Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nejčastější letní popáleniny jsou od slunce a grilu

( Barbora Neubergerová | přečteno: 48698x )

Každá popálenina, která je větší než pět dětských dlaní, je nebezpečná a patří do péče lékaře. Popálené malé děti jsou častými klienty záchranné služby. Je jedno, jestli se spálily tak, že si sáhly na kamna, o svíčku, nebo při letním grilování.

shutterstock.com

Sluníčko má v létě takovou sílu, že dokáže kůži velmi ublížit – může na ní vytvořit popáleniny I. až II.a stupně. „Spálení sluníčkem nevznikne okamžitě, ale stačí, abyste mu nechráněnou pokožku vystavili na několik desítek minut. I. stupeň popálenin se projevuje zčervenáním. U II.a stupně se přidává ke zčervenání tvorba puchýřů. V obou případech kůže velmi bolí a u malých dětí nebo citlivějších jedinců může právě intenzivní bolest způsobit vznik eretického šoku, který doprovází neklid a neúměrně zvýšená aktivita,“ popisuje přednosta a primář Kliniky popáleninové medicíny při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady MUDr. Ludomír Brož.

První pomocí u popálenin od sluníčka je chlazení spálených míst například pomocí chladivých gelů a pěn obsahujících regenerační látky, nejčastěji panthenol nebo výtažky z aloe vera. Tak jak dochází k odpařování přípravku z pokožky, postižené místo se ochlazuje. Součástí péče by mělo být i to, že popálenému budete dávat často pít a odvedete ho do chladného prostředí.

Z hlediska popálenin je rizikové i letní kempování a příprava jídla a horké vody nad otevřeným ohněm. Ohroženi jsou nejen dospělí, ale i malé děti.„Tyto úrazy jsou nejčastější u dětí do věku dvou let věku. V takových případech stačí chvilka nepozornosti dospělého a dítě se zraní. Tyto úrazy jsou většinou I., II.a a II.b stupně, “ popisuje lékař.

První pomocí v těchto případech je rychlé intenzívní chlazení poraněného místa. Měli byste také zavolat záchrannou službu. Závažnost úrazu by měl posoudit odborník - podle rozsahu, hloubky a lokality popáleniny. „Popálenina, která se laikovi může zdát banální, může být závažná. U dětí do dvou let jsou těžkým poraněním, pokud jsou víc jak na pěti procentech plochy kůže. U dospělého jde o těžký úraz tehdy, je-li popálenina větší, než je dvacet procent z plochy kůže. Jen pro představu - jedno procento povrchu těla odpovídá přibližně velikosti dlaně pacienta,“ vysvětluje lékař.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce