Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co je v projektu "Početí online!" nového? - část druhá

( Nina Šeblová | přečteno: 6638x )

Redakce Ordinace.cz pro Vás každý týden přehledně shrne, co nového se v projektu Početí online! událo - jaké zásadní kroky podnikl náš ústřední pár na cestě k otěhotnění, jaké jsou reakce uživatelů na odborný článek, kdo další se do projektu zapojil a upozorníme vás na nejzajímavější diskuse. Chcete-li vědět o aktuálním dění v projektu, jste tu správně.

shutterstock.com

Jak jste si určitě všimli, na Ordinaci.cz odstartoval unikátní a zbrusu nový projekt věnovaný otěhotnění, těhotenství a porodu. V některých médiích byl tento projekt nazván "lékařskou reality show" - to je pro nás opravdová výzva. V prvních dnech jste měli především možnost poznat ústřední pár projektu, Páju a Luboše.

Jak bude projekt probíhat?

Projekt "Početí online!" je zatím na úplném začátku a teď společně s vámi začneme krok za krokem naplňovat vizi projektu - shromáždit odborné informace a pomoci našemu páru řešit jeho složitou situaci v plánování miminka.

V redakčních shrnutích vás budeme každé pondělí informovat o tom, co se v projektu událo nového a jak pokračuje snažení Páji a Luboše. Dále zde naleznete seznam témat, kterým se budeme v projektu věnovat.

Chtěla bych poděkovat těm z vás, kteří se již zapojili do diskusí a svým dotazem pro nás otevřeli nějaké téma, komentovali články nebo video.

Témata pro odborné články

Témata pro odborné články budeme čerpat z diskusí uživatelů a potřeb Páji a Luboše. Odborný článek bude publikován jednou týdně, a to ve středu. Tuto středu pro vás připravujeme článek o psychologických aspektech dlouhodobého usilování o početí, na následující středu připravujeme článek o genetických vyšetřeních budoucích rodičů.

Chceme dostát svému slibu a neplnit náš web dalšími mýty. Právě proti nim chceme bojovat a vyvracet je. Jsem si jistá, že to pochopíte a dáte nám čas, abychom mohli zpracovat témata kvalitně a podpořili články odbornými fakty, čísly a získali čas na dodání jasných východisek a obecně platných doporučení.

Výběr páru

Při přípravě projektu jsme hodně diskutovali o tom, zda do projektu zapojit pár, který má s početím problémy nebo se věnovat páru, u kterého žádné problémy nečekáme. Nakonec se toto dilema vyřešilo samo - o projekt projevili zájem Luboš s Pájou. Proto bude náš projekt primárně zaměřen na páry, které mají s otěhotněním nějaké problémy.

V diskusích pod články se objevily názory, proč jsme si vybrali právě problematický pár, jehož situace je netypická. Chtěla bych připomenout, že početí a snaha o otěhotnění je u každého jiná - každý si v minulosti prošel jinými zdravotními problémy, má jiný životní styl a je v jiném psychickém stavu. Jak vyplývá z úvodního článku, otěhotnění ovlivňuje celá řada faktorů. I ze statistik posledních let vyplývá, že otěhotnění se poslední dobou stává u některých párů problematické. Až u deseti procent všech narozených dětí byla použita nějaká forma pomoci při problémech s početím (od hormonální terapie až po jednu z metod umělého oplodnění).

Musím zde také zmínit, že bylo velice těžké vůbec získat pár, který by byl ochoten se do projektu zapojit, odhalit svou tvář a dát všanc svoje zkušenosti a příběh. Ve všech případech při jednání s páry došlo k tomu, že muž nebyl ochoten se do projektu zapojit a ani na naléhání své partnerky na účast v projektu nepřistoupil. Většinou se nám přihlásily páry, které již nějaký problém s početím řeší - žena byla ochotná se do projektu zapojit, protože chtěla získat informace a pomoci ostatním a za oplátku byla připravena odkrýt svou identitu, muž ne. Pája a Luboš měli tu odvahu odkrýt svou tvář, postavit se ke svým problémům čelem, a přesto se musejí vyrovnávat s bulvarizací a zlehčováním svých problémů. Tím více děkuji těm, kteří pochopili smysl projektu, neváhali ho podpořit a zapojili se do něj konstruktivními dotazy a názory.

Otázky plodnosti řeší hodně z nás

I z první ankety k projektu, ve které jste odpovídali na otázku "Za jak dlouho se vám podařilo otěhotnět?" vyplynula zajímavá zjištění. Do neděle do 14 hodin, kdy píši toto shrnutí, se ankety zúčastnilo 1214 lidí. 389 respondentům se podařilo přijít do jiného stavu do třech měsíců od chvíle, kdy se začali pokoušet o miminko. Avšak 474 lidem se ani po půl roce snažení početí nedaří. O diagnóze neplodnosti se mluví až po dvanácti měsících nechráněného pohlavního styku, kdy se páru nedaří přijít do jiného stavu. Půl roku marného snažení již však může negativně působit na psychiku, která je při snažení o miminko velice důležitá.

Snad náš projekt pomůže alespoň některým z těch 474 lidí, kterým se zatím nepodařilo přivést na svět vytouženého potomka! Přeji Páje, Lubošovi i všem ostatním, kteří toužíte po miminku, hodně štěstí. Projektu "Početí online!" přeji, aby naplnil očekávání realizačního týmu a hlavně vás, našich uživatelů.

Sledujte Ordinaci.cz a užívejte ji alespoň 1x denně online!

Jakékoliv náměty a připomínky k projektu uvítáme na mailové adrese vytvořené speciálně pro tento projekt - [email protected]


Ovulační test LH MAX věnovala společnost Pears Health Cyber, výhradní distributor těhotenských a ovulačních testů Seratec®.
Stanovte si své PLODNÉ DNY!
Co je v projektu

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 3.

Jsme spolu už 5 let a teď jsme se začali léčit v CAR. Asi to ještě nějakou dobu potrvá, než budeme mít vlastní dítě. O tom, že máme tyto problémy nevědí ani naši nejbližší...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce