Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Jsou domácí porody hazardem s lidským životem?

( Nemocnice Boskovice | přečteno: 8135x )

Měli by je zakázat, křičí jedni. Měli bychom je podporovat, oponují druzí. Řeč je o domácích porodech, které dělí veřejnost na dva většinou nesmiřitelné tábory. Kde leží pravda, na to se pokusíme najít odpověď - i díky vám.

shutterstock.com

O domácích porodech se v posledních letech hodně píše a mluví - mají početnou skupinu zastánců, ale také zarytých odpůrců. Rádi bychom zjistili, co si o nichy myslíte Vy. Proto zveřejňujeme první z názorů a prosíme Vás o reakci - ať již v diskusi nebo  na mailu [email protected].

V boskovické porodnici se ročně narodí osm set až devět set dětí. Čtvrtina porodů končí operací, kdy je nutný zásah lékaře. Tento stav je obdobný jako v jiných nemocnicích. Podle primáře gynekologicko-porodnického oddělení boskovické nemocnice Jana Machače jsou domácí porody hazardem se životem dítěte. Primář Machač upozorňuje, že ve sporu o domácí porody se zapomíná na podstatnou záležitost, a to je dítě.

„V péči o dítě je Česká republika na světové špičce. Zahraničí nám dokonce závidí, že máme stoprocentní porodnost v porodnicích, kdy jsou děti pod dohledem lékařů. Nechápu, jak mohou matky v době, kdy jsou porodnice vybaveny tak, aby se rodičky cítily příjemně, řekl bych jako doma, vystavovat své dítě takovému riziku jako je domácí porod,“ říká primář boskovické nemocnice Jan Machač.

U domácích porodů je těžko odhadnutelné, jak se bude porod vyvíjet. V porodnici projde matka kompletním vyšetřením a lze okamžitě reagovat na průběh porodu, což není v domácích podmínkách možné. Z průzkumů vyplývá, že o domácím porodu uvažuje jedno procento matek. „Téma domácích porodů je mediálně zbytečně nafouknuté. Naše nemocnice poskytuje rodičkám komfort a skvělé zdravotnické zázemí. U porodu bývá nejbližší osoba, nejčastěji otec, sestra nebo matka. Celý porod probíhá pod dohledem lékaře a díky potřebným vyšetřením jsou minimální rizika. Z pohledu lékaře je důležité, aby matka i dítě byly v pořádku,“ komentuje situaci ohledně domácích porodů ředitel nemocnice Rostislav Verner.

Boskovice: Duly u porodu nechceme. Narušují psychiku matky

Dula (žena, která poskytuje pomoc rodičkám) má na porodnický sál v boskovické nemocnici zakázaný přístup. „Měli jsme s nimi velmi špatné zkušenosti. Radily matkám, aby se nenechaly ošetřit a vážně narušovaly psychiku rodiček, což komplikovalo situaci,“ zdůvodňuje rozhodnutí primář Machač. Lékaři zároveň varují, že některé duly si za své poradenství berou pět až deset tisíc korun, ale ve výsledku ženám v ničem nepomohou.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
J.J.
6x

Je to neuvěřitelný hazard. Můj příběh: V dětství jsem dělal divné věci, někdy dost riskantní. Velmi často jsem od rodičů slyšel „dělej to jako ostatní“. Ostatní děti mi říkali „proč tak divně chodíš“. V tělocviku jsem neuměl běhat, nezvládal jsem věci, které byly pro ostatní snadné. Později přišly věci vztahové - musel jsem se učit věci, které byly pro ostatní samozřejmostí. Bylo to spoustu drobností, a dohromady mne to deptalo, zle mi to ničilo sebevědomí. Teprve asi ve 40 letech, když jsem pátral, proč mám v rodném listu místo narození Planá, když všichni kamarádi měli Tachov, jsem se dozvěděl, kde je původ. Když jsem se měl narodit, přijela babička – standardní vesnická babka – a spustila „přece nepůjdeš do porodnice, kdo ví co tam s tebou budou dělat, kdo ví kdo tě tam bude očumovat, já jsem měla čtyři děti a všechny doma…“ , tak se rodilo doma. A skončilo to po 6 hodinách v nemocnici. A následkem toho evidentní LMD (lehká mozková disfunkce), jenže v roce 1950 se takovou věcí nikdo nezabýval. Pravda, zavolali do nemocnice faráře, aby mne pokřtil – abych neumřel jako nekřtěňátko. Chodí?, jí?, tak je všechno OK. Výsledek – dětství plné napomínání a posměšků, a šílené trápení v době dospívání i rané dospělosti. Až když jsem se dozvěděl, o co šlo, ulevilo se mi. Dopadl jsem ještě dobře. To je má zkušenost. Proto říkám všem, kdo o tom uvažují „PROSÍM VÁS, NEUBLIŽUJTE SVÝM DĚTEM, PROČ MAJÍ TRPĚT ZA VAŠE FRAJEŘINKY?“

Lucie

To je šílené..Nikdy bych si neodpustila,kdybych svým dementním chováním,jako je bojkot porodnice,protože to babka povídala,zapříčinila nějaké "postižení" svému dítěti...Jsem šťastná za porod v zařízení k tomu určenému a za to,že můj syn je zdravý! Přeji Vám ještě mnoho šťastných let,bez starostí! :)

Andulka

bohužel tím, že přenecháme zodpovědnost lékařům, neděláme vždy pro své děti to nejlepší. V porodnici často ze strachu zdravotníka je porod urychlován a tím vzrůstají rizika komplikací - komplikací, které sice medicína umí léčit, ale které přesto mohou nechat na dítěti drobné neurologické následky v lepším případě, fyzickým poškozením či hrubým neurologickým poškozením až smrtí konče. Byla jsem u porodu jako doprovod (po 3 svých porodech) a teprve jsem pochopila, jak těžkou situaci zdravotníci u porodu mají - před nimi je naprosto cizí žena, o které oni nic neví. Neví nic o její povaze, o jejím způsobu zvládání bolesti, o jejích obavách, o tom, co ji povzbudí, o jejích představách o porodu, o tom, co je pro ni důležité, o tom, jak rodila předchozí děti..... Neví o ní prostě nic - je cizí. A proto dělají, co můžou a statisticky jim to vychází - ale nemůže to být to nejlepší pro každou matku a dítě. Na konci bývá většinou živé miminko - a za to máme být vděčné. Proč ale nechtít perfektní péči?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 27. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce