Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co zaplatí pojišťovna ženám v přechodu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7529x )

Jaké jsou možnosti léčby klimakterických potíží a co z toho hradí pojišťovna?

shutterstock.com

Klimakterium je přirozený proces v životě ženy, období vyhasínání pohlavního cyklu. Základní příčinou rozvoje níže popisovaných změn je pokles hladiny ženského pohlavního hormonu estrogenu, který je produkován vaječníky.

Čtěte také: Přechod z pohledu gynekologa

Akutní příznaky klimakteria

Dostavují se u většiny žen a mohou významně snížit kvalitu života. Jde především o psychické potíže a vazomotorické změny.

Psychické potíže

  • nespavost
  • podrážděnost
  • plačtivost
  • prudké změny nálad
  • ztráta libida atd.

Vazomotorické změny

  • návaly horka
  • pocení
  • bušení srdce

Tyto příznaky může žena do jisté míry ovlivnit sama

Přispívá k tomu zvýšení pohybové aktivity (cvičení či rychlá chůze alespoň 3x týdně po 30 min.), což navíc pomáhá k udržování kostní hmoty a optimální tělesné hmotnosti. Důležitá je také úprava jídelníčku – omezení kávy, kořeněných jídel, alkoholu, dostatečný pitný režim. Luštěniny, sója, rostlinné oleje, čerstvá zelenina a ovoce zvyšují příjem fytoestrogenů v optimální kombinaci s potřebnými vitaminy a minerály. Případné užívání volně prodejných léčiv a doplňků stravy s obsahem isoflavonoidů a fytoestrogenů je ale třeba vždy konzultovat s lékařem. Tyto doplňky stravy nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění.

Čtěte také: Mýty a pravda o ženské menopauze

Chronické příznaky klimakteria

V určitém časovém odstupu se pak vyvinou chronické příznaky klimakteria.

Mezi ně řadíme urogenitální atrofie (porucha růstu sliznice pochvy a močových cest), zvýšené riziko vzniku osteoporózy, aterosklerózy, infarktu myokardu a centrální mozkové příhody. Nedostatkem estrogenů je ovlivněn i metabolismus lipidů a karbohydrátů, takže se například zvyšuje inzulínová rezistence, tedy riziko obezity a cukrovky. Rovněž dochází ke zvyšování hladiny cholesterolu.

Většině těchto problémů dokáže buď zcela předejít, nebo je alespoň významně zmírnit hormonální substituční léčba.

Hormonální substituční terapie (HRT)

HRT je skupina preparátů s pohlavními hormony určená k podávání při nedostatku estrogenů. Pokud obsahuje pouze estrogeny, je označována jako estrogenní substituční terapie (ERT). Některé ženy zatím stále ještě považují hormonální substituci za cosi „nepřirozeného". Avšak obavy z možných komplikací nejsou namístě, protože její nasazení vždy předchází pečlivé vyšetření gynekologické, ultrazvukové, laboratorní vyšetření krve a mamografické vyšetření. V průběhu léčby se tato vyšetření pravidelně opakují. Hormonální substituční terapie je dnes každodenní záležitostí téměř všech gynekologických ambulancí a nabídka různých preparátů a lékových forem se v poslední době značně rozšířila. Může být podávána v tabletách, formou náplastí nebo injekčně. Váš gynekolog má tedy k dispozici rozsáhlý sortiment přípravků k hormonální substituci, které pojišťovna v indikovaných případech částečně či dokonce plně hradí.

Čtěte také: Hormonální léčba pomůže zmírnit příznaky menopauzy

Lokální estrogenní léčba

Může být vhodnou formou léčby i pro ženy, které nemohou užívat systémovou hormonální terapii. Může pozitivně ovlivnit atrofii poševní sliznice, odstranit opakované výtoky, nepříjemné pocity, bolest při pohlavním styku a pomoci léčit potíže spojené s únikem moči. Tuto léčba může být zahájena i s větším odstupem od přechodu a v léčbě lze pokračovat dlouhodobě. I tyto lokální přípravky jsou v indikovaných případech částečně hrazeny pojišťovnou.

Nezapomínejte na preventivní prohlídky a screeningová vyšetření!

Připomínáme, že právě v období klimakteria začínají být velmi důležité některé preventivní prohlídky a screeningová vyšetření. Ženy by rozhodně neměly zapomínat na preventivní mamografická vyšetření jednou za dva roky a na screening karcinomu děložního hrdla v rámci každoroční preventivní gynekologické prohlídky.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cévní mozkové příhody

Cévní mozkové příhody představují jedno z nejzávažnějších onemocnění mozku a jsou po infarktech myokardu a zhoubných nádorech třetí nejčastější příčinou smrti.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Co je osteoporoza

Osteoporóza je onemocnění, které se projevuje úbytkem kostní hmoty a poruchami její struktury. Tato choroba vede ke zvýšené lomivosti kostí, a tedy i ke zvýšenému riziku zlomenin a zdravotních komplikací z nich vyplývajících.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce