Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Astma má skoro každý desátý člověk. Mnozí to ani nevědí.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1396x )

Astma je chronické onemocnění, kde jsou zánětlivé a strukturní změny dýchacích cest primární příčinou dýchacích obtíží. Jedná se o překvapivě časté onemocnění a mnoho lidí ani neví, že touto nemocí trpí. Neléčené astma přitom lidem výrazně zhoršuje život a může být i nebezpečné. Jak rozpoznat astma a jeho příznaky?

shutterstock.com

O tom, jak je astma rozšířené, svědčí fakt, že nejčastější chronickou nemocí mezi dětmi je právě průduškové astma. Není to diagnóza, kterou by někdo chtěl slyšet, ale děti mají alespoň to štěstí, že při preventivních prohlídkách lékař nemoc zpravidla odhalí.

Dospělí prevenci často zanedbávají, a tak o svém astmatu ani nevědí.
"Celkově odhadujeme počet nemocných v České republice na asi 800 000 až 900 000 lidí. Mnozí nemocní ale svou nemoc nemají řádně sledovanou a léčenou a mohou tak nejen mít zbytečné potíže a omezení, ale mohou být i ohroženi těžkým záchvatem dušnosti,“ vysvětlil profesor Petr Pohunek z Pediatrické kliniky 2. LF UK a FN Motol, ředitel České iniciativy pro astma (ČIPA).

Astma ročně zabije několik desítek Čechů

Astma může i zabíjet, a také to dělá. Ročně mu u nás podlehne několik desítek lidí.
"Zatímco u dětí úmrtnost prakticky úplně vymizela, u dospělých byl v posledních několika letech zaznamenán zřetelný vzestup," upozornil profesor Pohunek.

Přitom současná preventivní léčba astmatu je vysoce účinná a bezpečná a pro nemocného nepředstavuje ani žádné významné omezení.
"Je podávána především inhalačně a její aplikace zabere obvykle asi jednu minutu jednou nebo dvakrát denně,“ dodal ředitel České iniciativy pro astma.

Čtěte také: První pomoc při astmatickém záchvatu

Jak astma odlišit od běžného kašle?

I když astma může vzniknout v každém věku, většina případů začíná už v předškolním a školním věku. Zvýšené riziko vzniku nemoci hrozí dětem v rodinách, v nichž už se astma a jiné alergie vyskytly dříve, například ve formě alergické rýmy nebo ekzému.

Pro včasné rozpoznání nemoci je třeba znát možné příznaky a při jejich objevení včas upozornit praktického lékaře, který případně doporučí další vyšetření.

Dávat pozor byste si měli především na následující projevy:

  • Dechové potíže při tělesné zátěži nebo i v klidu, provázené ztíženým průtokem vzduchu do plic.
  • Náhlá dušnost a kašel. Suchý, dráždivý kašel astmatika se často zhoršuje během noci a narušuje jeho klidný spánek.
  • Dlouhodobý suchý kašel, který může být doprovázen i dušností. Dušnost se pozná podle obtížného ztíženého výdechu, který je často provázen charakteristickými sípavými či pískavými zvuky.
  • Nepříjemný tlak nebo pocit sevření hrudníku.

Pokud máte i podle výše uvedených příznaků podezření na astma, můžete si vyzkoušet krátký test na astma on-line, kde zodpovíte několik krátkých otázek.

Dobrým znamením je, že s příchodem moderní preventivní léčby astmatu koncem 90. let 20. století významně poklesl hospitalizací astmatiků. To souvisí s lepší diagnostikou a především s moderními a bezpečnými léky, které umožňují astmatikům žít plnohodnotný život a předcházet akutním těžkým záchvatům dušnosti. Dobře léčený nemocný je schopen žít plnohodnotný produktivní život a věnovat se i sportu, přinejmenším na rekreační úrovni.

Čtěte také: Příznaky astmatu mohou být nenápadné

Vyšetření je snadné: Dýchnete do spirometru

Pokud si myslíte, že vy nebo někdo z vašich blízkých možná má astma, stačí s takovým podezřením zajít k praktickému lékaři. Spirometrie je jednoduché a nezatěžující vyšetření, kterým se měří plicní funkce. Může upozornit na počínající plicní onemocnění. Bez spirometrie lékař často onemocnění objeví až v pozdních fázích, kdy se jeho léčba stává složitou a méně úspěšnou. Jde o vyšetření, které mohou absolvovat lidé bez omezení věku, u dětí je základní spirometrie obvykle proveditelná již od věku 3-4 let. K dispozici jsou dnes i metody pro vyšetření nespolupracujících menších dětí.

Spirometrické vyšetření je velmi jednoduché, nebolí. Sedíte při něm na židli, uvolněně, pohodlně. Na nos dostanete klip, který vylučuje proudění vzduchu nosem. Veškerý vzduch pak prochází ústy – v nich budete mít po dobu vyšetření trubičku, která je napojená na pneumotachograf – zařízení, které snímá průtoky a objemy vzduchu, které vydechujete a nadechujete. Pak je pacient sestrou či lékařem požádán, aby velmi zhluboka dýchal. Důležitou částí je maximální nádech následovaný co nejprudším výdechem. Tyto údaje jsou přenášeny do počítače, na jehož monitoru průběžně nabíhá křivka. Křivku sleduje sestřička, která vyšetřením vede – instruuje vás, kdy dýchat normálně, kdy se snažit vše vydechnout nebo se zhluboka nadechnout. Mezi trubičkou a přístrojem je filtr, který zaručuje, že nedojde k přenosu případné infekce. Vyšetření trvá asi pět až deset minut. Pro jeho zpestření se u malých dětí využívají počítačové animace.

Čtěte také: Spirometrie odhalí příčinu vašich potíží s dýcháním

I s astmatem lze žít plnohodnotný život

Hlavním cílem léčby astmatu je udržet nemoc pod kontrolou a snížit riziko astmatických záchvatů. Léčba je dlouhodobá a spočívá především v pravidelném užívání léků a v rozpoznání faktorů, které astma spouštějí a zhoršují. Takto lze léčit i pacienty s těžkým astmatem. Díky správné léčbě mohou astmatici vést plnohodnotný život bez větších omezení, a to včetně sportování. Přestože tělesná námaha patří často k faktorům zhoršujícím astmatické potíže, astmatici by se jí neměli vyhýbat. Naopak – pravidelné sportování vede ke zlepšení nejen dýchacího, ale i oběhového ústrojí a má příznivý vliv na psychiku. Vhodné sporty jsou například plavání, jízda na kole nebo turistika.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Bronchitida

Bronchitida je zánětlivé onemocnění průdušek. Průdušky tvoří systém trubic, které rozvádějí vdechovaný vzduch z průdušnice k plicním sklípkům. Příčinou zánětu je nejčastěji virová či bakteriální infekce...

Astma u dětí mohou způsobovat domácí roztoči

Nové důkazy ukazují, že některé látky v bytě, které mohou obsahovat např. roztoče z prachu žijící hlavně v kobercích a postelích, mohou způsobit nebo zhoršit astma u dětí.

Průduškové astma

ASTMA je onemocnění, které bylo popisováno již ve středověku jako choroba nedostatkem dechu, nemoc se stíženým dechem. Dnes víme, že astma je onemocnění dýchacích cest, založené na podkladě chronického zánětu průdušek, který je spojen s projevy zvýšené citlivosti a zvýšené reaktivity průdušek a s projevy zúžení dýchacích cest ...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce