Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Léto a děti: Pitný režim

(prof. MUDr. Zdeněk Doležel CSc. | přečteno: 17446x )

Jedním z předpokladů nekomplikovaně strávených letních dnů je také odpovídající příjem tekutin.

Děti jsou citlivější ke ztrátám vody z těla


Jedním z předpokladů nekomplikovaně strávených letních dnů je také odpovídající příjem tekutin . Zásad racionálního pitného režimu je nezbytné dbát, u dětí o to více, protože obsah vody v jejich těle je ve srovnání s dospělým výrazně vyšší. Děti jsou proto k nedostatku vody nebo k jejím zvýšeným ztrátám z těla značně citlivější. Na dostatečný přívod tekutin je třeba myslet nejen při pobytu venku, ale také při delším cestování (auto, autobus, vlak, letadlo) do vysněné dovolenkové destinace. Množství tekutin, které by mělo zdravé dítě denně přijmout závisí nejen na jejich věku, ale také na tělesné hmotnosti (viz tabulka). Uvedené množství tekutin je třeba chápat jako orientační, neboť v životě dítěte přichází k celé řadě situací, kdy je třeba příjem tekutin výrazně zvýšit.

Léto a děti: Pitný režim

U zdravých kojenců v období prvních 6. měsíců života odpovídající množství tekutin plně zabezpečuje dostatečné kojení, případně některá z mléčných formulí umělé výživy. Je zcela nevhodné nabízet v tomto věku dětem čaj nebo jinou tekutinu. Výjimku z tohoto doporučení lze tolerovat pouze pokud je venku opravdu velmi horko – v takové situaci můžeme dítěti nabídnout menší množství vhodného ovocného čaje, ale ne černý nebo zelený čaj, který připravujeme z kvalitní kojenecké vody a nesladíme jej. Zásadně však platí, že malé děti je třeba chránit před nadměrným působením horka a slunce.

Okolo 6. měsíce věku dostává dítě kromě mléka již první příkrm, v dalších měsících pak upravené součásti stravy obvyklé pro dospělé. V tomto období je tedy již nutné dítěti zabezpečit odpovídající příjem tekutin. Batolata a děti předškolního věku by proto v rámci zdravého pitného režimu měli vypít asi 500 ml mléka, zbývající množství tekutin je třeba uhradit vhodným druhem nápojů. Přitom je důležité doplňovat tekutiny pravidelně v průběhu celého dne, neboť když už má dítě žízeň je to doklad toho, že málo pije. Vedle pocitu žízně patří k dalším projevům nedostatku tekutin bolesti hlavy, únava, ale také zácpa a pokles tvorby moči. U malých dětí je třeba těmto příznakům věnovat velkou pozornost, neboť tyto děti si pocit žízně neuvědomují a jejich únava nebo snížená tvorba moči může snadno uniknout pozornosti okolí.

Co má dítě pít – vhodné a nevhodné nápoje

  • ovocné nebo bylinné čaje – pro děti jsou nejideálnější, není třeba je sladit.
  • minerální vody – preferujeme neperlivé typy, je racionální zachovat jejich vyváženost a nekupovat stále stejnou značku. Nadměrné pití minerálek obohacených různými minerály (např. sodík, hořčík, vápník) není vhodné.
  • podobně nevhodné jsou také perlivé nápoje, které bývají často nadměrně syceny oxidem uhličitým – tento plyn způsobuje zejména nadměrné rozpětí žaludku a navíc klamně zvyšuje pocit uhašení žízně a příjem tekutin je pak nedostatečný.
  • ovocné džusy – dáváme přednost výrobkům pasterizovaným, bez obsahu umělých sladidel nebo různých umělých barviv. Výhodné je džusy, zejména pak tzv. 100%, podávat ředěné vodou, neboť se tak sníží agresivita v nich obsažených ovocných kyselin.
  • slazené sycené limonády – jsou pro děti nevhodné jak obsahem cukru, tak přítomností jiných součástí (kofein, chinin)
  • káva a silné černé čaje
  • – zvyšují ztráty vody z organismu, pro děti jsou nevhodné
  • alkoholické nápoje (pivo) a nápoje energetické
  • – jsou pro děti zcela nevhodné
  • zmrzlina a podobné mražené výrobky – i přesto, že mají vysoký obsah vody, jde o cukrovinky a nejsou plnohodnotnou náhradou vhodných tekutin


Kdy je nutné příjem vody zvýšit


U zdravého dítěte je nezbytné příjem tekutin zvýšit především v období horkých letních dnů, při pobytu v prostředí s nízkou vlhkostí vzduchu nebo v průběhu zvýšené tělesné aktivity (sport, pracovní činnost). Ve všech těchto situacích je třeba dbát na to, aby dítě vypilo nejméně 2 – 3násobné množství tekutin než uvádí tabulka. Pokud není zabezpečen odpovídající příjem tekutin, snadno dochází k odvodnění (dehydrataci) organismu a zvyšuje se nebezpečí vyčerpání z tepla, úpal a kolaps oběhového systému z celkového přehřátí. K doplňování tělesné vody zcela postačuje některý z uvedených vhodných nápojů.

Tabulka: Denní potřeba vody u donošených novorozenců, kojenců a starších dětí

Věk Potřeba vody (ml/kg tělesné hmotnosti)
1. den života 50-70
2. den života 70 – 90
3. den života 80 – 100
4. den života 100 – 120
5. – 9. den života 100 – 130
10. den – 7 měsíců

150 – 160
8 – 12 měsíců 100 – 140
2 roky 80 – 120
3 – 5 let 80 – 100
6 – 10 let 60 – 80
11 – 14 let 50 – 70


Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg

Související články

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce