Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ženy mohou létat až do 36. týdne těhotenství

( Hana Slívová | přečteno: 49292x )

I tehdy, když čekáte narození potomka, můžete cestovat letadlem. Létání je bezpečné pro ženy až do devátého měsíce.

I tehdy, když čekáte narození potomka, můžete cestovat letadlem . Podle doporučení Americké společnosti porodníků a gynekologů je létání bezpečné pro ženy až do devátého měsíce. Tedy pokud jsou ony i jejich plod zdravý.

Žena v letadle

Jste těhotná a chystáte se letos v létě na dovolenou do dalekých krajin? A bojíte se, jak jej snesete vy a vaše děťátko? Let jako takový by neměl těhotné ženě ani plodu nenarozeného dítěte uškodit. Podle doktorky Ivany Špálové z pražské motolské nemocnice všichni ženští lékaři následují doporučení amerických gynekologů a porodníků z roku 2001 a informují ženy o „limitu“ 36 týdnů. „Jestliže chce nastávající maminka letět v pozdějším termínu, musí mít u sebe vyškolený doprovod a také povolení lékaře,“ říká Anna Chmelíková z letecké společnosti British Airways. "V období mezi 28. a 36. týdnem těhotenství potřebují těhotné ženy potvrzení od lékaře a také se prokazují těhotenským průkazem," doplňuje Chmelíková.

I přesto, že cestování v těhotenství by mělo být pro většinu žen bezpečné, existují možná rizika. "Podmínky na palubě letadla, jako je například nízká vlhkost a změny tlaku, spojené s fyziologickými proměnami v organismu těhotné ženy, mohou mít vliv na plod. Těhotné ženy, u nichž hrozí potíže způsobené nedostatkem kyslíku, by jej proto měly v letadle dýchat více," píše se v doporučení amerických gynekologů. Posádka letadla by měla budoucím maminkám vyjít vstříc a pouštět tedy nad její sedadlo více vzduchu.

Lékaři zakazují létat ženám, které trpí vysokým tlakem, cukrovkou, hrozí u nich riziko potratu či které mají chorobu zvanou srpková anémie. Létat by neměly ani ženy, u nichž lékaři našli abnormality na plodu dítěte.

Vysokou důležitost přikládají lékaři tomu, aby se těhotné ženy při letu připoutaly ochrannými pásy a nechaly je zapnuté po celou dobu letu. „Nikdo nemůže přesně odhadnout, jak silné budou turbulence. A ty by mohly matce a jejímu dítěti velmi uškodit,“ varují američtí gynekologové.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce