Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

K úspěšné léčbě neplodnosti pomůže i filmová technika

( Fakultní nemocnice Olomouc | přečteno: 7227x )

„Marně se pokoušíme o dítě.“ Tuhle větu říká stále víc párů. Podle lékařů má tento trend za svědomí také životní styl, kvůli kterému oddalujeme rodičovství na dobu po třicítce.

shutterstock.com

Statistiky, které si vede Centrum asistované reprodukce Fakultní nemocnice Olomouc, ukazují, že počet párů, kterým se nedaří otěhotnět přirozenou cestou, vzrostl za posledních deset let na dvojnásobek. Právě toto specializované nemocniční centrum nově zavádí metodu, která díky využití časosběrné kinematografie pomáhá odborníkům vybrat nejlepší embrya a zvýšit tak šanci na úspěch léčby.

„Počet párů, kterým se nedaří spontánně otěhotnět, narůstá celosvětově a je do značné míry ovlivňován současným životním stylem. Není vědecky prokázáno, že by se snižovala schopnost reprodukce působením konkrétních civilizačních vlivů. Plodnost populace je v zásadě stejná,“ říká doc. MUDr. Jiří Dostál, Ph.D. Jde podle jeho slov spíše o to, že dnes páry odkládají založení rodiny do pozdějšího věku a dávají nejprve přednost například studiu, cestování nebo vlastní kariéře. „S rostoucím věkem je plodnost žen i mužů nižší, projevuje se více patologických vlivů. Například ještě na počátku devadesátých let minulého století byl průměrný věk prvorodičky kolem dvaceti let, což bylo jistě dáno řadou sociálních vlivů. Dnes se blíží spíše třicítce,“ popisuje odborník na reprodukční medicínu.

Nemocnice nyní díky nové technologii zavádí při mimotělním oplodnění metodou IVF/ET monitoring postupného vývoje embryí. „Metoda připomíná časosběrnou kinematografii, kterou známe z dokumentárních filmů, kdy lze například zrychleně sledovat, jak se rozvíjí květ rostliny. My takto sledujeme vývoj embryí, která jsou uložena v inkubátoru v laboratoři. Je na ně namířena kamera, která snímkuje embrya jednou za 10 až 30 minut a z těchto snímků pak přístroj sestaví film. Všímáme si například, jak se vyvíjí tvar, jaká je pravidelnost dělení buněk a podle toho dokážeme určit, které embryo je nejvhodnější k přenosu do dělohy. Pečlivým výběrem se zvyšuje šance na úspěšné dosažení těhotenství,“ popisuje docent Dostál.

Obor asistované reprodukce se podle jeho slov v České republice od 90. let 20. století výrazně rozvíjí, centra mají k dispozici nové technologie, používají moderní metody v diagnostice i léčbě neplodnosti. „Umíme dnes bez velkých zásahů do organismu mnohem přesněji určit příčinu poruchy plodnosti a podle toho i nastavit účinnou léčbu. V podstatě jen asi u deseti procent párů nejsme schopni určit příčinu a nejsme schopni jim na současné úrovni vědeckého poznání pomoci,“ popisuje docent Dostál. Centrum asistované reprodukce ve FN Olomouc se ale podle něj může pochlubit velmi dobrými výsledky u minimální i klasické stimulace pro mimotělní oplodnění. „Na první pokus se nám podaří pomoci každému druhému páru. Ale pokud i ostatní páry v léčbě vydrží dlouhodobě, je naše úspěšnost až devadesátiprocentní. Tím se určitě řadíme mezi přední centra v ČR i v Evropě,“ konstatuje.

Odbornou pomoc by podle docenta Dostála měly páry, kterým se nedaří založit rodinu, vyhledat přibližně po roce marného snažení. Pokud je věk ženy vyšší než 35 let, tak by se na odborníky měli obrátit i dříve. „Určitě by to neměli odkládat, i když je jasné, že pro každého je to velmi citlivá záležitost. Pro výběr centra asistované reprodukce, kterému se chtějí svěřit do péče, je určitě dobré si porovnat úspěšnost léčby a důležitým pomocníkem jsou také doporučení. Na internetu dnes existuje řada diskusí, kde si klienti center předávají své zkušenosti,“ říká odborník.

Výběr centra také ovlivňují cenové podmínky, které jsou pro klienty mnohdy velmi zásadní. „Privátní centra si často započítávají větší režii nebo stimulační léky, ve státních centrech tyto náklady zpravidla odpadají. Pokud zdravotní stav klientů nevyžaduje užití technik, které nejsou hrazeny ze zdravotního pojištění, zaplatí pojišťovna ženě do 39 věku 3 cykly IVF s embryotransferem. Od dubna letošního roku ale došlo ke změně zákona a ženám, které měly v prvním a druhém cyklu přeneseno 1 embryo, uhradí zdravotní pojišťovna 4 cykly IVF/ET,“ vysvětluje docent Dostál.

S citlivým oborem asistované reprodukce je spojena řada mýtů. Traduje se například, že když pár, který se marně snaží o vlastního potomka, adoptuje dítě, záhy otěhotní. „Je to opravdu mýtus, stejně jako představa, že si u nás mohou klienti volit pohlaví dítěte nebo dokonce barvu vlasů a očí. Pohlaví sice už ve stadiu embrya určit umíme, ale zákon tento výběr z etických důvodů zakazuje. Povolen je pouze v případě, kdy je třeba v rodině jedno pohlaví více zatíženo genetickými poruchami. Při výběru embrya se pak dá přednost embryu se správnou genetickou výbavou,“ popisuje odborník. Zájem o léčbu neplodnosti zůstane podle docenta Dostála i v budoucnu velký. „Současné trendy a náš životní styl tomu nahrávají. Typické jsou dnes situace, kdy se manželé se dvěma dětmi rozejdou, a žena si v 38 letech najde nového partnera, se kterým chce založit novou rodinu. Snažíme se lidem pomoci k jejich štěstí, jsme často jejich jedinou nadějí. Jsou rádi, když mají léčbu úspěšně za sebou a snaží se pak rychle zapomenout. Nás těší, když se nám podaří jejich naděje naplnit,“ dodává lékař.

Máte zkušenosti s asistovanou reprodukcí? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 2.

Mimotělní oplodnění je jednou z metod asistované reprodukce a jeho psychická náročnost plyne jednak z faktu, že páru je již jasné, že všechny ostatní přirozenější způsoby počet v jeho případě byly neúspěšné, jednak z faktu...

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce