Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kojení

( Jarmila Dočkalová | přečteno: 63108x )

Kojení dětí je už od pradávna jedním z obecných rysů všech kultur, protože na něm záviselo samotné přežití narozeného dítěte. Mateřské mléko je nejpřirozenější a nejhodnotnější výživa pro novorozence a kojence a v plném rozsahu je nelze ničím nahradit...

shutterstock.com

Kojení dětí je už od pradávna jedním z obecných rysů všech kultur, protože na něm záviselo samotné přežití narozeného dítěte. Mateřské mléko je nejpřirozenější a nejhodnotnější výživa pro novorozence a kojence a v plném rozsahu je nelze ničím nahradit. Kojení dítěte přináší řadu nenahraditelných výhod dítěti, matce i celé rodině. Jedná se o výhody zdravotní, výživové, imunologické, psychologické, ale i sociální a ekonomické. ětšina žen je schopna úspěšně kojit. Část z nich kojí snadno od prvního dne narození dítěte, ale u jiných se běžně vyskytují problémy, které často ubírají na odvaze. Každá žena, která se rozhodne kojit, si musí být jista svými schopnostmi a musí být vybavena i základními znalostmi.

Něco o mateřském mléku

Mateřské mléko se tvoří v posledních týdnech před porodem a v prvních dnech po něm. Počáteční mléko - kolostrum (mlezivo) se liší složením od zralého mléka, produkovaného od 2. týdne po porodu. Je velmi husté - více bílkovin a solí, méně tuků a sacharidů. Asi 1/4 bílkovin kolostra tvoří obranné látky (sekreční imunoglobulin A, lysozym a laktoferin). Je to pro dítě zvláště významné v prvních dnech života, kdy se příchodem na svět dostává do kontaktu se zevním "infekčním" prostředím. Mateřské mléko obsahuje další bílkoviny (laktalbumin a kasein), které způsobují lehčí stravitelnost oproti kravskému mléku.

Tuky obsahují velmi proměnlivou složku mateřského mléka. Množství se mění během dne i během kojení - na konci je ho až 5x více než na začátku kojení. Mateřské mléko poskytuje dítěti jak tuky, tak i enzym, který je rozkládá.

Cukry (laktóza) poskytují dítěti až 40% energie. Laktóza a střevní flóra (laktobacillus bifidus) usnadňují vstřebávání vápníku a železa.

Vitamíny jsou obsaženy jak v kolostru, tak v mateřském mléku. Vitamín K obsažený nejvíce v kolostru potřebuje novorozenec po porodu - zabraňuje vzniku "krvácivé nemoci novorozenců". Dále mateřské mléko obsahuje vitamín E, D , B a C.

Další složkou mateřského mléka jsou minerální látky a stopové prvky a dítě je schopno je naprosto dokonale využít. Např. železa využije z mateřského mléka 49%, zatímco z kravského by využilo pouze 10%.

Jód, který je v mateřském mléku také obsažen, v našich podmínkách je v menší dávce než jakou bychom potřebovali. Proto se doporučuje těhotným ženám i maminám ho dodávat ve stravě či potravinových doplňcích.

Složení mateřského mléka a jeho proměnlivost, která se přizpůsobí potřebám dítěte je nejdokonalejším způsobem zabezpečení potřeb dítěte. Žádná náhražka mateřského mléka, i kdyby byla sebedokonalejší, nedokáže složení a proměnlivost mateřského mléka nahradit. Výživa dítěte od narození do 6-ti měsíců věku mateřským mlékem dodávaným kojením od vlastní matky, zůstává i v dnešní době nedostižným ideálem.

Výhody kojení

Dítě je chráněno proti infekcím dýchacích cest a zánětu středouší i před průjmy. Snižuje se riziko výskytu cukrovky, alergie, obezity, anémie /chudokrevnosti/. Kojené děti mívají v dospělosti a stáří silnější kosti. Pro matku je kojení výhodné v tom, že se děloha po porodu rychleji vrací do původního stavu. Jsou menší poporodní ztráty krve a proto i menší výskyt chudokrevnosti. Kojení chrání ženu před rakovinou prsu i vaječníků a podporuje citové vazby mezi matkou a dítětem. Navíc je to levnější forma výživy než umělá a také pohodlnější na přípravu, uskladňování, cestování.

Technika kojení

Správné držení prsu:

  • uchopit prs tak, aby dítě mohlo uchopit nejen bradavku, ale i velkou část dvorce
  • palec je vysoko nad dvorcem, ostatní prsty podpírají prs zespodu, tlak palce umožní napřímení bradavky a tím může dítě snadněji prs uchopit

Správná vzájemná poloha matky a dítěte:

  • poloha musí být pohodlná jak pro matku, tak pro dítě
  • matka by měla rukou přitahovat k sobě dítě za ramena a záda, ne jenom za hlavičku
  • není vhodné příliš se dotýkat hlavičky a tváří dítěte, dochází pak k matení jeho sacího reflexu
  • mezi matkou a dítětem by neměla být žádná překážka /spodní ruka dítěte, cizí předmět, uzel na zavinovačce apod.
  • dítě přikládáme k prsu, nikoliv prs k dítěti
  • brada, tvář i nos se mohou dotýkat prsu, dítě si vytvoří prostor pro dýchání, neoddalujte proto prs od nosu
  • můžete kojit
    • vleže - nejlépe na boku - dítě leží v ohbí paže
    • vsedě - předloktí matky podpírá dítěti hlavu,záda a zadeček
    • vpolosedě s podloženýma nohama a polštářem na břiše matky
  • pro maminky po císařském řezu
    • vleže na zádech- vhodné pro děti, které se špatně přisávají a
    • ve vzpřímené, vertikální poloze - dítě jakoby sedí obkročmo na levé dolní končetině matky, její pravá ruka podpírá hlavu a krk spolu s tělem dítěte; vhodné pro děti nedonošené nebo s malou bradou

Správná technika přisátí

  • bradavka musí být ve stejné úrovni jako ústa dítěte, prs musí být nabídnut s bradavkou i prsním dvorcem
  • drážděním úst bradavkou se vyvolá hledací reflex s široce otevřenými ústy
  • dítě nesmí být rozkřičené, jazyk by mělo nahoře a nemohlo by uchopit bradavku
  • bradavka by měla být dostatečně vytažitelná a prs nesmí být příliš napjatý (přeplněný mlékem)

Správná technika sání

  • jazyk uchopí spolu s ústy bradavku a dvorec
  • dásně stlačují dvorec, bradavka se protahuje směrem k zadní části dutiny ústní
  • jazyk dítěte přitláčí a posunuje bradavku a dvorec na patro dítěte, tlakem o patro dutiny ústní dítěte se vyprazdňují mlékovody a vytláčí mléko do dutiny ústní, odkud ji dítě polykacím reflexem polkne

Kdy začít s kojením a co pro to udělat?

Kojit by měla začít každá maminka již do půl hodiny po porodu. Nejideálnější je hned po porodu na porodním sále. Hledací a sací reflexy dítěte jsou obzvlášť silné a sekrece hormonů oxytocinu a prolaktinu je největší.

Dítě by měla mít každá mamina pokud možno stále u sebe (rooming in), což zabezpečuje mimo jiné kojení dle potřeb dítěte. Vhodné je také podporovat kojení bez omezení délky a frekvence, tzn. bez pevně stanoveného řádu. Pokud je to možné, novorozenec by neměl dostávat během pobytu v porodnici žádnou jinou stravu než mateřské mléko.

Každá mamina by měla úzkostlivě dodržovat hygienické návyky, aby nedošlo k zavlečení infekce do prsou a následným nepříjemným komplikacím. Dodržování správné životosprávy je neméně důležité. Ideální je lehká, dobře stravitelná výživa s vitamíny a minerály a dostatečné množství tekutin (3 litry denně). A hlavně udržení klidu, pohody, veliké trpělivosti. Nepěstovat v sobě úzkost z nepodložených obav ze selhání. Podpora všech blízkých i zúčastněných kolem sebe.

Příště: Problémy při kojení

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
PETRA

JAK DLOUHO JE SPRÁVNÉ KOJIT? DCERCE JE 15 MĚSÍCŮ A DOKTORK MI ŘEKLA,ŽE UŽ NENÍ MLÉKO VÝŽIVNÉ A NEMÁ TO SMYSL.

jana

Ahoj ja jsem kojila první dceru 2roky.Ted mam po 9letech druhe mimi bude mít za měsíc 2 roky a ještě kojím.Ja si myslím že je mleko stejně kvalitní ,zaleží na stravě matky a když jíš zdravě tak není co řešit.

Katka

Mám 6 letého syna a 2letou dceru. Syna jsem kojila 2 a čtvrt roku a přestala jsem pouze proto, že jsem chtěla druhé dítě. Dcera měla teď 2 roky a stále vesele kojíme. Pokud je to příjemné dítěti a vám to nevadí, tak bych opravdu nepřestávala. A smysl to určitě má, nevidím důvod, proč by před rokem mělo být mléko výživné a teď už ne.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 11. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zástava tvorby mléka

Milá Lékárno, Je to už 19 měsíců co jsem přestala svého syna kojit, ale stále ještě se mi tvoří trochu mléka v prsou. Je to jen pár kapek, ale čekala jsem že tvorba mléka úplně přestane. Je tvorba mléka po takové době normální, nebo mi prosím poraďte na koho se obrátit. Děkuji Janečková

Kojení

Kojení dětí je už od pradávna jedním z obecných rysů všech kultur, protože na něm záviselo samotné přežití narozeného dítěte. Mateřské mléko je nejpřirozenější a nejhodnotnější výživa pro novorozence a kojence a v plném rozsahu je nelze ničím nahradit...

Problémy při kojení

Je důležité dodržovat správnou techniku kojení a přisátí dítěte. V prvních dnech po narození nenechávejte dítě příliš dlouho u bradavky, je třeba bradavky otužit. Dítě někdy už nesaje a používá prs jen jako dudlík...

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce