Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

České děti jedí nezdravě a zkracují si tím život

( Redakce | přečteno: 13842x )

Lékaři bijí na poplach. České děti se stravují velmi nezdravě a už se to projevuje přímo na jejich zdravotním stavu.

České děti jedí nezdravě a zkracují si tím život

Lékaři bijí na poplach. České děti se stravují velmi nezdravě a už se to projevuje přímo na jejich zdravotním stavu. Hlavní viníci? Rodiče, kteří často nedbají na to, co jejich dítě jí, případně mu sami dávají nevhodná jídla. Na prvním místě jsou to sladkosti, dále hranolky, chipsy, hamburgry, ale také uzeniny.

"Za nejméně zdravý považuji fast food. Nejenže je toto jídlo velmi kalorické, ale je přímo nasáklé přepalovaným tukem. Děti ovšem po tomto jídle touží a někdy se na něm stávají závislými," uvedla obezitoložka Alexandra Moravcová z Kliniky dětí a dorostu pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

"Dnešní děti jedí nezdravě, je to vidět na tom, že přibývá dětí s obezitou a nadváhou," potvrdila Zuzana Urbanová z Kliniky dětí a dorostu Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Jen od roku 2000 se počet českých obézních dětí zdvojnásobil. Nejde přitom jen o obezitu, dětem toho hrozí mnohem více - nemoci srdce a cév, cukrovka, kratší život. Takové neradostné vyhlídky čekají v dospělosti, ovšem v relativně nízkém věku - mnohé z dnešních dětí, pokud se nenaučí jíst zdravěji.

Už dneska se přitom nekvalitní strava dá poznat při sledování jejich zdravotního stavu. Přibývá dětí, které mají vysoký krevní tlak, cukrovku, a navíc neubývá ani těch, co zápasí s vysokým cholesterolem. Jen v minimu případů přitom tyto potíže zdědily, za většinou z nich je nezdravý životní styl. Příklad? Tři čtvrtiny dospělých mají příliš vysoký cholesterol, tuk ucpávající cévy, a není proto divu, že stejná potíž trápí i děti. Důvodem bude zřejmě nadměrné používání živočišných tuků a nedostatek pohybu.

Zatímco obezita se projeví hned, ostatní potíže se začínají hromadit postupně - například již zmíněný cholesterol ucpávající cévy se v krvi ukládá celý život. Tedy už v dětství, ačkoli potíže může začít působit třeba o dvacet třicet let později. Podobné je to s vysokým krevním tlakem, za který může mimo jiné fakt, že děti dávají přednost hodně soleným jídlům.

Nelze přitom všechno svádět na to, že na děti ze všech stran útočí reklama, která jim nutí právě nezdravá jídla. Je sice pravda, že takové potraviny děti lákají. "Nejvíce záleží na tom, co jedí rodiče," uvedl Pavel Suchánek. Jinými slovy, záleží na tom, jak rodiče k jídlu přistupují, co a jakým způsobem jedí, a třeba i na tom, zda a jaké svačiny svým dětem dělají. "Zabírá to čas a je na to třeba myslet, ale vyplatí se to," soudí obezitoložka Václava Kunová ze společnosti Stop obezitě o domácí přípravě svačin. Podle ní je naopak zásadní chybou dávat dítěti peníze, aby si svačinu koupilo samo dle vlastního výběru.

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Obezita je realita - dosud netradiční forma řešení obezity

V posledním desetiletí se v Evropě a USA nepodařilo zastavit vzestupný trend výskytu obezity a s ní přímo souvisejících onemocnění. I v méně ekonomicky rozvinutých státech dochází...

Obezita jako nemoc

Obezita je vlastně zmnožení tuku v organismu, kterému je v poslední době stále častěji přičítáno, že se podílí na vzniku mnoha chorob.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce