Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Osm zásad správného ošetření popálenin

( Redakce | přečteno: 45392x )

8.říjen je Mezinárodním dnem boje proti popáleninovým úrazům.Tento den by měl přispívat k lepší informovanosti, jak vhodnou prevencí předcházet některým druhům popálenin. Ať už je to umisťování horkých či žhavých předmětů mimo dosah dětí, nákup kvalitní pyrotechniky a správná manipulace s ní. Pokud už k popálení dojde, je potřeba zajistit co nejlepší první pomoc.

shutterstock.com

Dřív, než se popálený dostane do nemocnice, měl by dostat co nejlepší první pomoc. „Rozhodně mu při ní zabraňte ve fyzické aktivitě a nikdy mu nestrhávejte z těla násilím připečené kusy oblečení,“ říká MUDr. Michaela Wichová, lékařka se zkušeností v záchranné letecké službě.

Jak se chovat na místě požáru, nebo při první pomoci v případě popálenin? MUDr. Wichová ze své zkušenosti sestavila seznam těchto zásadních věcí:

  1. Ať už pacientovi dávají první pomoc laici, nebo přivolaný lékař, vždy by měli v první řadě myslet i na své bezpečí – znamená to, že je zapotřebí zlikvidovat zdroj ohně nebo tepelného záření a až poté zachraňovat zraněné. Pokud jde o požár, na místě musí být vždy přítomen Hasičský záchranný sbor (HZS). I po uhašení požáru byste měli mít na paměti, že mohly vzniknout toxické výpary a ty ohrožují všechny přítomné. Na místech kde hořelo hrozí i zavalení nebo propadnutí.
  2. Po převzetí pacienta je nutné mu zabránit v jakémkoliv pohybu či fyzické námaze, neboť hrozí rozvoj popáleninového šoku.
  3. Lékař by se měl dozvědět, čím se pacient popálil. Voda má maximálně 100 °C, olej okolo 200 °C, následky tedy mohou být rozdílné. Záleží i na tom, zda při nehodě došlo k výbuchu nebo poleptání chemikáliemi – pak je dobré vědět jakými.
  4. Zraněnému by neměl nikdo strhávat ohořelý oděv, pokud to nejde snadno.
  5. Jestliže by vás napadlo dát na ránu led, aby se ochladila, pak byste měli vědět, že to je zcela nevhodné. Při rozsáhlejším popáleninovém traumatu nikdy nebalíme pacienta do mokrých prostěradel, neboť hrozí nebezpečí podchlazení, která má za následek zpomalení srdeční frekvence (zvláště u dětí), komorovou fibrilaci, vede také k celkovému zúžení cév a k prohloubení šokové reakce. Optimální je použít vodu o teplotě 8 °C. Chlazení dáváme jen na lokální popáleniny na obličeji, krku, rukou.
  6. Při poleptání pouze opakovaně oplachujeme vodou, nesnažíme se nijak chemicky neutralizovat.
  7. Popálené plochy bychom měli sterilně zakrýt, v případě znečištění opláchneme (k zabránění infekce). Pacienta kryjeme termoizolační fólií, která patří do povinné  výbavy autolékárničky, takže by měla být po ruce.
  8. Popálený by měl být rychle transportován na pracoviště specializované pro léčbu popálenin. Zvláště v případě, že jde o:
  • děti do 2 let s popálením nad 5 % tělesného povrchu;
  • děti ve věku 3–10 let s popálením nad 10 %;
  • děti ve věku 10–15 let s popálením nad 15 %;
  • dospělé s popálením nad 20 %;
  • děti i dospělé s menším popálením, ale lokalizací v obličeji, na krku, rukou, nohou, v oblasti genitálií a perinea (část mezi konečníkem a genitálem);
  • elektrotrauma;
  • popáleniny s podezřením na inhalační trauma;
  • popáleniny spojené s jiným poraněním;
  • radiační popáleniny;
  • popáleniny u osob postižených jiným závažným onemocněním (diabetiky, trpící hypertenzí, onemocněním ledvin, plic).
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
František Smetana
1x

Dobrý den, rád bych se s Vámi podělil o vynikající zkušenost s ošetřením drobných popálenin. Nedostižný je v tomto případě levandulový eterický olej. Pokud se ihned po nehodě pomaže postižené místo tenkou vrstvou levandulového eterického oleje, nemusíme se bát ani různých defektů kůže po jistě nepříjemných popáleninách. "Levandulák" má i protibolestivý účinek. Vynikající první volba při popáleninách - drobných - u dětí. (Mám na mysli "pravý" eterický olej, nikoliv syntetickou náhražku.)

Marek

"Znamená to, že je zapotřebí zlikvidovat zdroj ohně nebo tepelného záření a až poté zachraňovat zraněné." - Takze rozumím tomu spravne, ze prvne je nutne uhasit horici dum a az pote se starat o to, kdo v nem zustal?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce