Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Povinná a nepovinná očkování dětí

(MUDr. Daniela Hlobilová | přečteno: 66044x )

shutterstock.com

Pravidelné očkování - platný očkovací kalendář


Základní informace nalezne každý rodič v očkovacím průkaze dítěte. Od roku 2009 však dochází v očkovacím kalendáři k několika změnám:

1.    Očkování proti tuberkulóze


Je to první očkování, které novorozenec dostane zpravidla ještě v porodnici.  Pokud z nějakého důvodu není možné provést očkování do konce šestého týdne po narození, doporučuje se jej provést až po ukončení základního povinného očkování – tj. zhruba kolem 2. roku věku. Další přeočkování proti tuberkulóze - v 11 letech věku - bylo zrušeno v březnu 2009.

2.    Očkování proti dávivému kašli – pertusi


Dávivý (černý) kašel – pertuse je, bohužel, onemocnění, se kterým se můžeme setkat celkem reálně. V ČR každoročně stoupá počet nakažených (767 hlášených onemocnění v roce 2008) a tento nepříznivý trend je hlášen i z okolních států.  Častěji onemocní adolescenti a mladí dospělí. Onemocnění u nich díky proočkovanosti z dětství nemá nijak závažný průběh. Problémem však je, že mohou nakazit ještě nenaočkované malé kojence a u nich může být průběh velmi těžký až smrtelný. Proto bylo v roce 2009 zavedeno přeočkování proti pertusi mezi 10. a 11. rokem věku dítěte. Protože v ČR ani nikde v Evropě není registrována samostatná vakcína proti pertusi, přeočkovává se současně proti černému kašli, záškrtu, tetanu a dětské přenosné obrně (vakcína Boostrix IPV).  
Z toho vyplývají ještě dvě malé změny v očkovacím kalendáři:


3.    Dětská přenosná obrna


Díky již zmiňované vakcíně Boostrix IPV dostane dítě žádoucí pátou dávku očkovací dávky proti dětské přenosné obrně, což se všeobecně považuje za dostatečné.


4.    Tetanus

 
Dítě naočkované vakcínou Boostrix IPV mezi 10. a 11. rokem věku se přeočkovává proti tetanu až mezi 25. a 26. rokem věku.

Vakcíny proti invazivním pneumokokovým nákazám - Prevenar a Synflorix


Očkování proti pneumokokům bylo v letech minulých dobrovolné, tedy nepovinné, a rodiče si vakcínu hradili sami. Výjimku tvořily děti z rizikových skupin, které měly očkování hrazeno zdravotními pojišťovnami.

Stávající návrh je zavést očkování proti pneumokokům plošně a nepovinně. Znamená to, že očkování bude hrazené pojištěním a bude zcela záležet na rozhodnutí rodičů, zda dítě očkovat či ne. Až čas tedy ukáže, jak princip dobrovolnosti bude v naší republice fungovat.

V současnosti jsou na trhu tyto vakcíny:
•    Prevenar: konjugovaná vakcína proti 7 typům pneumokoka
•    Synflorix: konjugovaná vakcína proti 10 typům pneumokoka
•    Pneumo23: polysacharidová vakcína proti 23 sérotypům (pro děti starší 2 let)

Očkování se doporučuje hlavně nejmenším dětem – do 2 let věku, které jsou nejvíce ohroženy závažným průběhem onemocnění. 

Nepovinné očkování


Zde se dostáváme do situace, kdy je potřeba správně zvolit, která vakcína má pro naše dítě smysl. Musíme zvážit více faktorů: jak je naše dítě staré, jak je zdravé, v jaké oblasti žijeme a jaký životní styl vedeme. Vakcíny nás také budou něco stát, i když některé zdravotní pojišťovny na nadstandardní očkování přispívají určitou finanční částkou. V každém případě je potřeba vše řádně rozmyslet, protože i přes nesporné výhody očkování mohou naše dítě a nás potrápit nežádoucí postvakcinační reakce a také přirozený průběh některých chorob nemusí být nějak závažný.


Proti kterým infekčním nemocem lze očkovat?


•    rotavirové infekce
•    plané neštovice
•    žloutenka typu A
•    klíšťová meningoencefalitida
•    meningokoková meningoencefalitida
•    lidské papilomaviry (HPV)
•    chřipka


A které z nepovinných vakcín jsou doporučované?


Očkování proti rotavirovým infekcím je jedním z doporučovaných. Rotaviry způsobují velice nakažlivé průjmové onemocnění hlavně u dětí do 5 let věku, u nejmenších probíhá často se závažnou dehydratací. Ročně jsou s touto diagnózou hospitalizovány tisíce dětí, předpokládá se ale, že skutečné počty nemocných jsou mnohonásobně vyšší. Od roku 2007 jsou na trhu vakcíny Rota Teq a Rotarix, obě jsou doporučeny evropskými pediatrickými společnostmi k plošnému očkování a zařazení do národních očkovacích programů.

Další doporučenou nepovinnou vakcínou, která je v poslední době diskutována, je vakcína proti lidským papilomavirům (HPV). HPV jsou sexuálně přenosné viry a způsobují změny na sliznici děložního čípku, pochvy a na zevních pohlavních orgánech žen i mužů. Tyto pak mohou vést až k nádorovému bujení. Očkování se doporučuje dívkám před zahájením pohlavního života, od 9-10 let. Na trhu jsou v současnosti dva druhy vakcíny – Silgard a Cervarix. Jakou vakcínu vybrat, prodiskutujte se svým lékařem. Měli byste také vědět, že zatím není jasné, jak dlouho vakcína chrání.


Co říci k očkování obecně závěrem?


1.    Nechte očkovat jen stoprocentně zdravé dítě, hlaste lékaři i rýmičky, změnu režimu dítěte a psychickou nepohodu, onemocnění u sourozence.
2.    Po očkování dítě alespoň den až dva „šetřete“.
3.    Seznamte se dopředu s možnými nežádoucími reakcemi.
4.    Snažte se dodržet doporučené intervaly mezi jednotlivými dávkami.
5.    Vakcíny nemusí poskytovat a často neposkytují stoprocentní a doživotní imunitu!!!

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
kačka
3x

Ahoj, potřebuju poradit, mám čtrnáctiměsíční holčičku, která je zdravá až na banality, ale taky panickou hrůzu z následků po pneumokokových infekcích. A nemůžu se rozhodnot, jestli ji dát očkovat. Moc bych ocenila zkušenosti s očkováním nebo někoho, kdo v blízkém okolí zažil tohle onemocnění. Díky.

Pavla

Aktualizujte ten článek!!!

Jan
3x

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 4. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce