Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Stravování dětí s celiakií ve školní jídelně bývá problém

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2846x )

Bezlepková dieta je v současnosti jediný lék na celiakii. I když dětí s celiakií stále přibývá, zajištění bezlepkového stravování ve školní jídelně může být velkým problémem.

shutterstock.com

Na první překážku naráží bezlepkové stravování již v zákoně. Školní kuchyně nemá povinnost připravovat jakoukoliv dietní stravu. Příprava bezlepkové stravy závisí pouze na ochotě personálu školní kuchyně. 

V roce 2015 sice vstoupila v platnost vyhláška o školním stravování (č. 1071 2005 Sb.), díky níž je možné vyjít nemocným strávníkům vstříc, ale ani tak není vaření bezlepkové stravy pro školní jídelny povinností. Samotné rozhodnutí, zda takto bude učiněno či nikoliv, záleží pouze na daném zařízení. Rodič by tedy měl sám přijít za vedením školky/školy, vysvětlit specifické požadavky dítěte a zjistit postoj jídelny vůči dietnímu stravování.

Čtěte také: Onemocnění způsobené lepkem: celiakie, alergie na lepek a intolerance lepku

Mohou nastat čtyři alternativy:

1. Dohoda s personálem školní kuchyně na tom, že budou pro dítě připravovat bezlepkovou porci.
2. Dohoda s personálem školní kuchyně na tom, že se společně s rodiči budou snažit vybírat a kombinovat bezlepková jídla z nabízených jídel.
3. Dohoda s personálem školní kuchyně na tom, že rodič bude jídlo do školy dítěti přinášet.
4. Škola odmítá jakoukoliv spolupráci.

Poslední varianta je jen těžko akceptovatelná, ale zpravidla ta nejčastější.
„Zajímavé srovnání přináší fakt, že odsouzený trestanec má ve vězení právo na zajištění odpovídající diety, ale dítě toto právo nemá ani na povinné školní docházce,“ poznamenává Dalibor Ježorek, předseda Klubu celiakie Brno.

Samozřejmě, že u každé možnosti se rodič může setkat s odmítnutím. Jak už bylo řečeno, vše závisí pouze na ochotě personálu. Neochota většinou pramení ze strachu z neznámého, popřípadně z možných rizik. Zde se ukazuje malá informovanost veřejnosti o celiakii. Rodič by se měl s personálem setkat osobně a poskytnout jim všechny potřebné informace.

Čtěte také: Jak začít s bezlepkovou dietou

Bezlepková varianta obědu

Když škola připravuje více jídel, rodič se může pokusit domluvit s vedoucí kuchyně, zda by se připravovaná jídla dala kombinovat tak, aby byla bezlepková. Bohužel, ne vždy lze oběd takto nakombinovat. Tudíž se může stát, že dítě bude mít oběd pouze několikrát do týdne. I tato možnost je však řešením. Rodič ale musí počítat s poměrně velkým rizikem, že se jídlo dostane při přípravě do kontaktu s lepkem.

Strava ze specializovaného zařízení

Tato varianta spočívá v tom, že bezlepkový pokrm bude připraven proškoleným personálem v podniku vyhovujícím požadavkům celiaka, následně dopraven do „vaší“ školní jídelny, kde jej dítku pouze naservírují. Nevýhodou je, že ne každé město disponuje takovými možnostmi.

Dodání vlastních surovin

Záleží na školní kuchyni, zda se rozhodne nakupovat bezlepkové suroviny sama, nebo o to požádá rodiče. Většinou se jedná o zajištění mouky, těstovin a pečiva. I když pro rodiče je tato varianta finančně náročnější, má alespoň větší jistotu, že škola nenakoupí špatné, neprověřené suroviny a také tím jistým způsobem vykazuje vděčnost personálu kuchyně.

Čtěte také: Celiakie - příznaky se mění s věkem

Dodání vlastního jídla

Když škola vyjde alespoň částečně vstříc, povolí přinášení bezlepkových obědů do školy. Nošení doma připraveného jídla patří mezi nejvíce rozšířené alternativy. Spočívá to pouze v tom, že každé ráno přinesete do jídelny krabičky s odpovídajícím množstvím hotových pokrmů a personál je poté pouze dítěti naservíruje. Výhodou je, že potomek bude mít stravu, na niž je zvyklý z domova. Tato možnost je ale velmi náročná pro rodiče, kteří každý den musí do kuchyně zanést oběd. Rodič se ale také může setkat s odmítnutím ze strany kuchyně, a to kvůli přísným hygienickým předpisům. Tyto předpisy dnes již umožňují uchovávání přinesené bezlepkové stravy a její následný výdej ve školní kuchyni.

Odmítnutí spolupráce

Když škola odmítá bezlepkové stravování, je potřeba se dále snažit. Rodiče se mohou setkat s vedoucím školní kuchyně a pokusit se zjistit, co je důvodem odmítnutí. Většinou se jedná o malou informovanost, strach nebo pouze o neochotu. Je také dobré zjistit, zda se na škole nenachází více celiaků, při větší poptávce po bezlepkové dietě se školní kuchyně začne o tento problém více zajímat. Pokud i nadále bude škola odmítat alespoň uchovávat bezlepkové obědy v kuchyni, nezbývá nic jiného, než vyhledat jinou instituci, kde budou k bezlepkovému stravování vstřícnější.

Zdroj: www.klubceliakie.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Tereza

Mám dvě děti s diagnostikovanou celiakií. Na základní škole mi umožnili pouze donášku připraveného jídla do jídelny. Syn následně přestoupil na střední školu, kde bezlepkové stravování pro čtyři studenty není problém.

M.K.

My nemůžeme ani donést své jídlo...:-(


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak se vyznat ve značení potravin číslem E - 2.část

Podívejme se ale na druhou funkci kódu čísel E a to funkci informační. Potravinová legislativa ukládá výrobcům také povinnost informovat své spotřebitele, jaké suroviny byly pro ten který výrobek použity...

Na obaly potravin se třetina Čechů vůbec nedívá

Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. Údaje o konzervačních látkách lidé téměř nesledují.

Mnoho lidí vůbec netuší, že má celiakii

Celiakie čili nepřiměřená reakce organismus na lepek se nejčastěji zjistí již v dětství, ale mnoho lidí to netuší a přijdou na to až v dospělosti.

Syntetická barviva v potravinách

Barviva hrají velmi důležitou roli při výrobě průmyslových potravin. Barva potraviny často utváří první dojem spotřebitele. Většina lidí v samoobsluze nesáhne pro bezbarvou pomerančovou limonádu, zejména je-li vedle ní vystavena limonáda krásně oranžová. Dalším pádným důvodem pro použití barviv je snaha přesvědčit spotřebitele o tom, že výrobek obsahuje maximum přírodních složek.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce