Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Porod: první doba porodní

( Jarmila Dočkalová | přečteno: 57709x )

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Porod: první doba porodní

Porod se dělí na 4 porodní doby. Miminko se rodí porodními cestami, které (zjednodušeně řečeno) tvoří děložní čípek - hrdlo děložní, pochva, zevní rodidla - vše v pánevním kanále.

První doba porodní je doba otevírací

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla. Dochází k pravidelným stahům dělohy - kontrakcím (po 10, 5, 3 min.), které trvají asi 20 - 30 sekund (ke konci první doby porodní až 45 - 60 sekund), tím se otevírá děložní hrdlo. Děložní hrdlo je před porodem zkrácené, změklé a maličko pootevřené. Když si ho chceme představit, přirovnejme ho např. ke svému palci, je asi dlouhé na polovinu délky palce a jeho vnitřní průměr odpovídá průměru prstu,tzn. asi 1,5 cm. Vlivem pravidelných stahů dochází ke zkracování děložního hrdla, až se zkrátí na velikost prstenu. Tomuto prstenu říkáme děložní branka.

Branka se dále vlivem stahů a tlaku hlavičky miminka otevírá na velikost průměru hlavičky děťátka, což je asi 10 cm. Je to doba poměrně dlouhá, protože u prvorodičky, tedy maminky, která bude rodit poprvé, může trvat až 10 - 12 hodin, a je to doba naprosto fyziologická. Pokud mamince během první doby porodní neodteče plodová voda sama, porodník během vyšetření perforuje obaly a umožní odtok plodové vody. Plodová voda odtéká celou dobu porodu a stále se tvoří nová i během porodu, ze začátku více a jakmile hlavička plodu utěsní porodní cesty, odtéká méně.

Jakmile se děložní hrdlo otevře na velikost průměru hlavičky, miminko může děložním hrdlem projít, vstoupit do pochvy až k zevním rodidlům. Maminka začne pociťovat silný tlak na konečník jako při nucení na stolici, dítě tlačí na nervová zakončení močového měchýře a konečníku. Tím je ukončena 1. doba porodní a může nastat doba nejočekávanější, doba vlastního porodu děťátka.

Co dělat v I. době porodní?

Vše, co vám dělá dobře. Chodit, během stahu zaujmout nejpohodlnější polohu - stát, klečet, opírat se o partnera, sedět na míči, na porodní stoličce, na podložce, ve vaně, ve sprše ... (viz. uvolňovací polohy při porodu - Příprava na porod psychicky i fyzicky).

Pravidelně při stazích dýchat.. Pomalu nadechovat nosem do bříška, vydechovat dlouze ústy. Úplně se uvolnit mezi jednotlivými stahy - relaxovat. Pravidelně chodit na záchod, aby močový měchýř nebyl plný a neblokoval dítěti cestu. Porodní asistentka v této době chodí maminu vyšetřovat - vnitřní vyšetření pomáhá zjistit velikost rozevření děložního hrdla a poslouchá srdeční ozvy plodu (např. stetoskopem).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poporodní změny na děložním hrdle

porodila jsem dve deti obe cisarskym rezem. pri gyn. kontrole po druhem diteti po sestinedeli mi v cytologii del. hrdla vysly poporodni zmeny. co to znamena a je to bezne i po porodu cis. rezem? proc nebyly i po prvnim porodu? moc dekuji za odpoved.

Příprava na porod psychicky i fyzicky

Vaše těhotenství se blíží ke svému konci, čím dál víc se přibližuje tolik očekávané období, období porodu. Stavy spojené s koncem těhotenství mohou být pro těhulku stavy s narušením pohodlí a klidu...

Porod: příjem na porodním sále

Po příchodu na porodní sál je většinou mamince natočen vstupní kardiotokografický záznam srdečních ozev miminka, maminka je zevně i vnitřně vyšetřena, aby se zjistilo, v jaké fázi porod je .

Porod: první doba porodní

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce