Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Posunutí, oddálení menstruace kvůli dovolené

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 66799x )

Dovolená je čas, který si chceme maximálně užít a ne si ho kazit obdobím, které není pro ženy zrovna příjemné. Jak to vyřešit?

shutterstock.com

Posun s kombinovanou antikoncepcí

Pokud žena bere kombinovanou hormonální antikoncepci, je regulace toho, zda bude menstruovat, nebo ne snadnější. Jak tedy posunout nebo úplně odsunout krvácení? Důležité je vědět, jaký typ antikoncepce používáte.

Jednofázová antikoncepce

U jednofázové antikoncepce (všechny tablety mají stejnou barvu), je prodloužení cyklu nejjednodušší. Po dobrání jednoho plata tabletek žena ihned naváže dalším balením bez pauzy a menstruace nepřijde. Pozor je třeba si dát u preparátů, které se berou neustále, protože místo pauzy mají některé druhy hormonální antikoncepce přidané tabletky bez obsahu účinné látky. Chce-li odsunout krvácení, musí tedy vyhodit tablety bez účinné látky. Většinou mají jinou barvu a také v příbalovém letáku je uvedeno, které prášky již neobsahují účinnou látku. Krvácení se dostaví až tehdy, když platíčko doberete a opět uděláte týdenní pauzu.

Třífázová antikoncepce

Složitější situace nastává u preparátů třífázových. V případě trojfázových pilulek (prášky mají tři odstíny) je potřeba načít další balení a prodlužovat období bez menses jen poslední fází tablet. O přesném užívání tohoto typu antikoncepce se vždy poraďte se svým lékařem. Je-li potřeba prodloužit cyklus o více dní, je výhodnější nechat si od lékaře předepsat preparát, který používají k oddálení krvácení ženy bez hormonální antikoncepce, nebo se nechat převést na jednofázovou antikoncepci.

K normálu se vrátíte tak, že po dobrání všech pilulek třetí barvy uděláte klasickou sedmidenní pauzu, během níž se dostaví krvácení a následně pokračujete celým platíčkem tak, jak jste zvyklá.

Gestagenní antikoncepce

Gestagenní pilulky obsahují pouze gestageny, estrogen ne. V jejich užívání se nedělá žádná pauza, a tak je k oddálení krvácení využít nelze. Často se ale stává, že při jejich užívání menstruace vymizí úplně, anebo přijde jen lehké špinění.

Čtěte také: Mýty o antikoncepci

Posun pokud nepoužíváte žádnou antikoncepci

Stačí, když navštívíte svého gynekologa, který vám po vyhodnocení vašeho zdravotního stavu vám může předepsat speciální přípravek, který obsahuje norethisteron acetát. Jde o tablety s vysokou dávkou syntetického ženského hormonu ze skupiny progestinů. Začínají se brát nejméně 3 dny před očekávaným začátkem menstruace a berou se během celé doby, kdy si nepřejete menstruovat. Po vysazení léku se menstruace zpravidla dostaví do čtyř dnů. Krvácení lze tímto způsobem odsunout až o měsíc. Tabletky se užívají bez přerušení dvakrát denně ráno a večer,

Na oddálení menstruace se v ČR prodávají Norethisteron a Orgametril. Orgametril můžete začít užívat až dva týdny před termínem menstruace – ideální, pokud nemáte menses pravidelný.

Tablety se však nesmí brát, pokud existuje možnost, že jste těhotná, protože norethisteron nepříznivě ovlivňuje vývoj plodu. Vhodné nejsou ani v případě kojení, protože se dostávají do mateřského mléka. Pokud se vás některá z těchto možností týká, tento lék v žádném případě nepoužívejte. Některé ženy navíc mohou během užívání tohoto léku přechodně pociťovat vedlejší účinky jako bolest hlavy, nevolnost, bolest břicha či zvracení.

Po vysazení těchto hormonálních přípravků může dojít k rozhození menstruačního cyklu, špinění, či silnější následné menstruaci.

Dívkám do 18 let se tento přípravek nedoporučuje.

Čtěte také: Mladé ženy mají o antikoncepci málo znalostí

Posun s antikoncepční náplastí

Až budete mít třetí náplast, vynecháte pauzu a nalepíte si třetí. Tento postup můžete zopakovat třikrát za sebou.

Posun při zavedeném nitroděložním tělísku

Ženy s nitroděložním tělískem musí užívat tablety stejně jako ty, které antikoncepci neberou vůbec.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce

Pojmem antikoncepce označujeme metody, sloužící k zábraně početí. Rozšíření antikoncepce v České republice po roce 1989 vedlo k velmi žádanému poklesu počtu umělých přerušení těhotenství. Metody antikoncepce můžeme rozdělit do několika skupin.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Hormonální antikoncepce a pleť

Ačkoli je mi už 22 let a beru hormonální antikoncepci, na mé pleti, konkrétně na líčkách se stále tvoří bolestivé akné.

Vhodná antikoncepce

Chci se zeptat, jaké jsou dnes antikoncepční prostředky, vhodné pro 35-letou ženu. Mám již dvě děti a otěhotnět opravdu nechci. S tělískem mám špatné zkušenosti a na podvázání vaječníků si ,myslím, nemám ještě věk. Slyšela jsem, že existují injekce, po kterých se nemenstruuje snad 3 měsíce. Erika

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce