Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chtěli bychom miminko, ale ... Poruchy plodnosti - vyšetření muže

( Lenka Šimková | přečteno: 12824x )

Zaměřme se nyní na situace, kdy v centru pozornosti je muž. Dosud totiž se o neplodnosti hovoří většinou v souvislosti se ženou.

Zaměřme se nyní na situace, kdy v centru pozornosti je muž. Dosud totiž se o neplodnosti hovoří většinou v souvislosti se ženou, ačkoli stále vzrůstá počet párů, kde problém je diagnostikován buď u obou partnerů, nebo dokonce jen na straně muže. Jak se s touto skutečností vyrovnat v páru, jak ji má zvládnout muž, jak přistoupit k léčbě v případě, že žena je zdravá a přesto to bude i ona, kdo ve velké míře bude muset podstoupit lékařské zákroky, aby snad, pokud vše dobře dopadne, otěhotněla… A nebo by bylo lepší, pokud se léčba nezdaří, požádat o adopci?

Jak přimět manžela, aby se nechal vyšetřit?

Prvním problémem v některých párech je situace, kdy nadchází čas základního lékařského vyšetření. Většinou je to žena, kdo je iniciativnější a začne vše řešit u svého gynekologa. Zvláště v situaci, kdy je shledána zdravou, nastává okamžik, kdy by měl přijít také manžel. A zde nastává někdy první kámen úrazu. Není to zdaleka tak, že žena je ochotna takřka k čemukoli, zatímco muž "dělá štráfy", jak to někdy je zlehčováno. Spíše jde o to uvědomit si, že muži často jinak reagují na psychickou zátěž a jejich neochota je dána více obavami (ze selhání v průběhu vyšetření i ze špatného výsledku) než skutečným nezájmem. Jak to tedy partnerovi ulehčit?

Nečekat, až jeho samotného napadne, že by mohl na vyšetření jít, jasně mu sdělit, že v této fázi je nutné nejen vyšetření ženy, ale také muže. Informovat se o podmínkách, které v daném zařízení jsou - někdy se neochotě muže není vlastně co divit, stále ještě se vyskytují místa, kde je odeslán s nádobkou na toaletu, kterou někdy nejde ani zamknout, což rozhodně není respektující přístup. V takovém případě je pochopitelné, že muž bude chtít vyšetření spermiogramu absolvovat někde jinde a nebo je také možné za dodržení určitých podmínek vše absolvovat v klidu doma a sperma do laboratoře přinést. Důležitou roli však hraje nejen čas, ale i dodržení určité teploty, takže optimálním řešením je nalézt takové pracoviště, kde bude muž mít soukromí, příjemné prostředí a nikdo na něj nebude spěchat. V tom všem samozřejmě může žena partnerovi pomoci, protože je to ona, kdo absolvovala všechna předchozí vyšetření, zná již prostředí a může vše dopředu zjistit a domluvit.

Pokud přesto muž za žádnou cenu nechce na vyšetření jít, může se jednat o jiný problém, který mezi párem je a muž má důvod, proč ho nechce řešit. V tomto případě však už nejde o problém plodnosti a jejích poruch, ale spíše o nějakou potíž, kterou pár bude muset vyřešit ještě dříve než dojde k případné léčbě.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chtěli bychom miminko, ale ... část 1.

Pokud právě vy jste se v těchto slovech (nebo myšlenkách) poznali, jste těmi pravými, pro koho jsme připravili toto téma. Protože autorka textu není lékařka, nýbrž terapeutka, která se zabývá touto problematikou z psychosociálního hlediska, nebudeme se zde zabývat měřením bazálních teplot, počtem vajíček, transfery… ale spíše tím, co znamenají problémy s početím potomka pro konkrétní páry a jak zvládnout úskalí léčby.

Chtěli bychom miminko, ale ... část 4.

Léčím se již 7 let, v posledním roce jsem 2x byla na IVF, ale neúspěšně. Jednou jsem sice otěhotněla, ale ve 5. týdnu jsem potratila...

Asistovaná reprodukce

V současnosti je přibližně 10-15% párů nedobrovolně bezdětných.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce