Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Problémy při kojení

( Jarmila Dočkalová | přečteno: 54285x )

Je důležité dodržovat správnou techniku kojení a přisátí dítěte. V prvních dnech po narození nenechávejte dítě příliš dlouho u bradavky, je třeba bradavky otužit. Dítě někdy už nesaje a používá prs jen jako dudlík...

shutterstock.com

Předcházení bolestivým a popraskaným bradavkám

Je důležité dodržovat správnou techniku kojení a přisátí dítěte. V prvních dnech po narození nenechávejte dítě příliš dlouho u bradavky, je třeba bradavky otužit. Dítě někdy už nesaje a používá prs jen jako dudlík. Po každém kojení ošetřete prs tenkou vrstvičkou hojivé masti nebo obyčejného vyškvařeného vepřového sádla. Bradavky ponechávejte co nejčastěji volně na vzduchu a důsledně dodržujte osobní hygienu.

Ploché nebo vpáčené bradavky

Pokud bradavka při dráždění vystupuje, postačí ji před kojením podráždit nebo mírně povytáhnout. Bradavka se může také vyprovokovat k vystoupnutí jemným dotykem ledem. Vhodné je také před přiložením vytlačit z prsu několik kapek mléka, aby dítě navnadilo k aktivitě. Prsní kloboučky použijte až jako poslední možnost v době, kdy selže jakékoliv stimulování jiným způsobem.

Bolestivé nalití prsů

Kolem 3. - 5. dne po porodu jsou prsy vlivem tvorby mateřského mléka oteklé, horké, napjaté a bolestivé. Vhodné jsou teplé vlhké obklady před kojením (např. i nahřátí prsu ve sprše). Odstříkání části mateřského mléka před kojením změkčí dvorec, také se doporučuje často kojit.

Ztížený odtok mléka z mlékovodu - retence

Retence mléka se projevuje napětím a zatuhnutím části prsu. Pomoc je stejná jako při bolestivém nalití prsů kolem 5. dne po porodu - nahřát, odstříkat, nakojit; časté kojení, teplé obklady, eventuálně masáž zatuhlého místa.

Nedostatek mléka

Většinou je tvorba mléka závislá na častosti přikládání k prsu, čím častěji se dítě přiloží, tím více se mléka tvoří. Nejlépe je přikládat k oběma prsům, zvláště u dětí, které nedosahují v brzké době své porodní váhy, mají málo pomočených plen a stolice je nazelenalá (nedostatečně kojené děti). Snažte se u nedonošených dětí nebo dětí s malou porodní váhou nenabízet dudlík a nepoužívat láhev k dokrmování, ale raději lžičku. Malé či velké prsy nemají vliv na množství tvořeného mléka, ani měkké prsy neznamenají jeho nedostatek. Naopak tvorba mléka se již ustálila a přizpůsobila potřebám dítěte. Během období kojení se mohou vyskytnout období, kdy bude snížena produkce mateřského mléka. Většinou se jedná o přechodný stav, který během krátké doby bude zase nahrazen kvalitní tvorbou mléka. Je třeba jen nezmatkovat a vydržet v klidu.

Silný vypuzovací reflex

O silném vypuzovacím reflexu mluvíme tehdy, když se dítě při pití až zalyká, ublinkává po jídle a mimo kojení mléko vytéká samovolně z obou prsů. Je vhodné použít při kojení jinou polohu, např. na zádech nebo vzpřímenou a přerušit kojení, jakmile začne mléko téci a pokračovat v něm po 1-2 minutách, až se proud mléka zpomalí. Také se doporučuje vytvoření tlakové masáže přiložením celé plochy ruky na bradavku po dobu 1 - 2 minut.

Mastitida - zánět prsní žlázy

Zánět se nejčastěji projeví kolem 3. týdne po porodu horkým bolestivým otokem prsu s teplotou a celkovou schváceností, často postihuje pouze jeden prs. Je vhodné podávat studené obklady a vyhledat lékařskou pomoc, protože je většinou nutné zahájit antibiotickou léčbu a podávat léky proti bolesti a teplotě. Stále by se ale mělo z postiženého prsu kojit a zabezpečit jeho dostatečné vyprázdnění odstříkáním mléka po kojení.

Odstříkávání mateřského mléka

Odstříkávání mléka je nutné v případě, kdy je matka oddělena od dítěte, prsy jsou přeplněné nebo je dítě příliš slabé na to, aby samo sálo (nedonošené děti nebo s malou porodní váhou). Provádí se rukou nebo odsávačkou.

Odstříkání rukou je pro bradavku šetrnější. Před ním je třeba si nachystat čistou vysterilizovanou nebo vyvařenou sklenici nebo šálek a pečlivě si umýt ruce. Odstříkávání se nejlépe provádí v předklonu. Palec se položí nad a ukazováček s prostředníčkem pod dvorec, prsty tlačí přímo dovnitř směrem ke stěně hrudní. Stlačte sběrné kanálky mléka za bradavkou mezi prsty a potom uvolněte, to provádějte rytmicky, dokud mléko nepřestane téct. Neklouzejte prsty po kůži prsu, podráždila by se. Vyhněte se mačkání, stlačování prsu nebo bradavky. Snažte se při odstříkání uvolnit, mějte trpělivost, i když se na začátku odstříkávání mléko hned neobjeví.

Odstříkání odsávačkou se nejčastěji provádí v porodnicích, kde se používají odsávačky mechanické ruční a manipulace s nimi je velmi jednoduchá. Odsávačka by měla být udržována v čistotě, nejlépe před každým použitím vysterilizována. Při odsávání se musí správně přiložit k prsu aby nepoškodila bradavku. Správné použití vám vysvětlí dětská sestra.

Uchovávání mateřského mléka

Mateřské mléko se může uchovat v lednici 24 hodin. Krmit dítě je nejlepší lžičkou, stříkačkou nebo z hrnečku, aby mohlo být později normálně kojeno a nezvyklo si na láhev se savičkou. Mléko se ohřívá ve vodní lázni a jen takové množství, které je určeno k okamžité spotřebě. Jednou ohřáté mléko už znovu neuskladňujeme.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Luci

Konečně někdo jasně srozumitelně a odborně shrnul skutečně se vyskytující problémy při kojení i s fungujícími radami. Díky

Anous

Ahoj holky, ještě teď kojím (skoro 13 měsíc) a nemá to konce, ta moje divoška si ne a ne odvyknout .) Poradíte? Jo a je problém brát při kojení vitamíny? Jaký byste doporučily?

Baggina

No prostě ji nech vyřvat, chce to pevný nervy a prostě ji nedat to prso pod čumáček. Chvíli řve, ale pak jí už nic nezbude – je to drsný, ale funguje to. Jen musíš mít nervy a vůli ze železa... No a na ty vitamíny – zkus třeba Pregnium, můj lékař mi řekl, že je tam jen to co obě potřebujeme, žádná chemie a navíc mořský řasy s jodem a hořčíkem pro rozvoj nervové soustavy, štítný žlázy a očí a kýho výra dalšího. Ten můj DR je dobrej, takže mu věřím, sice to stojí kačky, ale co by člověk pro to svoje robátko neudělal, že? :)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 5. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zánět prsu u kojící matky

Chtěla bych se zeptat, jak se léčí zánět prsu kojící matky mimo antibiotik?? Jaká receptura např. i našich babiček může pomoci?? Mnohokráte děkuji za odpověď.

Zástava tvorby mléka

Milá Lékárno, Je to už 19 měsíců co jsem přestala svého syna kojit, ale stále ještě se mi tvoří trochu mléka v prsou. Je to jen pár kapek, ale čekala jsem že tvorba mléka úplně přestane. Je tvorba mléka po takové době normální, nebo mi prosím poraďte na koho se obrátit. Děkuji Janečková

Kojení

Kojení dětí je už od pradávna jedním z obecných rysů všech kultur, protože na něm záviselo samotné přežití narozeného dítěte. Mateřské mléko je nejpřirozenější a nejhodnotnější výživa pro novorozence a kojence a v plném rozsahu je nelze ničím nahradit...

Problémy při kojení

Je důležité dodržovat správnou techniku kojení a přisátí dítěte. V prvních dnech po narození nenechávejte dítě příliš dlouho u bradavky, je třeba bradavky otužit. Dítě někdy už nesaje a používá prs jen jako dudlík...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce