Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kýla v dětském věku

(MUDr. Tomáš Bureš | přečteno: 15919x )

Pupeční kýla u dětí je poměrně častý nález, který ale nemusí být definitivní. Po zhojení pupeční jizvy se totiž pupek ještě dále stahuje a je tedy pravděpodobné, že vrozená pupeční kýla zcela zmizí.

Pupeční kýla u dětí je poměrně častý nález, který ale nemusí být definitivní. Po zhojení pupeční jizvy se totiž pupek ještě dále stahuje a je tedy pravděpodobné, že vrozená pupeční kýla zcela zmizí,. Je li větší, pak lze tomuto procesu napomoci stahováním bříška pomocí lepenky. Tím se okraje branky k sobě více přiblíží a ta se pak snadněji uzavře. Takto konzervativně postupujeme většinou v průběhu prvního roku života. Pokud se otvor neuzavře, pak je vhodná operace,, protože jinak hrozí různé komplikace.

Druhá nejčastější lokalizace vrozených kýl je tříslo,. Tyto kýly postihují v naprosté většině chlapce, protože u nich dochází při vývoji k sestupu varlat do šourku a spolu s varletem je vždy tažena i výchlipka pobřišnice, která se za normálního stavu poté slepí a zcela uzavře. Pokud se tak ale nestane je tato výchlipka vlastně kýlním vakem, který vychází z břicha a pokračuje tříselným kanálem až do šourku. Tyto kýly většinou samy nezmizí a je tedy , nutné je léčit operačně,. Při operaci v dětském věku stačí jen odstranit tento vývojem opomenutý váček a kýla je tak vyřešena.

Kýly u dětí jsou většinou jasně patrné již pouhým pohledem,. Jedná se o jakési „bouličky“ , které při zatlačení „skočí“ zpět do břicha. Hlavní riziko je v jejich zvětšování s tím, jak dítě roste, začíná chodit a břicho je více namáháno. Navíc může kýla, obsahuje-li třeba střevní kličku, způsobovat vašemu dítěti bolesti,, nebo i zažívací obtíže. Dojde-li v nejhorším případě k jejímu uskřinutí,, pak je nutné tento stav řešit operací ihned. Takováto akutní operace, kdy i celkový stav dítěte je ovlivněn je vždy více riziková, než plánovaný výkon.

Proto máte-li vy nebo váš pediatr podezdření na kýlu u vašeho dítěte, měli byste vždy podstoupit odborné chirurgické vyšetření,, dle jehož výsledku vám bude doporučena vhodná léčba.

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce