Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mladé ženy mají o antikoncepci málo znalostí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8941x )

26. září se každoročně koná Světový den antikoncepce. Pod heslem „Tvoje budoucnost. Tvoje rozhodnutí. Tvoje antikoncepce“ se letos zaměřuje především na mladé lidi. Pokud antikoncepci přijmou jako nedílnou součást své budoucnosti, výrazně tím omezí riziko nechtěného otěhotnění a v případě kondomu i infekce sexuálně přenosnou chorobou.

shutterstock.com

Dle statistik je na světě až 41 % těhotenství neplánovaných a téměř polovina z nich (49 %) končí umělým přerušením těhotenství. Podle statistik ÚZIS z roku 2013 bylo v ČR celkem 37 6871 potratů, miniinterrupce představovaly 72,4 % všech uměle ukončených těhotenství. V roce 2013 je podstupovaly zejména ženy svobodné, ženy se středoškolským vzděláním a ženy se dvěma dětmi. Tuto situaci se snaží již od roku 2007 změnit Světový den antikoncepce, který se každoročně koná 26. září. Jeho cílem je zvýšit povědomí o možnostech antikoncepce a zodpovědného plánování rodičovství. Ženy by měly být v rozhodování o své formě antikoncepce samy aktivní, diskutovat vhodné možnosti se svým gynekologem a nevěřit mýtům, které v jejich okolí kolují.

Překvapivé celosvětové průzkumy – osobní hygiena důležitější než antikoncepce?

Průzkumy chování mladých lidí před schůzkou ukazují, že 44 % mladých lidí dává přednost péči o osobní hygienu, zahrnující sprchování, depilaci a aplikaci parfému před výběrem vhodné metody antikoncepce. Nejrizikovějším faktorem v sexuálním chování mladých lidí je stud. Následkem toho se bojí vyhledávat informace o sexu a možnostech ochrany. Sexuální výchova v rámci školních osnov začátek sexuálního života spíše oddálí, nežli uspíší.

Mladé ženy mají o antikoncepci málo znalostí, proto je i prostor pro kolování mýtů 

Povědomí mnoha žen o vlastním těle, menstruaci, plodných dnech, vlivu hormonů a škále možností antikoncepce je skoro stejné jako povědomí jejich babiček v dobách jejich mládí. Většina těchto mylných přesvědčení vyplývá z pouhé neznalosti. Pověry o hormonální antikoncepci se tradují od šedesátých let minulého století, kdy ženy začaly používat první pilulky. Spousta zkreslených informací o ní přetrvává dodnes, přestože došlo v jejím vývoji k výraznému pokroku a v současné době je na trhu velké množství různorodých moderních antikoncepčních přípravků. Jedním z rozšířených mýtů mezi ženami je ten, že pokud budou několik let brát nepřetržitě hormony, menstruace se jim pak už nevrátí do normálu a budou mít problémy otěhotnět.
„Schopnost otěhotnět je ale ovlivňována množstvím různých faktorů, některé z nich nejsou doposud známé. Menstruace je jen důsledek vlivu hormonů na děložní sliznici. Po vysazení hormonální antikoncepce se v naprosté většině případů přirozený  cyklus obnovuje do tří měsíců,“ uvádí mýtus na pravou míru gynekoložka MUDr. Dagmar Makalová. „Daleko významnější je schopnost dozrání vajíčka ve vaječníku a jeho  včasné uvolnění pro oplození. Hormonální antikoncepce velmi často pomáhá mírnit projevy a důsledky tzv. syndromu polycystických ovárií, který je jednou z nejčastějších příčin neplodnosti, dodává.

Češky a antikoncepce? Dle ÚZIS roste počet žen užívajících nitroděložní antikoncepci

Dle statistik ÚZIS z roku 2013 vyplynulo, že více než polovina žen ve fertilním věku užívala v roce 2013 hormonální nebo nitroděložní antikoncepci (52,0 % žen ve věku 15–49 let). Počet žen, které užívají hormonální antikoncepci, se od roku 2007 kontinuálně snižuje. V roce 2013 ji užívalo 444,3 žen z tisíce žen ve fertilním věku. Počet žen, které užívají nitroděložní antikoncepci, oproti tomu od roku 2007 stoupá. Zatímco v roce 2007 užívalo nitroděložní antikoncepci 65,5 žen z tisíce žen ve fertilním věku, v roce 2013 jich bylo již 75,5. Mezi uživatelkami nitroděložní antikoncepce převládala hormonální nitroděložní antikoncepce (55,0 %), nitroděložní nehormonální antikoncepce se na celkovém počtu podílela 45,0 %. Nejvíce žen s předepsanou hormonální nebo nitroděložní antikoncepcí bylo v hl. městě Praze (60,0 % žen fertilního věku) a v Olomouckém kraji (63,7 % žen fertilního věku).

Každá třetí žena užívající antikoncepci zvažuje v blízké době její změnu

Zajímavé výsledky přinesl i průzkum, který byl proveden na začátku letošního roku. Podle něj užívá některou z forem hormonální antikoncepce nebo nehormonální nitroděložní tělísko 62 % českých žen ve věku 18-35 let. Nejčastěji to jsou hormonální pilulky, které v současnosti užívá každá druhá žena (54 %) v tomto věku, ale osobní zkušenost s nimi má 93 % žen dané věkové kategorie. Zajímavým zjištěním průzkumu byl také fakt, že téměř každá třetí žena užívající antikoncepci zvažuje v blízké době její změnu.

Dle statistik ÚZIS z roku 2013 navíc rodí ženy později a stále více žen do 35 let věku řeší spíše studium a kariéru.
S tímto trendem jdou ruku v ruce také požadavky na vhodnou dlouhodobou antikoncepci. V současné době je kladen jak mezi gynekology, tak i samotnými uživatelkami důraz na tři vlastnosti moderní antikoncepce, kterými jsou jednoznačně – šetrnost, bezpečnost a spolehlivost,“ shrnuje aktuální trend v hormonální antikoncepci gynekoložka MUDr. Makalová.

Důsledky neplánovaných těhotenství

Každý rok na celém světě porodí 14–16 milionů dívek ve věku 15–19 let. Úmrtí, spojená s těhotenstvím, jsou nejčastější příčinou smrti dívek v tomto věku. Každým rokem zabrání antikoncepce 188 milionům neplánovaných těhotenství, následkem čehož je provedeno o 112 milionů méně potratů, zemře o 1,1 milionu méně novorozenců a o 150 000 méně matek.

Ročně na světě dojde k 448 miliónům nákaz léčitelnou pohlavně přenosnou chorobou (tj. např. syfilis, kapavka, chlamydie a trichomonáda). Mezi tyto choroby nejsou zahrnuty infekce virem HIV a další onemocnění, která významným způsobem negativně ovlivňují život jednotlivců i skupin na celém světě. 15 % mladých dospělých osob ve věku 18 až 26 let trpělo v roce 2009 sexuálně přenosnou chorobou.

Neplánovaná těhotenství tak představují komplexní problém, spojený jak s vysokými náklady na zdravotní a sociální služby, tak s obrovským emocionálním stresem pro těhotně ženy, jejich rodiny a celou společnost.

Přečtěte si také

Zánět močového měchýře: na vině je hygiena i nechráněný sex

Ženy často používají prošlou kosmetiku

Nadměrné pocení je dobré řešit

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Hormonální antikoncepce a pleť

Ačkoli je mi už 22 let a beru hormonální antikoncepci, na mé pleti, konkrétně na líčkách se stále tvoří bolestivé akné.

Pět nej otázek o antikoncepci.

Zajímá vás, jakou antikoncepci vybrat, kdy ji vysadit a jak se chránit hned po porodu? Nejen na to má odpověď Radim Uzel.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce