Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Poporodní deprese

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9187x )

Postihuje zhruba každou desátou ženu. Projeví se obvykle do čtyř týdnů po porodu a ohrožuje jak vytváření vzájemného pouta matky a dítěte, tak vztahy s manželem a v rodině vůbec. Pokud se rozvine, je třeba rychle vyhledat pomoc odborníka.

shutterstock.com

Je mnoho žen, které se na dítě těšily, dokonce i takových, kterým se nedařilo několik let otěhotnět, a přesto nakonec pociťují po narození dítěte namísto radosti rozčarování. Jsou plačtivé, přecitlivělé, náladové, úzkostlivé, podrážděné, smutné či se cítí vyčerpané...

Rozeznáváme tři hlavní typy poporodních depresí:

  • poporodní blues – krátký a mírný emoční problém
  • poporodní deprese – závažná choroba, v ojedinělých případech život ohrožující psychická choroba
  • poporodní (laktační) psychóza – vážné psychotické onemocnění ohrožující život matky a dítěte

Poporodní blues

Po narození dítěte nastává asi u 80 % žen krátké depresivní období. Psychologové tomuto období po porodu říkají poporodní blues (někdy také baby blues). Na baby blues se v největší míře podílejí hormony, které se uvolnily během porodu a na začátku tvorby mléka. Dalšími faktory jsou fyzická únava po devítiměsíčním těhotenství a porodu, silné emociální vypětí, odpovědnost za nového človíčka. Projevuje se tím, že je maminka daleko víc plačtivější, podrážděnější, někdy je tato plačtivost spojena i se zvýšeným smutkem, pocity osamělosti, sebesnižování vlastní osoby nebo také pocitem zlosti, který si vylévá nejvíce na blízké okolí, matku, tchyni nebo manžela. Pokud najde novopečená maminka dostatek odpočinku, porozumění a opory ve svých nejbližších, pak tento neveselý stav podobný splínu rychle pomine. Obecně se baby blues objevuje 3. či 4. den po porodu, vrcholí okolo 6. dne a spontánně zmizí do 12. dne.

Čtěte také: Rodičky chtějí stále více ulevovat od bolesti

Poporodní deprese

Pokud tento stav trvá víc než dva týdny, může přejít do poporodní deprese. Většinou se objeví 3–4 týdny po porodu a trvá zhruba do osmi měsíců věku dítěte, někdy dokonce mohou přijít pozdní deprese do dvou let po narození dítěte. Ženy prožívají deprese, nebo naopak dobrou náladu, většinou však mají silné výkyvy nálad (z povznesené nálady okamžitě přecházejí do deprese – a naopak), jsou plačtivé, podrážděné, skleslé. Kromě toho mohou trpět nespavostí a poruchou chuti, v těžších případech se mohou objevit sebevražedné tendence.

Příznaky poporodní deprese

  • Pocity smutku, beznaděje, frustrace
  • Úzkost, nervozita, strach o zdraví nebo bezpečnost dítěte
  • Emocionální vzestupy a pády - smích střídá pláč
  • Sebeobviňování, zpochybňování své mateřské role, neschopnost navázat kladný vztah k dítěti
  • Ztráta životní energie, únava, pocit vyčerpání
  • Nechutenství nebo naopak nutkavá nadměrná konzumace potravy
  • Nespavost nebo naopak nadměrná spavost
  • Nezájem o partnera a okolí

Co způsobuje poporodní deprese?

Nikdo neví jistě, proč některé ženy zažívají poporodní deprese a jiné ne. Prudký pokles hormonů estrogenu a progesteronu po porodu může vyvolat tento stav. Podílí se na něm i nedostatek spánku, pocit měnící se identity a nové úkoly. Pokud jste měli deprese v minulosti, máte větší pravděpodobnost vzniku poporodní deprese.

Zavolejte svého lékaře, pokud:

  • Baby blues trvá déle než dva týdny
  • Vaše příznaky se zhorší
  • Máte potíže postarat se o sebe nebo své dítě
  • Máte myšlenky na sebepoškozování nebo na ublížení dítěti

Čtěte také: Zánět prsu může zkomplikovat kojení

Poporodní (laktační) psychóza

Při závažnějších psychických stavech se ženy chovají podivně, mají sluchové halucinace, stavy blouznění, abnormálně se zabývají zdravím svého dítěte (nebo z dítěte nemají radost) a někdy se o něj nedokážou adekvátně postarat. Mohou se zabývat myšlenkami na sebevraždu či ublížení děťátku. Mezi příčiny onemocnění patří fyzické vyčerpání, rozsáhlé hormonální změny a do té doby neznámé a velice silné emoce, které žena po porodu prožívá. Tyto těžké případy deprese se nazývají poporodní psychózy anebo psychózy post partum (dříve tzv. laktační psychózy). Žena si neuvědomuje, že je nemocná a může zcela ztratit kontakt s realitou (jako např. u schizofrenie). Nutná je okamžitá psychiatrická léčba a medikace.

Příznaky poporodní (laktační) psychózy:

  • Pocity silného rozrušení
  • Sluchové či zrakové halucinace
  • Výpadky paměti
  • Nekontrolovatelné pocity úzkosti
  • Poruchy soustředění (neschopnost číst a sledovat děj filmu)
  • Změněné vnímání času
  • Extrémní výkyvy nálad

Poporodní psychóza ženu postihne většinou mezi 2. a 4. týdnem šestinedělí, nemoc ustupuje v řádech dnů až měsíců, což závisí také na tom, jak rychle byla vyhledána lékařská pomoc.

Čtěte také: Mléko šetrně „obstarají“ homeopatika

Jak rozlišit poporodní depresi od vyčerpanosti? 

Někdy je to náročné, protože téměř všechny novopečené maminky zažívají stavy vyčerpanosti, velké únavy a z toho pramenícího podráždění. Poporodní deprese je ovšem mnohem výraznější stav. Každá žena ji prožívá jinak, většina z nich však popisuje pocity úzkosti a smutku, které trvají déle než dva týdny. Smutek může mít různé formy – od  jemného, melancholického až po závažnou depresi, která naprosto znemožňuje každodenní fungování. Tyto pocity se objevují náhle či postupně v období od přibližně 1. měsíce do prvního roku dítěte.

Jak zatočit s poporodní depresí? 

  • Hodně spánku - když miminko spí, spěte taky. Odpočívejte vždy, když to bude jen trochu možné.
  • Kojení - poku je to možné kojte. Uvolňuje to oxytocin, hormon lásky a radosti.
  • Ze svých pocitů se pokuste vymluvit - povězte o nich manželovi, své matce, přítelkyním, hlavně s nimi nebuďte sama.
  • Najděte si čas pro sebe - aspoň jedenkrát do týdne. Svěřte dítě manželovi, babičkám a choďte na hodinku ven - na procházku, posezení s přítelkyněmi či na cvičení, když budete po porodu fit. Mít prostor pro sebe není známka sobeckosti, to je pud sebezáchovy. Dítě vás potřebuje odpočinutou a v psychické pohodě. Vyjít poprvé z domu bez dítěte je těžké, ale udělejte to.
  • Setkávejte se s jinými maminkami - zjistíte, že mají podobné radosti, ale také  problémy a starosti jako vy, možná si vzájemně pomůžete a poradíte. Pokud máte k dispozici internet, můžete se potkávat s jinými maminkami i online.
  • Choďte ven - nezůstávejte stále doma, choďte často na procházky.
  • Upravte stravovací návyky - jezte hodně ovoce, zeleniny a celozrnného pečiva, méně sladkostí, rafinovaného cukru, tuků, vyhýbejte se kofeinu.
  • Fyzická aktivita - při cvičení se vylučují endorfiny, které zlepšují náladu. Díky pohybu se dostanete dříve na svou předporodní váhu, což posílí vaše sebevědomí.
  • Zařiďte si výpomoc v domácnosti, o práce se mohou podělit rodinní příslušníci.

Baby blues ani poporodní deprese nejsou věci, za které je třeba se stydět. Mohou se přihodit kterékoli mamince v poporodním období. Je důležité rozlišit prvotní příznaky. V případě, že baby blues přeroste do deprese, je nutné vyhledat odbornou pomoc. Čím dříve to uděláte, tím větší je šance, že se váš psychický stav co nejdřív zlepší.

Ze zdroje: webmd.com


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Poporodní změny na děložním hrdle

porodila jsem dve deti obe cisarskym rezem. pri gyn. kontrole po druhem diteti po sestinedeli mi v cytologii del. hrdla vysly poporodni zmeny. co to znamena a je to bezne i po porodu cis. rezem? proc nebyly i po prvnim porodu? moc dekuji za odpoved.

Porod: doba před porodem

Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství.

Porod: příjem na porodním sále

Po příchodu na porodní sál je většinou mamince natočen vstupní kardiotokografický záznam srdečních ozev miminka, maminka je zevně i vnitřně vyšetřena, aby se zjistilo, v jaké fázi porod je .

Porod: první doba porodní

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce