Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

ADHD je třeba začít brát vážně, upozorňuje Asociace dospělých pro hyperaktivní děti

( Irena Waldhauserová | přečteno: 20212x )

Možná ve vás už roste obava, že vaše dítě bude mít ve škole problémy, protože neposedí, neumí se soustředit a potřebuje dělat víc aktivit najednou. Jestli patří do skupiny asi dvaceti tisíc hyperaktivních dětí, pak je zapotřebí obrátit se včas na dětského psychiatra, aby vám poradil, jak to zvládnout. Hyperaktivita je totiž porucha mozku, na kterou sami nestačíte. A neléčená je vstupenkou do daleko větších problémů - z dětí mohou vyrůst alkoholici, drogově závislí nebo asociálové

shutterstock.com

ADHD je anglickou zkratkou pro Attention Deficit Hyperactivity Disorder. V České republice se překrývá s psychiatrickou diagnózou zvanou Hyperkinetická porucha, která se dále dělí na Poruchu pozornosti a aktivity a Hyperkinetickou poruchu chování. Dříve se této poruše říkalo lehká mozková dysfunkce nebo lehká mozková encefalopatie.

Dítě s ADHD pravděpodobně znáte:neustále zlobí, zdá se být nevychované, pořád někde pobíhá, nedokáže vydržet u jedné činnosti, trápí ostatní nebo naopak jenom bezduše posedává. Na vině chování těchto dětí však není výchova ani sociální prostředí, z něhož děti pocházejí, ale biologické změny v jejich mozku. Změny, které je možné ovlivnit, a poruchu tím pádem léčit.

Neléčená ADHD často ústí v antisociální, kriminální a jinak delikventní chování, častějším závislostem na drogách a narušeným sociálním vztahům. Pouze zlomek dětí, jejichž chování naznačuje možnou ADHD, se přitom dostane do ordinace dětského psychiatra. Před ADHD je nutné přestat zavírat oči.

Děti s ADHD ohrožuje strach jejich rodičů z návštěvy dětského psychiatra

Zda se u dítěte jedná o ADHD, může spolehlivě potvrdit dětský psychiatr nebo neurolog pomocí různých diagnostických testů. "Největší problém, s nímž se momentálně potýkáme, je strach rodičů z návštěvy dětského psychiatra. Přitom právě on dokáže určit, zda se jedná o běžné zlobení, nebo by měla být dítěti poskytnuta odborná pomoc. Příznaky ADHD občas vymizí v období dospívání samy od sebe, ale vždy je výhodnější dítě odborně sledovat. Pomůžeme mu úspěšněji zvládat školní výuku a lépe kontrolovat jeho chování. Můžeme také omezit riziko zneužívání drog a nebezpečí kriminálního jednání, kterými jsou dospívající s ADHD více ohroženi než ostatní vrstevníci," upozorňuje prof. MUDr. Ivana Drtílková, CSc., která se ADHD dlouhodobě věnuje.

Asociace dospělých pro hyperaktivní děti je první svého druhu v ČR

Asociace dospělých pro hyperaktivní děti má sloužit jako základna vzájemné komunikace mezi odbornou a laickou veřejností, mezi rodiči a učiteli, psychiatry, psychology, neurology i pediatry.

"Jsem velmi potěšena, že jsme se začali ADHD věnovat s takovým úsilím a v takové míře. Informovanost veřejnosti o této dětské neurobiologické poruše není příliš vysoká, každá pomoc je proto vítána," komentuje vznik Asociace dospělých pro hyperaktivní děti Ivana Drtílková.

S využitím materiálů Asociace dospělých pro hyperaktivní děti.


Pokud jste se s ADHD potkali nebo denně potkáváte, podělte se, prosím, s ostatními o své pocity a zkušenosti v diskusi nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jan Suchel

Onemocnění hyperaktivních dětí je nervového původu, kdy postiženému dítěti chybí v organismu v dostatečném množství manganu. Léčit lze ostružinami, mimo jiných potravin.

Dana

Dobrý den,mám prosbu...mému synovi je 11 let,má diagnostikovanou hyperkinetickou poruchu chování s ADHD,užívá druhým rokem Abilify,(předtím během dvou let vystřídal concertu,ritalin,risperdal,aripripazol-u všech nežádoucí účinky).Nejsem zastáncem takových léků pro děti ale přes veškeré problémy a nepochopení,jsem byla nucena léčbu zahájit.Nyní zkouším léky vysadit(již po čtvrté) a jsou opět problémy..nechci se k této medikaci vracet,raději bych nějáké bylinky...poprosila bych také o názor na Mozkové nutrienty...děkuji

lucka

Dobrý den mám 11 letého syna už ve školce byl hodně divoký ve škole to začalo být horší.Má také ADHD paní učitelka to ví bohužel denně máme 3 poznámky stejného textu:vyrušuje,zlobí,porušuje školní řád,vykřikuje atd.Byla jsem ve škole i za výchovnou poradkyní poprosit o radu odpověď no přece musí vědět,jak se má chovat.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 8. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

LDL-aferéza

LDL-aferéza je přístrojová léčebná metoda, která umožňuje selektivní odstranění cholesterolu z krve pacienta. Je v současné době nejúčinnější a přitom bezpečnou metodou léčby zvýšené koncentrace cholesterolu v krvi - hypercholesterolémie.

Po šedesátce je třeba manažera v první linii vystřídat

Rozhovor Dr. Vladimíra Finsterleho s MUDr. Janem Burianem, bývalým ředitelem FN Brno.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce