Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Popáleniny

(MUDr. Aleš Fibír | přečteno: 24671x )

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

shutterstock.com

Co to je?

Zahrnujeme sem poškození tkání lidského těla (hlavně kůže) působením tepla (oheň, sluneční záření, elektrický proud, horké kapaliny i poleptání chemikáliemi).

Jak je dělíme?

Popáleniny dělíme na stupně podle hloubky postižení kůže. Zběžně je můžeme rozdělit na povrchní a hluboké. Rozdíl je v tom, že hluboké popáleniny je nutno chirurgicky odstranit a vzniklé defekty nahradit kožními transplantáty, kdežto povrchní popáleniny se zhojí samy za pomoci regenerační schopnosti zbylých nepoškozených kožních buněk. Definitivní rozsah a hloubku postižení je někdy možno určit až s odstupem několika dnů po popálení. Celkem rozeznáváme tři stupně popálenin.

Při popáleninách I. stupně je poškozena pouze povrchní vrstvička kůže. Projevují se zarudnutím spojeným s bolestí. Pokud dojde ihned k jejich ochlazení a obvazem se zabrání zavlečení infekce na poraněnou plochu, zhojí se i bez lékařské pomoci za několik dnů a bez jizev.

Popáleniny II. stupně dělíme dále na lehčí a těžší. Kůže je zde postižena do větší hloubky než u popálenin I.stupně, ale nikoli v celé tloušťce. Lehčí popáleniny se projevují zarudnutím, bolestí a tvorbou puchýřů většinou s čirým obsahem. Tyto by měly být již chirurgicky ošetřeny, aby nedošlo k zavlečení infekce a následně k hlubšímu poškození kůže. Puchýře se prostřihnou a vyprázdní, přitlačí ke spodině a přiloží se obvaz s antibakteriálním krémem. Ke zhojení dojde po několika převazech za cca 2-3 týdny s minimálními jizvami. Těžší popáleniny II stupně již řadíme k popáleninám hlubokým. Nacházíme zarudlé až fialové plochy se strženými puchýři, které se pokrývají bělavými povlaky. Vždy je nutno lékařské ošetření, opakované převazy s odstraněním neživé tkáně, přikládání antibakteriálních krémů a případně i transplantace kůže. Pravděpodobnost vzniku jizev je zvýšena.

Při postižení kůže v celé vrstvě se jedná o popáleniny III. stupně. Kůže má bílý, voskovitý vzhled a na první pohled vypadá jako nepopálena. Protože jsou zničena i nervová zakončení, popálenina nebolí. Je vždy nutno vyhledat odbornou pomoc. Při větším rozsahu je nutné léčení ve speciálních popáleninových centrech. Zničená tkáň se musí operativně odstranit a obnažený povrch krýt kožními transplantáty, jinak dojde ke vzniku nevzhledných a deformujících jizev které mohou např. v okolí kloubů omezovat jejich pohyb. Hnědá, tmavě červená až černá, zuhelnatělá kůže se někdy označuje jako popálenina IV.stupně.

Jaká je první pomoc při popálení a následná léčba?

Vždy je nutné odstranit příčinu popálení, pokud ještě působí. Pozor také na otravu kouřovými zplodinami. Poté, nejedná-li se o příliš rozsáhlou popáleninu, kdy by mohlo dojít k celkovému podchlazení, je nutno ihned začít chladit tekoucí vodou o teplotě asi 15-20 stupňů, minimálně 15-20 minut. Jednak dojde k částečné úlevě a jednak je možno zabránit hlubšímu postižení kůže. Popálenou plochu pokud možno krýt sterilním obvazem, který zabrání cirkulaci vzduchu a tím sníží i bolest, a zajistit transport pacienta k lékaři. Při první pomoci se nesmí na popálenou plochu nanášet jakékoliv krémy či masti.

Velikost a stupeň popáleniny určuje způsob léčby. Nejtěžší popáleniny je nutno léčit v popáleninových centrech. V těchto případech, kdy se jedná nejenom o poškození kůže, ale o nemoc celého organismu, je nutno hradit velké ztráty tekutin, tišit bolest, chirurgicky odstraňovat zničenou tkáň a nahrazovat ji transplantáty, provádět převazy v narkóze, zabraňovat a případně léčit infekci a následně pak umožnit rehabilitaci a event.kosmetickou úpravu jizev atd. Popáleniny lehčí je možno léčit ambulantně, případně za krátkodobé hospitalizace na chirurgickém oddělení. Zhojené popálené plochy je nutno minimálně 3-6 měsíců chránit před sluncem, aby nedošlo ke vzniku nežádoucí pigmentace.

Co to je transplantace kůže?

Popálené plochy je nutno po jejich vyčištění nějak krýt, protože není možné rozsáhlejší popáleniny ponechat samovolnému hojení. Jednak by to trvalo velmi dlouho, ale hlavně by docházelo ke vzniku nevzhledných a deformujících jizev. Včasné krytí popálených ploch také zabraňuje usídlení infekce. Proto se odebere speciálním nožem povrchní vrstvička kůže ze zdravého nepopáleného místa a po úpravě se přiloží na místo defektu, kde se přihojí. Výsledný kožní kryt však není tak kvalitní jako zdravá kůže a má větší či menší tendenci se smršťovat a tvořit jizvy, kůže je křehká, suchá a citlivá na poranění. Odběrová plocha se kryje obvazem a zde se kůže po 3-4 týdnech sama obnoví z hlubších vrstev. Dočasně je možno také při nedostatku vlastní kůže používat kůži prasečí, která se sice nemůže trvale přihojit, ale dočasně funguje jako biologický kryt.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Boj o přežití aneb několik slov úvodem

Zatímco zvířata přicházejí v průměru až o 80 % svého potomstva, člověku se naopak podaří vychovat 70-80 % svých dětí.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce