Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

7 rad na pomoc kloubům

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1951x )

Bolesti kloubů se nutně nepojí jen se stářím, naopak čím dál tím více lidí trápí nepříjemná zatuhnutí nebo neohebnost i v mladším věku. Příčin může být samozřejmě více, od špatné stravy a nedostatku vitaminů přes sedavý způsob života až po dlouhodobou nadměrnou fyzickou zátěž. Na pozoru by se měli mít i ti, kteří prodělali vážnější onemocnění či chirurgické zákroky, i tyto okolnosti totiž mohou ovlivňovat přirozené procesy probíhající v tkáních, jako jsou kosti, vazy, šlachy apod.

Dobrá rada
shutterstock.com

Připravili jsme proto pro vás sedm rad, které vám pomohou předcházet opotřebení kloubů. I když máte pocit, že se vás problémy s klouby netýkají, nenechte se zmást. Klouby jsou zrádné. Počáteční problémy totiž nemusíte vůbec pociťovat, protože chrupavka chránící kloubní zakončení není napojena na nervový systém, takže se váš mozek o problému nedozví včas.

1. Sportujte s mírou

Se sporty, jako je běh, fotbal i tenis, je spojena značná zátěž pro naše klouby, které jsou během nich opakovaně vystavovány nárazům. Pokud chrupavka nefunguje správně, to znamená, že nevylučuje dostatek tekutiny tlumící nárazy, můžete si přivodit bolesti. Cítíte-li, že něco není v pořádku, volte spíše plavání nebo jízdu na kole, kde nebudou vaše klouby tolik zatěžovány.  

2. Správně se obujte

Vyplatí se investovat i do pořádné obuvi, která je více odolná proti sešlápnutí a tělu bude oporou. Obuv musí ale dobře sedět, ne vždy je dobré věřit prodavačům, kteří tvrdí, že se bota přizpůsobí. Pokud vás bude tlačit u prstů, budou pod tímto náporem tlaku trpět. Kromě toho je vysoká šance, že vás bota bude tlačit navždy. Podpatky volte s rozmyslem. Je jasné, že některé situace si je vyžadují, nicméně pro ženy jsou na každodenní nošení vhodnější boty ne vyšší než 3–4 cm. Pánové by měli vybírat maximální výšku podpatku 2,5 cm.

3. Seďte rovně

Seďte rovně, choďte rovně. Posilujete tím svaly zad a krční páteře, tudíž vaše klouby nejsou tak namáhány. Myslete na to, že shrbenými zády zatěžujete nejen již zmíněné oblasti, ale i vnitřní orgány. To vše se opět může odrazit i na vaší psychice. Neméně důležité také je, že s narovnanými zády vypadáte sebejistě, pozitivně a jednoduše lépe.

4. Jezte zdravě

I vaše strava má vliv na vaše klouby. Proto je velmi důležité, aby byla vyvážená. Zaměřte se na to, abyste měli dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin (jsou obsaženy v rybách nebo lněném oleji), které tělo využívá při tvorbě protizánětlivých látek. Nezapomínejte ani na ovoce, zeleninu a vitamin K, který je obsažen ve špenátu nebo brokolici. Pravidelně stravu doplňujte ořechy a semeny obsahujícími mononenasycené tuky a velké množství bílkovin.

5. Dopřejte kloubům kvalitní výživu

Klouby zatěžujeme každý den bez výjimky, proto je nesmírně důležité je podpořit a pomoci jim v udržení dobrého stavu. K tomu dopomůže i kvalitní kloubní výživa. V současné době najdete na trhu nepřeberné množství různých doplňků stravy, které slibují úlevu od kloubních obtíží. Ne všechny jsou ale dostatečně kvalitní a obsahují vše, co kloubní aparát vyžaduje. Vybírejte proto takové, které nabízejí péči komplexní, dbejte na složení výrobku. Hledejte takové, které obsahují kolagen typu II, glukosamin sulfát a chondroitin sulfát. Všechny tyto látky se v těle vyskytují přirozeně a podporují stavbu a vývoj buněk v kloubní a chrupavkové tkáni. 

6. Buďte trpěliví

Trpělivost je nezbytná, a to zejména v souvislosti se zdravím a o to více ve spojení s dlouhodobou pěčí  o klouby. Chrupavka se opotřebovává dlouhodobě, stejně tak problémy s klouby nevznikají ze dne na den, i proto jejich regenerace a zlepšení stavu vyžaduje dlouhodobou péči. Výsledky se nedostaví za týden, o to dlouhodobější ale potom budou. Vaše tělo to uvítá.

7. Myslete více na sebe

Potlačováním negativních emocí v sobě hromadíte tlak, který se v dlouhodobém měřítku velmi často projevuje fyzickou bolestí, například zad. Často máme tendenci tento faktor potlačovat, ale zkuste se zamyslet, kolik času sami na sebe ve skutečnosti máte; umíte odpočívat a dokážete se oprostit od stresu?
I tato část vašeho životního stylu může mít negativní dopad na vaše zdraví a klouby.

Komerční sdělení
Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti zad a kloubu.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů
Partner rubriky Bolesti zad a kloubů

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Bolest svalů a kloubů - léky

S bolestí kloubů a svalů vám pomohou četné gely, masti, ale i tablety. Většinou zaberou velmi rychle, stačí je mít je při ruce v domácí lékárničce.

Bolest kolenních kloubů

Je mi 22 let a již delší dobu mě pobolívají kolenní klouby. V lékárně mně poradili "želatinu". Existuje několik různých léků, které ji obsahuji. Nevim, podle čeho si vybírat a jak dlouho je potřeba ji užívat. Dalším problémem je její cena. Hradí na ni něco pojišťovna, nebo existuje i něco levnějšího? Eva

Co můžete očekávat od rehabilitace?

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s panem doc. MUDr. Jiřím Votavou, CSc. z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN, která proběhla ve čtvrtek 18. dubna 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Bolesti v zádech a chiropraxe

Podle světových statistik 8 z 10 mužů a žen ve věku 40 let trpí trvalou bolestí v zádech anebo po nějaký čas touto bolestí trpělo. Později se číslo ještě zvětšuje. V ordinacích praktických lékařů si každý čtvrtý pacient stěžuje na bolesti v zádech. Navíc řada jiných si již na bolesti zvykla natolik, že si už ani nestěžují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce