Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Popáleniny, amputace a Silvestr

( Nina Šeblová | přečteno: 15029x )

Bujaré oslavy se mohou lehce zvrtnout a místo vzpomínky na skvělý večer s přáteli, vám zbude bolavá vzpomínka a jizva od popáleniny. Na Silvestra k úrazům způsobených zábavní pyrotechnikou pravidelně dochází – jak jim předcházet a jak poskytnout první pomoc? Buďte připraveni a následky zranění budou menší!

shutterstock.com

Prevence úrazů


Poslední den v roce dochází k menším i závažnějším úrazům. Nejčastěji se jedná o popáleniny a o amputace prstů. Nejlíp uděláte, když budete úrazům předcházet. Proto během zacházení se zábavní pyrotechnikou dodržujte následující pravidla:

1. Nakupujte pouze zábavní pyrotechniku, která je legální - je tedy opatřena návodem výrobce v češtině, který informuje o skladování a bezpečném použití; je označena certifikační značkou českého úřadu pro zkoušení zbraní a střeliva.
2. Vždy si pečlivě přečtěte návod a řiďte se jím!
3. S pyrotechnikou manipulujte zásadně na volném prostranství, v dostatečné vzdálenosti od dalších objektů, aby nemohlo dojít např. k vniknutí výbušnin do oken či k zapálení střechy.
4. Nemiřte se zábavní pyrotechnikou na lidi!
5. Nepůjčujte pyrotechniku dětem!
6. Nemanipulujte s pyrotechnikou, když jste pod vlivem alkoholu či drog!
7. Neodpalujte pyrotechniku zasazenou do skleněné láhve!
8. Nepoužívejte pyrotechniku, která již jednou selhala!
9. Pokud se stanete svědky úrazu, zachovejte chladnou hlavu a vzpomeňte si na tyto řádky!

Vznik popálenin  


Popáleniny vznikají krátkodobým působením extrémně vysokých teplot na kůži, ale i dlouhodobým působením nižších teplot. Popálení tedy vzniká působením slunečního záření, ohně, horké páry a plynů, dotykem horkých předmětů. Popáleniny vznikají i tzv. vlhkým horkem – párou a horkými tekutinami. Takové popáleniny nazýváme opařeniny. Závažnost popálenin je způsobena délkou působení a teplotou při popálení.

Kdy je popálení život ohrožující?


Popálení ohrožuje člověka na životě, když se rozvine šokový stav. Velmi nebezpečné je popálení dýchacích cest, a může také dojít k celkové intoxikaci organismu a k infekci. Přímé ohrožení života u malých dětí je při popálení 5-10 % těla, u dospělých při popálení přes 15 % těla (samozřejmě, že je také důležité, jak je popálení závažné). Jedno procento je velké přibližně jako dlaň pacienta.

•    První stupeň popálenin se projevuje zčervenáním, zduřením a bolestivostí kůže.
•    Druhý stupeň se pozná podle toho, že jsou na popálenině puchýře, kůže bolí a je též zarudlá.
•    Nejzávažnější třetí stupeň je typický nekrózou, přiškvařením, šedým, bílým nebo černým zbarvením kůže a tím, že pacient necítí bolest.  

První pomoc při popáleninách


Předtím, než začnete postiženému poskytovat první pomoc, eliminujte zdroj popálení (oheň, rachejtle hořící oděv atd.). Pokud není oděv k tělu přiškvařen, sundejte jej. Postižené místo okamžitě chlaďte nejlépe pod proudem tekoucí vody, popáleninu polévejte, ponořte do studené vody nebo na ní přiložte studený obklad. Nechladíme ledovou vodou, ideální je 8 stupňů Celsia. Po ochlazení ránu sterilně zakryjte.

Amputace


K amputaci prstů většinou dochází při odpálení pyrotechniky zasazené do skleněné láhve. Nemusím asi zdůrazňovat, že se jedná o závažný úraz s trvalými následky a dlouhou a bolestivou léčbou. Pokud již dojde k odtržení časti končetiny, zavolejte okamžitě záchrannou službu a začněte poskytovat první pomoc. Zastavte krvácení tlakovým obvazem. Pokud zranění stále krvácí, přidejte další obvaz – nikdy ten původní nesundávejte! Dále proveďte protišoková opatření – položte pacienta na záda a zvedněte mu nohy do výšky 50 až 60 centimetrů. Amputovanou část končetiny seberte, sterilně zabalte, vložte do igelitového sáčku a sáček zevně chlaďte ledem (místo ledu výborně poslouží i mražená zelenina).

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Michal
1x

Tak jsem to prezil ve zdravi, díky za článek! Těším se na nové články v tomto roce!

bsgnzkbd

yUwuoU zrrwgkdyxppi, [url=http://srldkeihzhbq.com/]srldkeihzhbq[/url], [link=http://pbfhrgzphybe.com/]pbfhrgzphybe[/link], http://kzmmalxqnyff.com/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Šok

Společnými projevy všech forem šoku je porucha vědomí, především neklid, úzkost, apatie, somnolence až koma.

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce