Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Pokoušíte se otěhotnět?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 34340x )

Připravte se na těhotenství co nejlépe - zjistěte, kdy máte ovulaci a kdy je tedy nejvíce pravděpodobné, že otěhotníte, připravte se na těhotenství i změnou svých stravovacích návyků.

shutterstock.com

Správné načasování je předpokladem úspěchu

Počít a donosit dítě může každá zdravá žena od nástupu první menstruace až do doby menopauzy, tj. obvykle kolem 50. roku života. Doporučuje se neodkládat příliš těhotenství a miminko porodit nejpozději do věku 35 let, neboť později může stoupat riziko možného genetického postižení plodu. Někdy pomůže vhodné načasování, hlavně máte-li menstruační cykly nepravidelné, což je u třetiny žen běžné.

Jak co nejpřesněji stanovit své plodné dny

Každá žena může mít plodné dny v jinou dobu, proto není snadné vypočítat ovulaci, tedy nejvhodnější čas k oplodnění vajíčka. Ovulace znamená uvolnění zralého vajíčka z vaječníku do vejcovodu, v němž je vajíčko schopno oplodnění zhruba po dobu 24 hodin. Ovulace nastává přibližně v polovině menstruačního cyklu, kdy dochází k vzestupu gestagenů a je provázena drobnými změnami, například zvýšením bazální teploty. Vhodná doba k otěhotnění, a tedy i pohlavnímu styku, bývá obvykle od tří dnů před ovulací až do dne ovulace.
Z hlediska načasování se velmi osvědčují ovulační testy, které vám poskytnou značně přesnou informaci o nadcházející ovulaci. Pro početí je nejvhodnější doba pozitivity testu, kdy jste nejplodnější, a poté ještě další dva dny. Ke zjištění ovulačního cyklu je v lékárně volně dostupný např. Ovulační tester Lady Q Scope, Ovulační test Seratec LH MAX, Kombinovaný - těhotenský a ovulační test.

Stravovací návyky a výživa

Zdravá výživa hraje v procesu přípravy na těhotenství důležitou úlohu. Je vhodné denní dávky jídla rozdělit do 5 časových intervalů. Strava by měla obsahovat dostatek čerstvého ovoce a zeleniny (až jednu třetinu), dále cereální produkty, mléčné výrobky, ryby, maso – nejlépe bílé maso (kuřecí, krůtí, králičí), které neobsahuje mnoho živočišných tuků. Velmi důležité je dodržovat vhodný pitný režim – doporučeno je 2,5 litrů tekutin denně. Nejhodnotnější jsou šťávy připravené z čerstvého ovoce, vhodná je též minerální voda bez bublinek a ovocné čaje.

Sexuální aktivita

Kvantita neznamená zároveň kvalitu! Spermie potřebují čas na uzrání. Při velmi častém pohlavním styku jsou spermie příliš mladé, a nejsou plně oplodnění schopné. Nejvhodnější frekvence pohlavního styku je v tomto případě 2-3x týdně.

Potvrzení těhotenství

Pokud jste udělaly vše a vystihli spolu s partnerem tu správnou chvíli, bude jistě dalším logickým krokem zjišťování potvrzení či vyvrácení těhotenství. K tomu je vám nápomocen test, ověřující těhotenský hormon – gonadotropin v moči. Těhotenský test je schopen zjistit prvotní stádium těhotenství již zhruba týden po úspěšném oplodnění. Zde se nabízí např. - Těhotenský test FOR YOU Comfort tyčinka, Těhotenský test BEST, Těhotenský test HCG, Těhotenský test Seratec Direct, GS Mamatest. Pozitivní test je průkazný zhruba na 90%, proto pokud si nejste výsledkem jistá, zkuste jej zopakovat.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Markéta
1x

Při plánování miminka jsem se radila se svou lékařkou, jak se na těhotenství lépe připravit a i ana mi doporučila změnu jídelníčku iu kvůli tomu, abych v těhotenství neměla nadváhu. Vyplatilo se, mám teď dvouměsíční dcerku.

Kristýna

Už je to 90 dní co neberu Antikoncepci pokoušíme se celou dobu o mimčo s přítelem,ale nic :( 4 testy a všecky negativní snažíme se vše udělat pro to aby jsem otěhotněla a nic asi na to moc myslím Nějaká rada? Děkuji


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce