Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Testy,díky kterým se rodí zdravé děti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5497x )

Posouvání rodičovství do vyššího věku, tak jak je to dnes stále častěji vidět, s sebou nese mnohá specifika. Starší páry jsou z důvodu fertilního stáří nejpočetnější skupinou klientů vyhledávajících služby klinik zabývajících se asistovanou reprodukci. Zároveň jsou i skupinou s nevyšší pravděpodobností početí plodu, který nebude zcela v pořádku, a nejvyšším rizikem ztráty těhotenství.

shutterstock.com

Podle zprávy Ústavu zdravotnických informací a statistiky za rok 2013 připadá nejvíce narozených dětí na věkovou skupinu rodiček 30–34letých, tento trend je dlouhodobý a nedá se předpokládat, že by došlo k jeho náhlé změně.
„Praxe ukazuje, že část žen plánujících mateřství je i starší, a překračuje věkovou hranici čtyřiceti let. To znamená, že v jejich případě šance na početí zdravého potomka přirozenou cestou výrazně klesá. Navíc, jak výzkumy z posledních let ukazují, postižení plodu není vázáno pouze na věk na matky, ale souvisí i s vyšším věkem otců,“ dodává MUDr. Kateřina Veselá Ph.D., ředitelka Sanatoria Repromeda.

Důvod, proč se ve vyšším věku zvyšuje riziko narození postiženého dítěte, souvisí s vývojem a dozráváním pohlavních buněk.
„U žen s věkem klesá kvalita vajíček a schopnost ovulace a u mužů se se zvyšujícím věkem zvyšuje počet abnormálních a mutacemi postižených spermií,“
vysvětluje profesor Pavel Trávník Dr.Sc., z Asociace reprodukční medicíny.

Medicína proto hledá stále nové cesty, kterými by bylo možné odhalit postižený plod ještě v době před jeho narozením. Nejznámější a nejrozšířenější metodou je prenatální screening, který je zaměřen na detekci vrozených vývojových vad v době, kdy by bylo možné probíhající graviditu ze zdravotních důvodů ukončit. Páry podstupující IVF mají ještě další možnost. A to podstoupení preimplantačního sceeningu.

„Výhoda preimplantačního screeningu je v tom, že umožňuje zavedení pouze zdravého embrya. Tím odpadá riziko postižení plodu Downovým syndromem a dalšími postiženími, která souvisejí se špatnou chromozomální výbavou plodu. Navíc transfer zdravého embrya samozřejmě zvyšuje šanci na to, že se embryo uhnízdí v děloze a vznikne těhotenství,“ doplňuje profesor Trávník. 

Preimplatační screening je zaměřen na odhalení tří nejčastějších chromozomálních postižení plodu a to na:

  • Downůw syndrom
  • Edwardsonův syndrom
  • Patauův syndrom

„Mnoho těhotenství končí zklamáním poté, co kvůli postižení plodu dojde k potratu či pokud v průběhu gravidity dojde k diagnostice postižení plodu. Ženy, které se léčí pro neplodnost, otěhotní a následně je potká taková zkušenost, jsou psychicky velmi traumatizované, zklamané a frustrované,“ dodává Kateřina Veselá.

Preimplantační diagnostika

Další možností, jak zajistit zdraví ještě nenarozeného potomka je i preimplantační diagnostika. Ta je určena pro páry s vysokým rizikem postižení plodu konkrétní genetickou mutací.

„Zatímco preimplantační screening je určen pro páry s nízkorizikových skupin, preimplantační diagnostika je určena pro dvojice, v jejichž rodinné anamnéze je onemocnění související s nějakou konkrétní genetickou mutací. V praxi je to tak, že přicházejí páry, jejichž společný potomek trpí například cystickou fibrózou, svalovou atrofií, některou z poruch krvetvorby či například nemocí motýlích křídel“ vysvětluje lékařka. Diagnostiku ale mohou využít i dvojice, kde je v rodině výskyt geneticky podmíněných onkologických onemocnění. Například rakoviny prsu či vaječníků. „V tomto případě se hledají mutace genů BRCA,“ doplňuje lékařka.

Jak preimplantační diagnostika probíhá?

K preimplantačímu screeningu a diagnostice je nutné odebrat z kultivovaného dva až pět dní starého embrya několik buněk, které jsou následně podrobeny analýze. „Odebrané buňky embryo nepoškodí a nijak neovlivní jeho vývoj. Pokud vyšetření ukáže, že embryo je poškozené, tak jej vyřadíme. K přenosu do dělohy jsou vybírána pouze zdravá embrya,“ vysvětluje profesor Trávník.

Jaké možnosti mají páry, které IVF nepodstupují?

Prenatální screening a diagnostiku, vzhledem k tomu, že vyžaduje odběr embryonálních buněk, mohou využít pouze páry podstupující IVF. Moderní medicína však má řešení i pro dvojice, které počnou přirozenou cestou. Kromě již zmíněného prenatálního screeningu je možné některá postižení plodu otestovat neinvazivním genetickým testem z krve matky.
„V tomto případě vyšetření probíhá z žilní krve ženy a možné je opět otestovat Downův syndrom, Edwardsův syndrom, Patauův syndrom, a celou řadu dalších postižení. Kromě jiného je možné odhalit i odchylky v chromozomální výbavě plodu, které vždy končí potratem, nebo pohlaví očekávaného miminka. To testy ukáží s téměř stoprocentní jistou,“ popisuje Kateřina Veselá.

"Výhodou neinvazivního testování je, že jej možné ho podstoupit už od desátého týdne těhotenství. Pokud se žena v tomto období dozví, že očekává postižené dítě, má možnost těhotenství ukončit v době prvního trimestru, což je pro její organismus i psychiku šetrnější, než když by podstupovala ukončení ve vyšším stupni gravidity,“ ukončuje lékařka.

Přečtěte si také

Těhotenská cukrovka: většinou stačí úprava jídelníčku a pohyb

Bolesti zad v těhotenství a jak s nimi zatočit

Hemoroidy v těhotenství potrápí nejednu ženu

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce