Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Prenatální diagnostika

(MUDr. Věra Hořínová-Bryšová | přečteno: 13529x )

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Genetika jako medicínský obor je zaměřena preventivně. Lékaři-genetici doporučují postupy, které mají předejít vývoji plodu s vrozenou vadou. Cílem je snížit obecné riziko postižení plodu z 3 až 5 procent na minimum, a pokud již k postižení došlo, tak ho včas odhalit. Prevenci můžeme v rámci genetického poradenství rozdělit na primární a sekundární.

Primární prevencí označujeme vše, co mohou rodiče ve spolupráci s lékaři udělat, aby snížili riziko vzniku vrozené vývojové vady u svého dítěte před početím nebo v začátku těhotenství.

Kromě dodržování zdravé životosprávy doporučujeme dostatečný přívod kyseliny listové (jeden z vitamínů), a to minimálně 3 měsíce před plánovaným těhotenstvím a během prvních 3 měsíců těhotenství (období vývoje plodu). V rozsáhlých studiích bylo prokázáno, že dostatek tohoto vitamínu snižuje riziko vzniku závažných rozštěpových vad u plodu. V běžné stravě není tohoto vitamínu dostatek. Proto doporučujeme vitamínové preparáty pro těhotné ženy. Je třeba upozornit, že není vhodný jakýkoliv běžný polyvitaminózní přípravek. Většina z nich totiž obsahuje i vyšší dávku vitamínu A, který může plod poškodit. Pro těhotné ženy jsou připravovány speciální polyvitaminózní preparáty s dostatkem kyseliny listové a sníženým obsahem vitamínu A (Materna, Elevit, Pregnavit a další).

Těhotná žena by měla být zejména v prvních třech měsících chráněna před škodlivinami, o kterých se ví, že mohou plod poškodit. Patří mezi ně některé specifické infekce, léky a záření. Nejčastějším typem záření, kterému bývá těhotná vystavena, je rentgenové záření. Dávka při běžném jednorázovém RTG vyšetření (jeden snímek) však plod neohrožuje. V případě, že se žena do kontaktu s výše uvedenými škodlivinami dostane, měla by navštívít genetickou poradnu, kde erudovaný genetik zhodnotí individuální riziko pro plod.

Mezi další opatření primární prevence patří očkování proti zarděnkám. V naší republice jsou všechny dívky, které mají negativní protilátky (to znamená, že zarděnky v dětství neprodělaly), proočkovány ve věku 15 let. Tímto opatřením došlo prakticky k vymizení rubeolové fetopatie (těžké poškození plodu zarděnkovou infekcí).

Je rovněž důležité, aby se potenciální rodiče v době, kdy plánují těhotenství,zamysleli nad zdravotními problémy, které se v rodině vyskytují (vrozené vývojové vady, opakované samovolné potraty, neplodnost, nejasná úmrtí v mladém věku). Pokud se rodiče domnívají, že se v rodině vyskytuje postižení s dědičnou souvislostí, je nezbytná návštěva v genetické poradně, kde lékař zajistí další specializovaná vyšetření. Pokud se v rodině vyskytuje prokázané dědičné onemocnění, jsou preventivní postupy samozřejmě specificky zaměřeny na konkrétní postižení.

Cílem sekundární prevence je včasné odhalení již vzniklého postižení. Zabývat se jí budeme v dalším článku.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce