Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Prevence strií: mazat a masírovat tělo každý den

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8969x )

Strie (pajizévky) jsou ryze dámským problémem - objevují se na těle ženy při prudké změně váhy a v období puberty, nevyhnou se ani sportovkyním. Nejčastěji jsou jimi postižené ženy v těhotenství. Zbavit se jich je v podstatě nemožné. Ale zlepšit jejich stav může péče o pokožku.

shutterstock.com

Uvádí se, že strie postihují až 90 procent všech nastávajících maminek. Vznikají především na břiše, ale také na prsou, hýždích, bocích či stehnech. „Jedná se o takzvané pajizévky neboli vnitřní jizvy, kde vrchní vrstvy  kůže jsou nepoškozené, ale pokožka praská vlivem mechanického tlaku hlouběji ve škáře, tedy v oblasti kolagenních a elastických vláken, za vzniku často nevzhledných jizviček,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Silvie Rafčíková.

Strie obvykle měří několik centimetrů a zpočátku jsou často červené až červenofialové. Čerstvé pajizévky mohou být také vypouklé a mnohdy během dvou až tří let postupně blednou do bělavé barvy, přičemž na povrchu mívají tenkou svraštělou kůži a bývají spíše vpadlé. Je nutné počítat s tím, že zcela se jich už nezbavíte.

Se striemi je proto dobré pokusit se zatočit ještě před tím, než se vůbec objeví. Vhodnou prevencí máte totiž největší šanci na jejich zmírnění. Péče o pokožku rizikových partií by měla být pravidelná, ideálně každodenní. Krém či olejíček vtírejte jemnými krouživými pohyby do ještě vlhké pokožky břicha, hýždí, boků a stehen. Důsledná péče o kůži se vyplatí i tehdy, když se již strie na pokožce objevují.

Při výběru přípravků, které v těhotenství použijete na svoji pokožku, je důležité klást zvýšenou pozornost na jejich kvalitu a čistotu. „Nejvhodnější jsou přípravky složené výhradně z čistých přírodních surovin, bez barviv a konzervačních látek,“ říká MUDr. Silvie Rafčíková.

Přečtěte si také

Vliv úplňku na vyšší porodnost: Mýtus, nebo pravda?

Co jste (ne)věděli o mléku a jeho vlivu na zdraví

Co dělat, pokud jste na těle našli podezřelé znaménko či pihu

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
dasa

Strie mám na těle už od puberty, rychlým růstem mi popraskaly záda. Ted když ale čekám mimčo, tak jsem se chtěla dalším jizvám vyhnout, a zkusila jsem Elasti-Q. Fakt chválím!!!! Nyní na tech pár týdnů užívám i dhl tobolky, které jsou akorát v dárkovém balení s krémem.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce