Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Diabetes: moderní léky ochrání před mrtvicí a infarktem

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1886x )

V roce 2018 zemřelo 46 % diabetiků na nemoci související se srdcem a cévami. To se ale může do budoucna změnit. Pomoci mohou nové léky založená na působení GLP-1 (glukagon-like peptid-1), u nichž byla studiemi prokázána kardioprotektivita, tedy snížení rizika srdečně-cévních onemocnění.

shutterstock.com

Pacienti i odborníci oceňují také snižování hmotnosti během léčby – nadváhou nebo obezitou trpí 9 z 10 diabetiků 2. typu. Právě nadváha, vyšší hladina cholesterolu a vysoký krevní tlak, kterými většina diabetiků 2. typu trpí, ve spojení s cukrovkou významně přispívají ke vzniku mrtvice, ischemické choroby srdeční i celkové úmrtnosti. I proto dvě nejvýznamnější odborné společností zabývající se diabetem, Evropská asociace pro studium diabetu (EASD) a Americká diabetologická asociace (ADA), navrhly, aby léky založené na působení GLP-1 byly injekčními léky první volby u diabetu 2. typu.

Čtěte také: Poznejte příznaky cukrovky včas

Data z roku 2018 ukázala, že počet léčených diabetiků překročil milion. Na rozdíl od ostatních je právě tato skupina více ohrožena nemocemi srdce a cév – infarkt prodělají 3x častěji a mrtvici dokonce 4x častěji než ostatní. Z dat vyplývá, že třetina diabetiků 2. typu má zároveň srdečně-cévní onemocnění. Není proto divu, že na ně umírá každý druhý z nich. Na to, že život s diabetem se může změnit s jediným úderem srdce, se snaží upozornit kampaň Nebuď karDIAk (www.nebudkardiak.cz).

Čtěte také: Prediabetes je varování našeho těla, že máme poslední šanci vyhnout se cukrovce

Co je v tématu „diabetes a srdce“ nového?

Nutnost chránit více srdce diabetiků si uvědomují i lékaři. Odborníci dvou nejvýznamnějších společností zaměřených na léčbu diabetu, Evropské asociace pro studium diabetu a Americké diabetologické asociace, nově navrhli změny v postupu léčby diabetu 2. typu. Léky založené na GLP-1 by tak nyní měly být předepisovány diabetikům dříve, než tomu bylo doposud.
„Z pohledu komplexního ovlivnění nejen kompenzace diabetu, ale také poklesu hmotnosti, krevního tlaku a hladin lipidů v kombinaci se snížením rizika kardiovaskulárních komplikací by bylo časné nasazení léčby založené na účincích GLP-1 velmi vhodné. Brání mu ovšem některá omezení ze strany pojišťoven, která předpis této léčby u řady pacientů omezují, případně ji vůbec neumožňují,“ říká diabetolog prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc. z pražského IKEM.

Výhodou moderní léčby GLP-1 je komplexnější působení, které zahrnuje nejen úpravu hladiny glykémie. Ta je brána jako samozřejmost. Díky snížení rizika infarktu či mrtvice a snížení hmotnosti, která často diabetiky velmi omezuje např. v pohybových aktivitách, jim umožňuje kvalitnější a delší život. Zmírňuje omezení a obavy o zdraví které diabetes pro nemocné i jejich rodiny znamená.
„Sami pacienti velmi oceňují nejen efekt léčby založené na působení GLP-1 na zlepšení kompenzace cukrovky, ale také snížení hmotnosti a zmenšení pocitu hladu. Nejmodernější léky je navíc možné podávat injekčně pouze 1 x týdně, což je pro nemocné také výhodou,“ pokračuje prof. MUDr. Martin Haluzík, DrSc.

Čtěte také: Inzulin 30 minut před jídlem? Není třeba – nyní stačí před prvním soustem

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Poruchy potence u diabetiků

Sexuální život významně ovlivňuje kvalitu života většiny lidí, včetně nemocných s diabetem mellitem. Právě poruchy sexuálního života, poruchy potence patří mezi častě obtíže, kterých se diabetici obávají. Zatímco u žen se sexuální poruchy pozorují zřídka, dokonce není ani ovlivněna jejich plodnost. U mužů jsou sexuální poruchy mnohem častější.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce