Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Diabetická neuropatie - nejčastější komplikace diabetu

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2725x )

Diabetická neuropatie je postižení nervů, jejíž příčinou je cukrovka čili onemocnění nazývané diabetes mellitus. Vzniká při dlouhodobě nedostatečně léčeném diabetu. Pomoci může dobře zvolená včasná léčba, avšak až polovina pacientů s neuropatií zůstává bez symptomů. Ti jsou paradoxně nejvíce ohroženi syndromem diabetické nohy, která vede k amputacím a zvyšuje riziko smrti, protože postihuje i nervový systém, řídící funkci srdce.

shutterstock.com

Diabetická neuropatie (DN) je nejčastější pozdní komplikace u nemocných s cukrovkou. Postihuje přibližně 40-50 % diabetiků, a to jak diabetiků prvního, tak druhého typu. Diabetická neuropatie je nezánětlivé poškození funkce a struktury periferních nervů vlivem dlouhodobě zvýšené hladiny cukru v krvi. Bývají poškozeny jak samotné nervové buňky, tak obaly nervových vláken. Dochází tak ke zpomalení nervového signálu i urychlení degenerace nervových buněk.

Onemocnění postihuje různé části nervového systému, a proto se prezentuje různými klinickým projevy. Podle závažnosti nemoci jsou přítomné objektivní, ale také jen subjektivní příznaky poruchy funkce nervu.

Vzhledem k záludnosti DN by lékaři ani pacienti neměli podcenit příznaky, k nimž patří brnění, mravenčení, pálení, pocit studených nohou, řezání či „divný pocit“ v nohou. K alarmující bolesti zde totiž dochází jen vzácně, takže jen přibližně jeden pacient ze dvou tisíc na ni upozorní. Jde tedy o závažnou komplikaci diabetu, která na sebe sice příliš neupozorňuje, ale je přímou komplikací špatné kompenzace diabetu. Příznaky DN nejsou většinou alarmující a o to častěji se podceňují. Její důsledky jsou však velmi závažné, invalidizující a fatální.

Existují dvě formy choroby:

První z nich, senzoricko-motorická polyneuropatie, postihuje především dolní končetiny. Projevuje se často ztrátou citlivosti nohou, a to v různé míře až k anestezii. Jiným projevem jsou pálivé, řezavé a palčivé bolesti nohou a bérců, mravenčení, v prvních fázích jen pocit studených nohou. Pokud není léčena, snadno se vyvine v syndrom diabetické nohy, který může vést až k amputacím.

Druhou formou nemoci je autonomní neuropatie, která postihuje kardiovaskulární systém. V tomto případě je nemoc také doprovázena zvýšenou tepovou frekvencí v klidovém stavu, vede k poruchám zažívání, nefunkčnosti močového měchýře, sexuální dysfunkci, pocení po jídle či zmenšení poloměru zornice adaptované na tmu.

Čtěte také: Hypoglykémie, hyperglykémie, ketoacidóza aneb akutní komplikace diabetu

Příčiny diabetické neuropatie

Diabetická neuropatie vzniká při dlouhodobě přítomné hyperglykémii. Objevuje se u diabetu 1 i 2 typu. U diabetu 2. typu často může předcházet vlastní diagnozu nemoci, protože hladina krevního cukru, která již vede k neuropatii, nemusí pacientovi přinášet žádné obtíže. 

Na vzniku neuropatie se podílí rovněž přítomná ateroskleroza, tedy postižení malých cév, které tyto nervy vyživují. Vlivem usazování tuků v cévní stěně u nich dochází ke ztluštění, to pak zhoršuje zásobování nervů kyslíkem a jinými potřebnými nutriety.  

Mezi rizikové faktory pro vznik DN kromě hyperglykémie patří věk, kouření, nadměrné požívání alkoholu, obezita, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu a tuků v krvi a nedostatek pohybu.

Čtěte také: Poznejte příznaky cukrovky včas

Příznaky diabetické neuropatie

Nejčastější diabetickou neuropatií je senzorickomotorická polyneuropatie. Postihuje nejčastěji nervy nohou, ale i rukou. Nejdříve postihuje nervy, které slouží vnímání citlivosti. Projevuje se jako snížené nebo oslabené vnímání bolesti, tepla a chladu, což může vést k úrazům nebo popálením, a to přispívá ke vzniku špatně se hojících ran. Diabetik je ohrožen rozvojem hlubokých akutních zánětů až odumíráním tkání (syndrom diabetické nohy). V závažných případech může lékař přikročit i k amputaci končetiny. Pozoruje se také brnění, pálení, píchání, které začíná u palců a šíří se nahoru. V noci se objevuje až nesnesitelná ostrá a rýpající bolest bránící spánku. Objevuje se také zvýšená citlivost k jemnému doteku, například i jemná pokrývka v noci může vyvolávat až velice nepříjemné pocity až bolest. Později se přidávají příznaky z postižení motorických nervů. Vznikají obtíže s udržením rovnováhy a koordinace, ruce začínají být neobratné, může se zhroutit nožní klenba. Přidává se svalová slabost a problémy s chůzí, dochází k zakopávání. Kůže na končetinách se také mění. Je suchá, svraštěná, tenká, jakoby více průsvitná, nepotí se a ztrácí se ochlupení.

Při rozvinuté neuropatii se může stát, že jsou poškozené i autonomní nervy (nervy, které procházejí orgány a nedokážeme je ovlivnit vůlí). Autonomní neuropatie se může objevit v kterémkoliv orgánu. Nejčastěji a nejdříve se objevuje v srdci (zrychlený srdeční rytmus, nesnášenlivost tepla a vznik otoků). V oblasti trávicí soustavy se může projevovat v podobě střídání průjmů a zácpy, zvracením, nevolností a nechutenstvím. Bývají také průjmy nebo zácpy na podkladě poruch střevní pohyblivosti. Postižený může být i močový měchýř, objevuje se inkontinence moči a zvyšuje se riziko infekce močových cest. U mužů se objevují poruchy erekce, u žen se vyskytují také sexuální potíže, hlavně nedostatečná vaginální lubrikace.

Protože léčba neuropatie má jen omezené možnosti, je velmi důležitá prevence, včasné odhalení prvních stadií diabetu a jeho důsledná léčba. Aktivní vyšetřování na přítomnost diabetické neuropatie je kriticky důležité právě proto, že včasné odhalení dává alespoň nějakou možnost zpomalení nebo zastavení jejího průběhu. V pokročilých stadiích je léčba svízelná, prakticky nemožná. Vyšetření senzorickomotorické neuropatie v ambulanci diabetologa (internisty, praktického lékaře) přitom zabere jen 15 až 20 minut. Zahrnuje aktivní dotazy, měření speciálními přístroji i odpovědi na cílený dotazník.

Čtěte také: Kontinuální monitorace glykémie usnadňuje život diabetikům

Léčba diabetické neuropatie

Léčba diabetické neuropatie by měla být vždy komplexní. Lze ji rozdělit na všeobecnou a specifickou.

Mezi všeobecnou léčbu patří zejména zvládnutí diabetu – zvláště pak udržení hladiny krevního cukru v normě, bez kolísání hodnot v průběhu 24 hodin. Proto je důležité pravidelné užívání antidiabetik anebo podávání inzulínu.

Mezi specifickou léčbu pak patří léčba symptomů diabetické neuropatie, která patří do rukou neurologa. Neurolog může předepsat i léčiva ze skupiny antidepresiv či antiepileptik, tedy léčiva, která jsou prvotně určena k léčbě jiného onemocnění, a pacienta proto může jejich použití ke zvládnutí jejich potíží udivit. Léčivé přípravky z těchto skupin bývají často kombinovány s analgetiky.

Součástí léčby diabetické neuropatie by měla být také nefarmakologická léčba. Zde má své místo fyzioterapie a rehabilitace. Základem rehabilitace je pohyb. Doporučují se procházky, jízda na kole nebo plavání (není vhodné pro pacienty, kteří mají jakoukoliv otevřenou ránu!). Velmi potřebná je gymnastika nohou, kterou by měl nemocný provádět každý den. Vhodné jsou jednoduché cviky typu natahování a skrčování prstů u nohou, stoj paty-špičky, kroužení nohou v kotnících.         
Při těžším postižení nervů se provádějí elektrické stimulace nervů, které urychlují jejich regeneraci. Mezi další rehabilitační možnosti také patří masáže a jiné fyzikální procedury (např. elektroléčba nebo ultrazvuk). Tyto metody však patří do rukou zkušených fyzioterapeutů.   

Čtěte také: 5 mýtů o cukrovce, kterým jste možná také uvěřili

Komplikace diabetické neuropatie

Diabetická neuropatie je onemocnění závažné s množstvím možných komplikací.

  • Špatné hojení ran zejména na nohách může vést k nekróze tkání nohy, což může dospět až k nutnosti amputace části končetiny, někdy i celé končetiny.
  • Při poruše vyprazdňování měchýře zůstává stále určité množství moči v močovém měchýři, to umožňuje bakteriím v tomto prostředí přežívat se a množit. Mohou se šířit až k ledvinám a vznikají tak časté infekce močových cest.
  • Velkým nebezpečím u postižení autonomních nervů je vymizení příznaků z hypoglykémie (pocení, rychlá srdeční frekvence, třes, slinění), což může ohrozit život diabetika.

Prevence diabetické neuropatie

Prevencí vzniku a rozvoje diabetické neuropatie je dosažení dlouhodobého udržení glykémie v normě. Důležitý je zde včasný záchyt, což je v kompetenci každého lékaře, který se o diabetika stará. Vyšetření na přítomnost diabetické neuropatie by mělo být prováděno jednou ročně.

Podstatná je také ochrana a starostlivost o nohy. Vznik různých oděrek či vředů může vést ke vzniku nebezpečných infekcí vedoucích až ke ztrátě končetiny amputací. Proto je nesmírně důležité zabránit vzniku jakéhokoli boláku na nohách. To může být dosaženo pravidelným denním kontrolováním stavu chodidel, jejich každodenním pečlivým mytím a sušením. Důležité je důkladné vysušení meziprstních prostor a na závěr namazaní nohou zvláčňujícími krémy zabraňujícími vysušení. Udržujte své nehty na nohách čisté, pravidelně a hlavně opatrně si je stříhejte. Noste pořád suché a čisté, nejlépe bavlněné ponožky a kupujte si dobře sedící boty, abyste zbytečně předešli vzniku otlakům z malých bot.

Mezi faktory, které se dají ovlivnit a přispívají ke zlepšení diabetické neuropatie, patří:

  • Absolutní zákaz kouření (Kouření u diabetiků poškozuje nejen velké cévy a je tak jednou z hlavních příčin zvýšeného rizika infarktů. Jeho negativní vliv je zřejmý i u diabetické neuropatie, kdy diabetik- kuřák má téměř o polovinu vyšší pravděpodobnost, že se u něho DN vyvine.)
  • Omezení pití alkoholu
  • Důsledné užívání všech předepsaných léků
  • Zdravá výživa (vyvážená strava, optimální příjem bílkovin, cukrů a tuků)
  • Přiměřená pohybová aktivita (fyzická aktivita 3x týdně 45 min – chůze, plavání, jízda na kole)
  • U obézních pacientů je nutné snížit hmotnost na přijatelnou hodnotu
  • Dostatečný odpočinek
Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce