivní operaci, mohou nastat i komplikace. Velmi vzácně může lékař laparoskopickými nástroji poškodit střevo. Častější je to, že se z laparoskopie během zákroku přejde v klasickou břišní operaci, tedy dojde k otevření břišní dutiny. Stává se to hlavně ve chvíli, kdy při laparoskopii objeví srůsty, krvácení a podobně.

Samozřejmě se může stát, že váš zdravotní stav nedovolí laparoskopii provést – stává se to v případě poruch srážlivosti krve, závažných zánětů v pohrudnici, rozsáhlých srůstech a podobně.

Jestliže chcete vidět laparoskopii na vlastní oči, je vám k dispozici toto video:

Zdroj: youtube.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Darina

Dobrý den prosím jsem měsíc po chronické apendixu jizvi vše vporadku jen mě teď pálí celé břicho nevím z čeho mám se toho obávat dekuji

Marcela

Jiz 14 dnu po laparoskopii, me taky pali a svedi cele bricho. Prosim cim to muze byt? Doktori nevi 🙈

Vlaďka

Prosím o sdělení, zda je možná laparoskopie žlučníku i u diabetika v 67 letech (aktivní osoba, stále pracující). Nebo je tento druh operace nevhodný?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce