Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Novinka v léčbě diabetu: Nebolestivý systém měření glykémie

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7857x )

Pravidelné měření cukru v krvi patří ke každodenní rutině lidí s cukrovkou. Díky němu mohou okamžitě odhalit sníženou nebo zvýšenou hladinu cukru v krvi a zároveň si tak potvrzují správnost své léčby. Dnes už se lidé s cukrovkou ale nemusí píchat do prstu, existuje totiž pohodlnější a praktičtější cesta, jak mít hladinu cukru v krvi pod kontrolou.

shutterstock.com

Měření glykémie glukometrem z krve je nutné v případě prudkých změn hladiny cukru, kdy hladina cukru v tkáňovém moku nemusí přesně odrážet hladinu krevního cukru, nebo v případě hypoglykémie či počínající hypoglykémie, nebo případě, kdy příznaky neodpovídají hodnotám naměřeným systémem.

Čtěte také: Cukrovka 1. a 2. typu – příznaky, diagnostika a léčba

FREESTYLE LIBRE

Jedná se o novinku, která umožnuje používat místo glukometru nebolestivý systém selfmonitoringu glykémií (tzv. flash glucose monitoring). Přístroj zobrazuje aktuální hladinu a křivku glukózy, díky voděodolnému senzoru, který můžete nosit až 14 dní.


FreeStyle libreSestava se skládá se Senzoru FreeStyle Libre , který je nutné zakoupit samostatně a čtečky FreeStyle Libre, která umožňují snadno porozumět vaším datům a provádět informovaná rozhodnutí pro lepší kompenzaci cukrovky.

S každým bezbolestným skanem, zobrazí FreeStyle Libre aktuální hladinu glukózy, křivku hladiny glukózy, za posledních 8 hodin a trend ve formě šipku ukazující, kterým směrem se hodnota koncentrace glukózy pohybuje. Trendové šipky vám usnadňují zachytit momenty, kdy koncentrace glukózy stoupá nebo klesá a jak rychle se mění. Možnost skenovat senzor tak často, jak chcete, vám umožňuje lépe porozumět vlivu stravování, cvičení a dávkování inzulinu, na hodnoty koncetrace glukózy. Dále si můžete nastavit vlastní zvukové nebo vibrační upomínky a upozornění a vložit vlastní poznámky, které vám pomáhají k lepšímu porozumění dat ze senzoru.

Senzor, který mají pacienti na paži, je diskrétní, velký zhruba jako padesátikorunová mince, jeho nošení je bezbolestné, a během dne si ho tedy skoro nevšimnete. Není jen malým, ale i chytrým pomocníkem. Automaticky zachycuje každou minutu koncentraci glukózy v tkáňovém moku. Zároveň automaticky zaznamenává koncentraci glukózy každých 15 minut a ukládá data do interní paměti, která je schopná pojmout až osm hodin záznamů. Vy pak jen přiložíte čtečku, která si pamatuje až 90 dní, a svá data během jedné vteřiny sejmete. Software z nich pak dokáže vyexportovat reporty pro pacienta i lékaře, který na jejich základě může provádět informovaná rozhodnutí o další léčbě pacienta.

Čtěte také: Hypoglykémie, hyperglykémie, ketoacidóza aneb akutní komplikace diabetu

Výhody výrobku

  • Pohodlný a diskrétní - Malá a lehká*, čtečka se snadno drží a můžete ji mít stále při sobě (*Rozměry čtečky 95 mm x 60 mm x 16 mm a hmotnost 65 gramů)

  • Rychlý sken senzoru, který zabere jen 1 sekundu a který funguje i přes oblečení, vám umožňuje skenovat tak často, jak chcete - diskrétně, kdykoliv a kdekoliv.

Poraďte se s lékařem

FreeStyle Libre je zatím dočasně dostupný pro pacienty s cukrovkou 1. typu, kterým jej hradí zdravotní pojišťovna, jeho výdej je možný jen na Poukaz na léčebnou a ortopedickou pomůcku. Poukaz může vydat každý diabetolog a je hrazen dle platných číselníků VZP. Pro bližší možnosti předepsání kontaktujte svého diabetologa. Libre přijímač má dvě úhrady pojišťovny. Pro děti a mladistvé jsou bez doplatku pacienta a pro dospělé už doplatek je. Senzor má úhrad vícero, a taky se liší podle věku a anebo podle počtu kusů určených na jeden rok. Na trhu je pouze jeden druh čtečky a jeden druh senzoru. Jejich úhrada se liší právě kódem pojišťovny.

Bližší informace u vašeho ošetřujícího lékaře.

Může mi lékař předepsat poukaz na úhradu pacienta, tak abych si celý produkt platil sám?

Bohužel z důvodu výrobních kapacit jsou přednostně vybavovány klienti s platným zdravotním poukazem, s úhradou zdravotní pojišťovny.

Můžu si LIBRE koupit na volný prodej?

Podobně jako u poukazu s plnou úhradou, zatím tento způsob není možný.

Více informací na: lekarna.cz/freestyle-libre/

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce