Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Neodsouvejte plány na dítě! Věk rodičů se může negativně odrazit na jejich zdraví

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5615x )

Někdy je to podlehnutí aktuálnímu trendu v životním stylu, jindy pořadí osobních priorit či důsledek zdravotních problémů. Ať tak, či tak, dvojic, kde minimálně jednomu z páru je víc jak třicet pět - čtyřicet let, a zároveň dvojice plánuje miminko, je stále víc. Lékaři však posouvání věku rodičovství nevidí příliš rádi, s věkem potencionálních rodičů totiž roste i riziko, že se jejich dítě nenarodí úplně v pořádku.

shutterstock.com

Z biologického pohledu je ideálním věkem k otěhotnění u ženy osmnáctý až dvacátý pátý rok. Ovšem tato doba se ne vždy plně shoduje s osobními, studijními a profesními plány ženy. A to je důvod, proč řada žen své mateřství cíleně posouvá do věku po třicítce i později. Jsou i ženy, které se ve skupince starších matek ocitnou ne proto, že by si dítě nepřály dříve, ale kvůli problémům s otěhotněním,“ vysvětluje úvodem MUDr. Kateřina Veselá Ph.D., ředitelka brněnské kliniky Repromeda.

U mužů jsou důvody toho, proč se stávají otci po čtyřicátém, padesátém někdy i šedesátém roce věku, obdobné, jako je tomu u žen. I oni chtějí nejprve studovat, budují kariéru či si jen tak užívají života a to vše je snadnější bez potomků. V mnoha případech je za otcovstvím ve vyšším věku i změna partnerky či uzavření druhého manželství.

Čtěte také: Maminkou ve 20, 30 nebo 40 letech? Pocítíte zásadní rozdíly

Rizika plynoucí ze strany věku ženy

Rizik, která souvisejí s plánovaným posunutím rodičovství u ženy, je několik.
„S věkem ženy klesá její plodnost. Po pětatřicátém roce věku je šance na spontánní otěhotnění jen dvě až pět procent. S věkem samozřejmě přibývá i těhotenských komplikací. Je vyšší riziko rozvoje preeklampsie, těhotenské cukrovky, nechtěné ztráty těhotenství, předčasného porodu či porodních komplikací. A samozřejmě je i vyšší riziko vrozených vývojových vad plodu,“ popisuje lékařka. Tyto problémy jsou dány tím, že u ženy klesá ovariální rezerva a snižuje se kvalita vajíček.
„Žena se narodí s přesně daným počtem vaječných folikulů, tento počet se v průběhu života nezvyšuje, ba naopak, s proběhnutými menstruačními cykly se jejich množství snižuje. Jak žena stárne, snižuje se její ovariální rezerva a zároveň kvůli buněčnému dělení, ke kterému dochází ve vajíčcích, vznikají chyby, které se následně projeví jako chromozomální vady plodu,“ popisuje lékařka.
Z chromozomálních vad plodu je nejrozšířenější a nejznámější Downův syndrom.
„Z dalších jde například o Edwardsův a Patauův syndrom, nebo Turnerův syndrom, který postihuje dívky. Riziko vzniku všech těchto postižení se úměrně zvyšuje s věkem matky v době početí,“ popisuje MUDr. Veselá.

I muži mohou být na rodičovství staří

Přestože se většina lidí domnívá, že věk u muže není pro zdraví plánovaného miminka důležitý, opak je pravda.
„U mužů je věková hranice, kdy hrozí zvýšené riziko poškození plodu, čtyřicet až čtyřicet pět let,“ upřesňuje lékařka. Příčinou zvýšeného rizika poškození plodu ze strany muže je opakující se dělení spermatických buněk v průběhu života, při nichž může dojít ke vzniku nežádoucích změn a mutací, jež se odrazí na zdraví dítěte.

MUDr.VeseláKomplikací, které mohou vzniknout, je celá řada.
„Věk muže se dává do přímé souvislosti s rizikem vzniku mnoha psychických onemocnění. Uvést lze například riziko vzniku schizofrenie, poruch autistického spektra, poruchy pozornosti s hyperaktivitou známé jako ADHD, epilepsie nebo bipolární poruchy,“ popisuje Kateřina Veselá. Krom těchto jmenovaných poruch je vyšší věk muže spojován i s poruchou, která je mezi lidmi laicky označována jako trpaslictví.
„Jde o poruchu růstu dlouhých kostí, odborně se nemoc nazývá achondroplazie,“ doplňuje lékařka.

Aby se narodilo zdravé

Přirozenou prevencí je v tomto směru zbytečné neodkládání rodičovství a početí potomka v době příznivé reprodukci.
„Riziko poškození plodu v důsledku věku rodičů se zvyšuje u žen po třicátém roce věku a u mužů po čtyřicátém až čtyřicátém pátém roce,“ doplňuje lékařka.

Další možností je využití preimplantačního screeningů.
„Tuto metodu mohou využít všechny dvojice podstupující léčbu neplodnosti pomocí IVF. Screening umožní odhalení chromozomálních vad u několikadenních embryí, v období, než dojde k jejich přenosu do dělohy ženy a než dojde ke vzniku těhotenství. Žádná jiná metoda toto nezvládne. Screeningy prováděné v rámci preventivních těhotenských kontrol umí vady odhalit až u probíhajícího těhotenství,“ doplňuje lékařka. Některé zejména psychické poruchy současná medicína ani v rámci screeningů odhalit vůbec nedokáže a porucha je diagnostikována až v průběhu života dítěte.
„I z toho důvodu je vhodné, aby dvojice své rozhodnutí stát se rodiči zbytečně neoddalovala. Pokud dvojice má problém s početím přirozenou cestou po dobu šesti měsíců, je vhodné problém začít řešit ve specializovaném centru. Oddalováním této návštěvy dvojice zbytečně přichází o cenný čas,“ dodává MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D..

Čtěte také: Testy,díky kterým se rodí zdravé děti

Jak věk ovlivňuje plodnost ženy

  • Plodnost ženy začíná pomalu klesat po třicátém roce věku
  • Po třicátém pátém roce dochází k rychlému úbytku plodnosti, pravděpodobnost spontánního otěhotnění je kolem dvaceti pěti procent, zároveň se začíná zvyšovat riziko vzniku genetických vad plodu
  • Po čtyřicátém roce věku se šance na spontánní otěhotnění přibližuje dvěma až pěti procentům
  • Po čtyřicátém pátém roce věku je plodnost ženy téměř na nule

Jak věk ovlivňuje plodnost muže

  • Po čtyřicátém až čtyřicátém pátém roce věku se zvyšuje riziko poškození plodu
  • Po padesátém roce věku dochází k poruchám erekce, schopnost spontánního početí je tak narušena

Čtěte také: Časné příznaky těhotenství

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce