Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Fyziologický porod

(MUDr. Kateřina Veselá | přečteno: 30562x )

Porod je děj, při kterém je plod vypuzen z mateřského organizmu a oddělí se od matky. Začátek porodu se počítá od doby, kdy se děloha začne pravidelně stahovat a začnou se otevírat porodní cesty. Za konec porodu se považuje vypuzení placenty. Pro rodičku bývají obvykle známkou začínajícího porodu pravidelné stahy dělohy, někdy začíná porod odtokem zkrvavělého hlenu nebo odtokem plodové vody. Zda porod již opravdu začal je možné stanovit pouze vyšetřením.

shutterstock.com

Podle našich zvyklostí probíhají porody v porodnických odděleních nemocnic, většinu porodů vedou porodní asistentky a za výsledek porodu je zodpovědný lékař. Během porodu je doporučeno pravidelným vyšetřováním sledovat jeho průběh, monitorovat stav plodu a sledovat stav rodičky. V rámci těchto doporučení je poměrně velká volnost, tudíž se konkrétní praxe liší podle jednotlivých ústavů. Účelem sledování je včas rozpoznat a vyřešit hrozící komplikace a pomoci rodičce zvládnout námahu, bolest a stres, které bývají s porodem spojené.

Porod můžeme rozdělit do tří částí:

V první tzv. otevírací době se vlivem děložních kontrakcí otevírají porodní cesty. Tato fáze trvá průměrně 6-8 hodin. Stahy děložní se zesilují, intervaly mezi nimi zkracují, v závěru bývají kontrakce po 2-3 minutách. Branka děložní, která bývá na začátku porodu uzavřená, se roztahuje na přibližně10 cm. Hlavička plodu postupuje do malé pánve. Personál porodního sáluv pravidelných intervalech vyšetřuje přes pochvu, jak otevírání porodních cest a postup hlavičky probíhá a kardiotokografem, což je přístroj na zaznamenávání děložních stahů a srdeční akce plodu, monitoruje stav plodu. Rodička se může v první době volně pohybovat a chovat způsobem , který ji nejvíce vyhovuje, ve většině ústavů může mít u porodu blízkou osobu.

Protože samy kontrakce děložní, rozpínání porodních cest a tlak postupující hlavičky na okolní orgány bývají obvykle vnímány bolestivě, je úkolem personálu porodního sálu i tlumení bolesti. K ovlivnění porodních bolestí je možné užít nefarmakologické metody jako jsou změny polohy, masáže či aplikace tepla nebo chladu na určité oblasti těla, teplá sprcha, teplá lázeň, sugesce či hypnoza, akupunktura, akupresura, elektroanalgezie. K farmakologickým metodám patří celkově aplikované léky proti bolesti ve formě injekcí nebo čípků, inhalace analgetických plynů, obstřiky bolestivých míst, či aplikace analgetických látek do páteře ve formě epidurální nebo spinální analgezie.

V druhé tzv. vypuzovací době prochází plod porodním kanálem, který je tvořen pánevními kostmi, dolní částí dělohy a pochvou. Tato fáze porodu trvá od 5 do 120 minut. Plod je zpočátku vypuzován děložními stahy a v závěru i vědomým tlačením rodičky. Během prostupu měkkými částmi porodních cest je někdy potřeba tkáně nastřihnout, v některých případech se natrhnou. Na závěr porodu lékař případné poranění sešije.

Ve třetí době se během několik minut slabšími kontrakcemi odloučí a vypudí placenta.

Po porodu zůstává matka s dítětem v porodnici. Za optimální se u nás považuje 4-5 dní, během kterých se zotaví z porodu, zkontroluje se zavíjení dělohy, hojení případných poranění, kojení, a celkový stav rodičky. U dítěte se provedou základní vyšetření, ošetření pupeční jizvy, očkování a pokud je všechno v pořádku , rodička odchází domů.

Čtěte také: Jsou domácí porody hazardem s lidským životem?

Přirozený porod po císařském řezu: Kdy je tato možnost reálná?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poporodní změny na děložním hrdle

porodila jsem dve deti obe cisarskym rezem. pri gyn. kontrole po druhem diteti po sestinedeli mi v cytologii del. hrdla vysly poporodni zmeny. co to znamena a je to bezne i po porodu cis. rezem? proc nebyly i po prvnim porodu? moc dekuji za odpoved.

Příprava na porod psychicky i fyzicky

Vaše těhotenství se blíží ke svému konci, čím dál víc se přibližuje tolik očekávané období, období porodu. Stavy spojené s koncem těhotenství mohou být pro těhulku stavy s narušením pohodlí a klidu...

Porod: první doba porodní

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Fyziologický porod

Porod je děj, při kterém je plod vypuzen z mateřského organizmu a oddělí se od matky. Začátek porodu se počítá od doby, kdy se děloha začne pravidelně stahovat a začnou se otevírat porodní cesty. Za konec porodu se považuje vypuzení placenty. Pro rodičku bývají obvykle známkou začínajícího porodu pravidelné stahy dělohy, někdy začíná porod odtokem zkrvavělého hlenu nebo odtokem plodové vody. Zda porod již opravdu začal je možné stanovit pouze vyšetřením.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce