Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Zákeřné průjmy ohrožují naše děti

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 9661x )

Přestože průjmová onemocnění bývají často podceňována, ročně na světě způsobí více než 2 miliony úmrtí dětí1. Průjmová onemocnění mohou způsobit těžkou dehydrataci, selhání ledvin i celkový kolaps organizmu. Nejčastější příčinou infekčního průjmu u dětí jsou rotavirové infekce, které ročně v ČR zasáhnou více než 150 000 dětí.

shutterstock.com

Nemocniční prostředí je nejen zařízením, kde se děti léčí, ale také je místem jejich vzájemného úzkého kontaktu, proto zde snadno dochází k přenosu některých onemocnění. Dítě, které absolvuje léčbu v nemocnici, se snadno může nakazit silným infekčním průjmem a musí bojovat s další zdravotní komplikací. Rotaviry jsou velmi odolné viry odolávající většině čisticích prostředků. Přenášejí se nejen osobním kontaktem, ale nákaza číhá na děti i na oblíbených hračkách, na kterých virus dokáže přežít až 10 dní.

Nemocnice a dětské kolektivy jako zdroj nákazy

Infekční složka onemocnění se šíří velmi rychle, zejména v uzavřeném prostředí. Zvláště v období, kdy jsou nemocniční dětská oddělení plná, dochází k rozšíření nákazy mezi pacienty velmi snadno.  V nemocnici se léčí řada dětí, které jsou hospitalizovány s infekčním průjmem. Původcem onemocnění je často salmonela nebo kampylobacter, nejčastěji však jde o rotavirové infekce, které se v dětském kolektivu šíří velmi snadno. V nemocnici, podobně také v dětských kolektivech, tak stačí jediné infekční dítě, které se stane zdrojem nákazy pro všechny ostatní děti na oddělení nebo ve skupině.

Rotaviry ohrožují zejména kojence a děti do dvou let, u kterých mohou způsobit těžkou dehydrataci, která může vést až k úmrtí kojence. Nejtěžší průběh mívá první prodělaná infekce. Světová zdravotnická organizace proto doporučila všem zemím zavést na svém území preventivní očkování pro kojence.
„Rotavirovým nákazám lze účinně předcházet pomocí vakcíny, která se podává ve formě sladkého roztoku ústy. Zkušenosti ze zahraničí ukázaly, že očkování je bezpečné a země, které očkování přijaly, zaznamenaly pokles případů průjmových onemocnění a pokles počtu hospitalizovaných dětí. Proto Česká vakcinologická společnost ČLS JEP vydala doporučení očkovat zdravé kojence co nejdříve od 6 týdnů věku,“ říká předseda společnosti prof. MUDr. Roman Prymula, CSc., Ph.D.

Graf průjmovitá onemocnění

Hrozí dehydratace i selhání ledvin

Infekční průjem může u dítěte způsobit těžkou dehydrataci, která může vyústit až ve ztrátu vědomí, selhání ledvin a kóma. Přestože většina dětí překoná infekci v domácím ošetření, asi 4 tisíce dětí mladších 5 let jsou ročně pro infekční průjmy v České republice hospitalizovány, a přibližně 40 tisíc případů dětí s infekcí vyžaduje lékařskou péči. 35 % procent všech hospitalizovaných dětí je dokonce umístěno na jednotce intenzivní péče. V nemocnici pak dítě zpravidla podstoupí žilní rehydrataci pro doplnění tekutin a minerálů. Výjimečně (0-1 případ/rok) i v České republice dochází k úmrtí dítěte na rotavirovou infekci.

Infekční průjmová onemocnění u dětí:

  • Způsobují odvodnění organismu a narušení rovnováhy iontů a minerálů.
  • Zpravidla stačí domácí ošetření, těžší případy však vyžadují i hospitalizaci v nemocnici.
  • Typické příznaky jsou zvracení, vodnatý průjem a teplota.
  • Nejčastější důvod hospitalizace s infekčním průjmovým onemocněním u dětí jsou rotavirové nákazy.
  • Rotavirovým onemocněním lze předcházet očkováním, kdy se imunizační složka podává ve formě kapek do úst dítěte.

Přečtěte si také

Zdraví prospěšné bakterie pro celou rodinu

Opruzeniny - časté trápení dětí i maminek

Vysoký cholesterol může zkrátit život i dětem

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce