Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Další dobré věci nejen pro miminka

( Jarmila Dočkalová | přečteno: 17202x )

Jak už bylo řečeno, porod je pro dítě náročnou záležitostí. Je stlačováno děložními stahy, posouváno úzkými porodními cestami ven na svět.

Další dobré věci nejen pro miminka

Klokánkování

Jak už bylo řečeno, porod je pro dítě náročnou záležitostí. Je stlačováno děložními stahy, posouváno úzkými porodními cestami ven na svět.

Po porodu je nejpřirozenější pokud dítě přemístíme okamžitě s nepřestřiženou pupeční šňůrou na mámino nahé bříško. Získá tím pocit bezpečí a klidu. Po dotepání pupeční šňůry se šňůra přestřihne a nastává doba, kdy i otec dítěte může vychutnat pocit z blízkého tělesného kontaktu s děťátkem. Tatínek se posadí do pohodlné pozice – třeba v křesle a na svoje nahé tělo přivine narozené děťátko tak, že jej dá do jeho prenatální polohy zádíčky k svému tělu (poloha v děloze před narozením) a obejme ho rukama. Miminko a tatínka je třeba trošku přikrýt, aby dítě neprochladlo. Vytváří se krásné vnitřní pouto mezi dítětem a oběma rodiči. Dítě slyší tlukot matčina či otcova srdce, slyší jejich hlas, vnímá osobitý pach rodičů, cítí se v bezpečí.

Tato poloha (děťátko jako malý klokánek v kapse) se dá velmi prakticky využít i v další době po narození. Stává se, že některým dětem trvá delší dobu, než se tzv.sblíží se svými rodiči, že porod doznívá delší dobu a děti jsou plačtivější a nervóznější. I v těchto případech pomáhá častěji si k sobě přivinout dítě, předávat mu svoje teplo a energii, hladit ho a podržet ručičky, aby se přílišnou manipulací s nimi ještě více nerozptylovalo. Vstřícný, laskavý dotek má v takové chvíli nedocenitelný význam.

I vhodné využití tzv. baby-vaků umožňuje dítěti zůstat nablízku rodiči a naopak rodičům umožňuje vykonávat většinu domácích prací. Dítě má tolik potřebný úzký kontakt. Je důležité zachovat klid a mít velkou trpělivost.

Aroma, hudba a slovo

Z mnoha různých vyšetření víme, že vůně éterických olejů působí přes čichové nervy na mozek a tím může ovlivnit i náš zdravotní stav. Levandule, meduňka či skořice působí antistresově, heřmánek a tymián může zmírnit úzkostné stavy, smrkové jehličí a rozmarýn působí povzbudivě. Máta působí proti bolesti hlavy a eukalyptus pomáhá při rýmě a nachlazení.

Aromatické oleje můžeme kápnout do olejové lampy, některé můžeme užívat přidáním do koupele, některé k masážím. Mělo by se jednat vždy o přírodní esence, ne o syntetické, ideální je pokud jsou tzv. panenské – za studena lisované. Zvláště pokud nemáte příliš zkušeností, ideální je vyzkoušet si vůni nejdříve v aromalampě v nižší koncentraci.

Éterické oleje jsou velmi prospěšné jako doprovodná terapie. Je potřeba si však uvědomit, že k jejich užívání je potřebné mít dostatek informací a zkušeností. Proto považuji za vhodné poradit se o jejich užívání s odborníkem na přírodní medicínu, např. s lékařem homeopatem, zvláště jedná li se o aromaterapii u těhotných žen nebo dětí.

Bylo prokázáno, že už miminkům v bříšku prospívá hudba. Některé studie ukazují, že akustická stimulace má za následek kratší dobu porodu a tzv. netraumatický příchod miminka na svět (bez negativních zážitků z porodu). Rovněž hudba při porodu je vnímána samotnými maminkami jako velice uklidňující a pomáhá k snadnějšímu průběhu porodu. Novorozenci jsou uvolněnější, zdravější a fyzicky silnější. Děti, které po narození poslouchají klidnou hudbu, častěji dříve mluví a jejich fyzický i psychický vývoj je posílený.

I mluvené slovo je pro dítě určitou formou hudby. Snažte se mluvit k dítěti a s dítětem už když je v bříšku u maminky a po narození hned pokračujte. Nezáleží na tom, zda vaše mluvení bude mít nějaký vážnější význam. Dítě nejdříve vnímá zabarvení hlasu, intonaci a význam slov až mnohem-mnohem později. Nejdříve rozezná Váš hlas – už po několika dnech po narození pozná matčin hlas. Později bude svým vlastním projevem – broukáním, gagáním,tatáním – vést svůj první monolog (kolem 7. měsíce). To, co denně slyší napodobuje v rytmu a melodii. Poslouchejte chvilku svoje miminko a pak na ně promluvte. Bude žvatlat a šveholit v radosti, že jste mu konečně porozuměli. Bude s vámi komunikovat.

Děti, se kterými se hodně mluví, brzy mluví samy a mají daleko větší slovní zásobu než děti, se kterými se mlčí, či mluví v holých větách a jednoslovných výrazech.

Komunikace a zázemí

Komunikace je hlavní zásadou, jak poskytnout dětem náklonnost, něhu a jistotu. Každý člověk potřebuje nacházet odezvu svých myšlenek a činů ve svém okolí. Tím víc to platí pro děti. Už pro malé miminko jsou naše reakce jako zrcadlo nutné pro sebepoznání: pokud dítě pláče, neznamená to jen to, že má hlad nebo potřebuje přebalit, dává nám najevo nějakou svou vůli a chce, abychom na ni reagovali. Pokud nic neříkáme, dáváme mu na vědomí, že ho neposloucháme. Něco nám říká – a my ho neslyšíme? Když se na nás směje a nikdo mu úsměv neoplatí, jak se má naučit zvládat svou mimiku, jak se má naučit vyjadřovat a sdělovat své pocity? Když se ročnímu dítěti podaří postavit na sebe dvě kostky a nikdo ho nepochválí, jak má poznat, jak velký čin se mu podařil?

Nezapomeňte, že ke komunikaci patří i dotyk. Nepromeškejte příležitost k pomazlení se se svým miláčkem – někdy stačí jen pohladit a připomenout se tak, že o něm víte a je pro vás důležitý. Mluvte na své dítě, zpívejte mu, mazlete se s ním, chvalte ho a podporujte ho v jeho jednání.

Neodbývejte ho větou „teď na tebe nemám čas“ a „počkej chvíli“. Zároveň se snažte poskytnout mu i dostatek vlastního prostoru k utřídění myšlenek, dostatek prostoru, aby sám našel cestu ke komunikaci a věděl, že ji má otevřenou i k vám.

Neslibujte dítěti něco, co mu nemůžete splnit. Děti mají paměť „jako slonové“, nikdy vám neodpustí, že jste nesplnili nebo zapomněli.“ Pokud slíbíte, že přijdete do školky pro dítě a potom půjdete hned nakoupit spolu, nesmíte přijít do školky už s nákupem, protože to pro vás bylo výhodnější nakoupit bez věčného vysvětlování, proč nemůžete koupit o dvě čokolády méně.“ Pokud se vám dítě svěří s „obrovským tajemstvím“,nevysmívejte se mu a rozhodně svůj slib mlčenlivosti dodržte, protože pokud toto dětské tajemství vyzradíte, nikdy se vám už nesvěří.

Jednejte se svým dítětem jako s rovnocenným partnerem, pokud ho chcete naučit určitá pravidla, musí jim rozumět a pochopit je. Vysvětlení :„budeš to takhle dělat, protože jsem to tak řekla“, není vysvětlení. Přeberte si tuto situaci na sebe, vážně by se vám líbilo, kdyby s vámi někdo jednal formou příkazů a zákazů?

Všichni si přejeme, aby právě to naše dítě bylo to „nej“. Musíme s vytvořením jeho zázemí začít už v prenatálním období a plynule pokračovat po narození.

Přeji vám, aby to vaše zázemí bylo to nejlepší pro vaše dítě i pro vás.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce