Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

14 příznaků syndromu vyhoření

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6102x )

Syndrom vyhoření provází celá řada příznaků, které jsou však velmi obecné. Proto ho lze z počátku jen těžko rozpoznat. Pokud se však syndrom vyhoření neléčí, může mít katastrofální dopad na zdraví lidí, jejich štěstí, vztahy a také pracovní výkon. Proto si dávejte pozor, když zaznamenáte jeden ze symptomů vyhoření.

shutterstock.com

Pracovní posedlost

Pracovní posedlost se projevuje v první fázi. Člověk se s nadšením pouští do práce, pro svoji práci žije a je ochotný jí obětovat všechno. Představuje si, co všechno dokáže, komu pomůže a co právě on vlastními silami změní. Má pocit nepostradatelnosti. Práce se pro něho stává veškerou náplní života, a to na úkor odpočinku, vztahů, vlastního života. A potřebuje za své nasazení pochvalu a uznání, stává se na nich závislý.

Jste vyčerpaní

Jste tak unavení, že se nemůžete pohnout? Máte problémy ráno vstát z postele, abyste začali pracovat? Připadá vám vaše 8hodinová směna jako nekonečná? Syndrom vyhoření je druh pracovního stresu charakterizovaný třemi konkrétními věcmi. První je pocit, že jste vyčerpaní - emocionálně i fyzicky.

Čtěte také: Syndrom vyhoření - čím dříve se začne řešit, tím lépe

Cynismus

Druhou věcí, která charakterizuje syndrom vyhoření, je cynismus - nezájem o práci, negativismus nebo dokonce bezcitnost. K tomu často vede vyčerpání.

Cítíte se k ničemu

Třetí pilíř vyhoření je pocit neschopnosti, pocit, že prostě nemůžete být efektivní. Vede to k nedostatečnému výkonu a produktivitě. Někdy se tento pocit zdá být výsledkem dalších dvou stanových pólů vyhoření - vyčerpání a cynismu. Jindy se objeví všechny tři najednou.

Deprese

Pokud jste vyčerpaní, cyničtí a cítíte se zbyteční, není divu, že se může objevit deprese. Výzkum ukazuje, že syndrom vyhoření je hlavně věcí zaměstnání, zatímco deprese je věcí celého života, která může zahrnovat vaši práci. Ale jsou propojeni. Studie ukazují, že pokud jste náchylní k depresi, jste náchylnější k vyhoření.

Čtěte také: Hrozí vám syndrom vyhoření? 

Mezilidské problémy

Syndrom vyhoření se odráží v negativních vztazích mezi lidmi a to nejen na pracovišti. Může se projevovat nesnášenlivostí, častými osobními střety s kolegy, později i s klienty a nadřízenými. Jindy se pracovník stáhne do ústraní, přestává komunikovat, špatně se s ním spolupracuje. Příznakem je i fakt, že je fyzicky přítomen při rozhovoru, ale duchem nepřítomen. Nevhodné chování se často přenáší i do rodinných a dalších vztahů. 

Problémy se soustředěním

Problémy se soustředěním jsou jedním z mentálních příznaků (stejně jako je zapomnětlivost), které by mohly signalizovat, že se blíží vyhoření. Některé studie naznačují více než 100 příznaků. Zahrnují motivační příznaky, jako je rozčarování a ztráta idealismu.

Čtěte také: Masáž: lék na nervy i elixír mládí

Nespavost

Podle některých studií jsou potíže se spánkem spojeny s vyhořením (i když jiné studie toto nepotvrzují). Problémy se spánkem však není vhodné podceňovat. Pokud nemáte dostatek spánku, mohou se objevit zdravotní potíže jako je srdeční onemocnění, vysoký krevní tlak, mrtvice, cukrovka a onemocnění ledvin.

Časté bolesti hlavy

Herbert Freudenberger, psycholog, který vytvořil koncept syndromu vyhoření v roce 1974, citoval časté bolesti hlavy jako fyzickou charakteristiku poruchy. Stejně jako problémy se spánkem to však není vědecky podloženo.

Zažívací potíže

Bolest žaludku a střevní potíže mohou mít co do činění s vyhořením. To a stres, který s ním může přijít, může oslabit váš imunitní systém, což by mohlo vysvětlit problémy s vaším trávením.

Alkohol, drogy a přejídání

Používání jídla, alkoholu nebo drog k tomu, abyste se cítili lépe, může být příznakem syndromu vyhoření. To může být vážné. Obezita nebo nadměrné užívání alkoholu a drog může vést k nejrůznějším zdravotním problémům.

Vysoký krevní tlak

Pokud je váš krevní tlak zvýšený, může to být příznak syndromu vyhoření. Spolu s tím se může objevit i rychlejší tep. Nic z toho pro vás není dobré. Může dojít k poškození nejen vašeho srdce, ale i mozku a ledvin.

Čtěte také: Příznaky vysokého krevního tlaku, které byste neměli podceňovat

Žízeň a rozmazané vidění

Nadměrná žízeň a rozmazané vidění jsou dva příznaky cukrovky. Vyhoření může zvýšit vaše šance na diabetes 2. typu. Pokud vykazujete tyto nebo jiné příznaky cukrovky - a máte problémy v práci, které by mohly souviset s vyhořením - mohou být tyto dva příznaky spojeny.

Nemocné dny se hromadí

Výzkum zjistil, že syndrom vyhoření může vyvolat jak absence nebo naopak chození do práce, když se necítíte dobře. Na jednu stranu pro svoji práci žijete a jste ochotni jí obětovat všechno. Na stranu druhou, všechny ty dny, kdy zůstanete doma, mohou vyvolat pocit, že vám práce vlastně nechybí, což může vést k dalšímu vyhoření.

Léčba syndromu vyhoření

Co dělat při syndromu vyhoření? Pokud člověk nezačne syndrom vyhoření včas řešit, může vést nejen ke vzniku depresí a úzkostných stavů, ale také k naprosté ztrátě sebedůvěry i závislosti na drogách či alkoholu. Na začátku je proto nutné, aby si člověk připustil, že něco není v pořádku a kontaktoval odborníka (psychologa nebo psychiatra).

Zdroj: webMD.com

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce