Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Je vhodné podávat dětem fluoridované tablety?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 24648x )

Doporučovat všem dětem bez rozdílu podávání fluoridových tablet je velmi nevhodné.

shutterstock.com
Doporučovat podávání fluoridových tablet všem dětem bez rozdílu je velmi nevhodné. Zejména u dětí do 4 let věku je zapotřebí jejich podávání pečlivě zvažovat, neboť v tomto období jsou zubní tkáně na možné předávkování fluoridy a vznik fluorózy, byť jen v mírné formě, velmi citlivé. Před doporučením podávat dítěti fluoridové tablety je zapotřebí zvážit další možné zdroje fluoridů, které dítě spolkne, a to zejména fluoridy přijaté z vody a ze spolykané zubní pasty. Je známo, že dítě do 3 let věku spolkne až 75% zubní pasty, která je na zubním kartáčku. Proto je vhodné, aby množství pasty, které dá matka na zubní kartáček, bylo minimální.

Velmi důležité jsou informace týkající se vody, kterou dítě pije a ze které se připravuje kojenecká strava, případně náhradní mléčná výživa. Pokud rodina používá vodu pouze z komunálního zdroje, je množství fluoridů, které dítě z této vody přijme, zanedbatelné (0,07–0,25 ppm). Řada matek však k přípravě dětské stravy a nápojů používá balené stolní vody a minerální vody. Obsah fluoridů je v nich velmi rozdílný, od 0,01 až po 0,7 ppm (mg/l). U balených vod nelze bohužel zjistit koncentraci fluoridů z obalů, protože ani podnikové normy jednotlivých stáčíren, ani oborová norma nepředepisují, aby na etiketě byla koncentrace fluoridů uvedena, pokud nepřesahuje 1 resp. 2 ppm (mg/l).

Dále je vhodné seznámit se se stravovacími návyky v rodině dítěte. V úvahu je zapotřebí vzít také psychický a celkový zdravotní stav dítěte, socioekonomickou situaci rodiny a v neposlední řadě posoudit individuální riziko kazivosti chrupu dítěte – stav chrupu, úroveň hygieny dutiny ústní a hladinu kariogenních streptokoků ve slině. Takovéto komplexní zhodnocení může provést pouze zubní lékař při pravidelných preventivních prohlídkách chrupu dítěte, kdy první vyšetření by mělo být po dovršení 1. roku věku, nejpozději však ve dvou letech. Domníváme se proto, že doporučit či předepsat fluoridové tablety by měl po pečlivém vyšetření právě zubní lékař a nikoli praktický lékař pro děti a dorost.

Vzhledem k tomu, že dítě v batolecím věku není schopné provádět žádné z preventivních opatření samo, je ochrana před zubním kazem zcela závislá na péči rodičů. Ošetření kazu v tomto věku je velmi obtížné nejen pro omezenou spolupráci dítěte ale, také proto, že dočasné zuby jsou kazem zcela destruované. V případě destrukce dočasného chrupu následuje často radikální řešení spočívající v mnohočetných extrakcích dočasných zubů. Takový zákrok představuje pro malé dítě nejen obrovskou zátěž a stres, ale často je příčinou nesmírného strachu ze zubního ošetření po mnoho dalších let.

Chcete mít jistotu, že se ve vašich ústech nevyskytují bakterie zubního kazu? Požádejte lékaře o provedení mikrobilologického testu.

Zdroj: Pediatrie pro praxi 6

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce