Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Porod: doba před porodem

( | přečteno: 112445x )

Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství.

Porod: doba před porodem

A je to tady! Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko.

K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství. Tělo maminky prochází mnoha změnami. Organismus ženy se už týdny připravuje k porodu.

Asi 2 týdny před termínem porodu dochází k poklesu dělohy, což je spojeno se sestupem hlavičky do spodní části pánve a nakloněním dělohy dopředu. Může dojít k odtoku tzv. hlenové zátky z děložního hrdla, která bránila celou dobu těhotenství přístupu infekce k plodovým obalům do dělohy. Mohou se objevit, a často také bývají, krátké děložní stahy - bolesti, doprovázené ztuhnutím bříška - dělohy. Většinou rychle pominou a neruší maminku v běžné činnosti. Těmto stahům říkáme přípravné stahy, tzv. poslíčky. Nevedou ještě k porodu, ale připravují porodní cesty.

Kdy začíná porod?


Porod může začít z několika důvodů.

  1. Odtok plodové vody. Protržením plodových obalů - blan dojde k odtoku plodové vody. Většinou jí bývá takové množství, že budoucí maminka nepochybuje, že je to plodová voda. Někdy může voda jen prosakovat, takže si ji mohou maminy zaměnit s močí. Vždy je však třeba přijet do porodnice, aby se zjistilo, zda se jedná o plodovou vodu. Protržením vaku blan a odtokem plod. vody dochází k otevření porodních cest a možnému nebezpečí vstupu infekce k děťátku, a proto není vhodné vyčkávat příliš dlouho doma.
    Navíc by se mohlo stát, že by otevřenými blanami a pootevřeným děložním hrdlem propadla pupeční šňůra do pochvy a došlo by k ohrožení přísunu okysličené krve pupečníkem k dítěti. Není to situace, která by nastávala vždy, ale přihodit se může a je třeba s ní počítat a dělat vše pro to, abychom jí předešli. Proto bez ohledu na stahy přijde těhulka na porodní sál co možná nejdříve po odtoku plodové vody. Plodová voda bývá většinou bezbarvá - čirá. Může mít někdy i nazelenalou barvu, to je upozornění, že miminku už se v bříšku příliš nedaří a mělo by přijít co nejdříve na svět.
  2. Pravidelné děložní stahy (kontrakce) - bolesti. Nejdříve může maminka vnímat bolesti jako pobolívání v podbříšku (asi jako při bolestivých měsíčkách) nebo bolest v zádech v oblasti kříže. Bolest je doprovázena ztuhnutím dělohy - bříško je na pohmat tvrdé. Stahy jsou z počátku nepravidelné - interval se počítá od začátku jednoho stahu do začátku dalšího stahu. Takže mohou být stahy po 10 minutách, potom např. po 20 min atd. - interval není pravidelný. Většinou při těchto stazích maminka sice pociťuje již mírnou bolest, ale nijak ji neomezuje v normální činnosti. Stahy začnou zesilovat, interval mezi jednotlivými stahy se začne zkracovat. Jakmile jsou už stahy nějakou dobu pravidelné a stále zesilují, přijede maminka do porodnice.
    Všeobecně platí několik rad. S prvními stahy není vhodné ihned se jimi zabývat. Nesledujte s první bolestí hodinky! Snažte se je nejdřív ignorovat, dělejte vše co jste měly v plánu dělat - choďte, žehlete, čtěte, dívejte se na televizi, povídejte si… Jakmile stahy zesílí, dejte si teplou sprchu. Pokud stahy nepolevují, ale naopak zesilují a začínají být nepříjemnými, začněte sledovat interval mezi jednotlivými stahy. No a až budete mít pocit, že už vás stahy doma vůbec "nebaví" - což bude asi tehdy, když budou po 10 min. - přijeďte do porodnice.
    Samozřejmě je třeba brát ohled na vzdálenost, jakou máte do porodnice a čas, který vám zabere doprava, a přizpůsobit tomu příjezd do porodnice.
  3. Do porodnice je vhodné přijet i tehdy, když se nebudete cítit dobře a nebudete moct identifikovat svůj nepříjemný pocit, ale budete cítit, že něco s vámi není v pořádku. Vždycky se řiďte heslem: "je lépe přijet 3 krát zbytečně, než jednou pozdě".
  4. Důvodem k příjezdu do porodnice je také krvácení (červené - asi jako při měsíčkách). Znamenalo by to pravděpodobně předčasné odlučování placenty. Ale i to se naštěstí často nestává.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Olina

Hlavně nepodceňovat předporodní přípravu viz http://www.aniball.cz/nepodcenujte-tehotenske-predporodni-cviceni/ Může se to dost vymstít formou inkontinence, natrhnutím hráze atd

Inka1

Dobry den budu rodit po 5 ,ale mam pocit ze to bude asi driv sem v 31tt,mam bolesti pod briskem v krizi,tuhne mi bricho no proste hnus cele nocu prochodim usnu negde nad ranem ,

Jana

Zdravím, čeká mne porod císařským řezem a mám strach, jak moc mne to pak bude bolet... nevíte jestli bych to mohla vydržet bez prášků od bolesti?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 7. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Poporodní změny na děložním hrdle

porodila jsem dve deti obe cisarskym rezem. pri gyn. kontrole po druhem diteti po sestinedeli mi v cytologii del. hrdla vysly poporodni zmeny. co to znamena a je to bezne i po porodu cis. rezem? proc nebyly i po prvnim porodu? moc dekuji za odpoved.

Porod: doba před porodem

Porodem těhotenství vrcholí. Je to doba, na kterou rodiče netrpělivě čekají, doba, kdy přijde na svět jejich vytoužené miminko. K porodu nejčastěji dochází mezi 38. - 42. týdnem těhotenství.

Porod: příjem na porodním sále

Po příchodu na porodní sál je většinou mamince natočen vstupní kardiotokografický záznam srdečních ozev miminka, maminka je zevně i vnitřně vyšetřena, aby se zjistilo, v jaké fázi porod je .

Porod: první doba porodní

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce