Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Afty u dětí

( Redakce | přečteno: 44680x )

Afty - malé, bolestivé vřídky způsobující bolest, pálení a řezání - se bohužel nevyhýbají ani dětem. Nosí-li váš potomek navíc rovnátka, je vysoce pravděpodobné, že se afty dříve nebo později objeví. Afty jsou také komplikací běžných dětských onemocnění, následkem snížení imunity.

shutterstock.com

Výskyt aft

S afty se alespoň jednou za život setkala až čtvrtina naší populace. Afty se vyskytují hlavně u mladších lidí, častěji postihují ženy než muže. Po třicítce se afty objevují již méně často. Jejich výskyt se však nemusí vyhnout ani vašim dětem.

Riziko vzniku aft zvyšují rovnátka

Afty se častěji objevují u lidí se zubními protézami nebo u dětí s rovnátky. Pokud děti nosí rovnátka, zvyšuje se u nich pravděpodobnost usazování škodlivých bakterií v ústech, což nepřispívá k hygieně ústní dutiny a může mít vliv na častější výskyt aft. Rovnátka také mohou mechanicky dráždit sliznici ústní dutiny, častěji dochází k poškození dásní, což vede k výskytu malých vřídků.

Na častějším výskytu aft se negativně podílí rovněž některé zlozvyky. Děti si častěji než dospělí okusují a žvýkají tvář, rty nebo jazyk. Drážděná sliznice je opět náchylnější k zánětu.

Snížená imunita

Děti častěji trpí chřipkami, nachlazením, katarem horních cest dýchacích, protože se snadněji nakazí ve školkách a školách. Tato onemocnění snižují celkovou imunitu a obranyschopnost organismu, a proto se mohou častěji jako komplikace objevit právě afty.

Prevence

 

Afty u dětí
Nejlepší prevencí vzniku aft (a samozřejmě nejen jich) je tedy ochrana imunitního systému. Ta spočívá ve správné životosprávě, dodržování spánkového režimu a vyhýbání se dlouhodobým stresům. Stresem pro děti může být škola, ale i nestabilní rodinná situace, kterou děti velmi citlivě vnímají. To, že je dítě častěji nemocné, pro nás představuje signál, abychom se zamysleli nad příčinami jeho stonání.

Další prevence aft spočívá ve správné péči o dutinu ústní, tak aby se v ní nemnožily cizorodé mikroorganismy, které by mohly sliznici oslabovat, nebo poškozovat. Pokud jsou vaše děti náchylné na afty, nekupujte jim zubní kartáček s ostrými a tvrdými štětinami.

Komplikace ve formě dehydratace

Afty u dětí
V některých případech se stává, že jsou afty natolik bolestivé, že nám neumožní dodržovat pitný režim. Může dokonce dojít k dehydrataci organismu, což je velice závažné. I u dospělého afty ohrožují pitný režim, u malých dětí je na něj třeba dohlížet dvojnásob pečlivě. Dehydratace malých dětí je u onemocnění afty extrémní komplikací.

Děti častěji trpí chřipkami, nachlazením, katarem horních cest dýchacích, protože se snadněji nakazí ve školkách a školách. Tato onemocnění snižují celkovou imunitu a obranyschopnost organismu, a proto se mohou častěji jako komplikace objevit právě afty.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jarka
5x

Ahoj, afty jsou zákeřný a chudáci ty malí drobci se s nima taky musej poprat. Já mám většinou tak jednu aftu za měsíc a teď, co mám rovnátka tak i častějc. Většinou to spláchnu genciánkou, máma mi teď na to přinesla přípravek Aloclair gel a pomohlo to. Suprově se nanáší, má takovej aplikátor, takže proto píšu do sekce afty u dětí :), protože to by mohlo maminám ušetřit statost.

alena
1x

mohu se jen zeptat vadila gencianka rovnátkum, tedy spise zubum? Synovi jsem take natrela pusu fialkou a nemuzeme to z rovnatek nicim dostat dolu. Dekuji Alena

Jolana
2x

Osvědčil se mi propolis. Nanést vatovou tyčinkou. !!! Pálí, tak jen pro neohrožené maminky a děti.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 10. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce