Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

V těhotenství konzultujte s lékařem každý prášek

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 27687x )

Obyčejný lék na bolest, ale i potravní doplněk užívaný v těhotenství by mohl způsobit, že se narodí dítě s vrozenou vývojovou vadou. Těhotné ženy by tedy každou pilulku měly konzultovat s ošetřujícím lékařem.

shutterstock.com

Právě proto, že riziko ovlivnění vývoje plodu existuje vždy, když žena musí v těhotenství užívat nějaké léky, radí lékaři obezřetnost.  Schopnost léku poškodit vývoj plodu označují odborníci slovem teratogenita. Látku, která poškození působí, pak teratogen. Naštěstí léky nejsou častou příčinou vzniku vrozených vad – spolu s chemikáliemi a radiací způsobují jen kolem procenta takových případů. Ale vzhledem k tomu, že dítě s vrozenou vadou má velmi malou šanci na nápravu zdravotního stavu, vyplatí se omezit riziko na naprosté minimum.

Thalidomidová aféra: tisíce poškozených dětí

Doslova katastrofou v oblasti teratogenity léků byla tzv. thalidomidová aféra. Německá firma Grűnenthal vyvinula látku thalidomid, která byla uvedena na trh v roce 1957 jako lék na uklidnění (sedativum), proti nespavosti (hypnotikum) a proti ranní nevolnosti těhotných. Lék měl za sebou jen krátké klinické zkoušky a jeho teratogenita nebyla dostatečně zkoumána. Lék se ihned stal velmi oblíbeným v mnoha zemích světa, protože byl dobře účinný, užívalo jej asi 5 milionů osob. V Československu nebyl naštěstí nikdy registrován, užívalo jej zde jen málo osob, které si jej pořídily v zahraničí. Začátkem roku 1961 si jeden německý pediatr všiml, že se v jeho okolí narodilo několik podobně těžce deformovaných dětí, které měly společné to, že jejich matky v těhotenství užívaly thalidomid. Po tomto prvním podezření byla teratogenita thalidomidu brzy skutečně prokázána a lék byl v roce 1961 stažen z trhu na celém světě. I tak se kvůli němu na světě narodilo asi 10– 12 tisíc poškozených dětí. Nejčastějším poškozením bylo těžké znetvoření až úplné nevyvinutí paží anebo dolních končetin. Po této tragické zkušenosti byla nastavena přísná pravidla testování nových léků tak, aby vždy byla standardním způsobem testována teratogenita.

Čtěte také: Cesta k novému léku: patnáct let a milióny dolarů

Jak se testuje nebezpečnost léku pro těhotné? To se dozvíte v další kapitole.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce