Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Seriál: Vše podstatné na jednom místě (díl 2. spalničky)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1475x )

Spalničky jsou vysoce nakažlivé virové onemocnění, které se v minulosti díky očkování podařilo téměř vymýtit. Nyní se s ním opakovaně setkáváme. Šíření onemocnění napomáhá odmítání očkování části naší populace. Navíc u řady lidí očkovaných v dětství došlo po více než 20 letech k vymizení ochranných protilátek.

shutterstock.com
Z NABÍDKY LÉKÁRNA.CZ

Mnozí rodiče nyní odkládají očkování do pozdějšího věku, tím ale zvyšují riziko, že jejich dítě může touto nákazou onemocnět. Tyto děti pak můžou být příčinou nákazy u dalších dětí, u kterých je očkování kontraindikováno. 
Toto původně dětské onemocnění se nyní šíři i mezi dospělými, především z důvodu migrace obyvatel a cestování. Dalším důvodem šíření nemoci mezi dospělými je, že odolnost i po očkování klesá v průběhu desítek let, je proto možné, že i u vás nastala tato situace. 

Spalničky jsou vysoce nakažlivým onemocněním virového původu. Viry spalniček patří mezi  paramyxoviry. Onemocnění se přenáší vzdušnou cestou. I když na vzduchu a na povrchu viry vydrží poměrně krátce, asi dvě hodiny, lidská populace je na ně velmi vnímavá a riziko nákazy  po kontaktu je  velmi vysoké. Infekce se velmi rychle šíří. 

Čtěte také: Pátá nemoc: neohrožuje děti, ale těhotné ženy

Příznaky spalniček

Samotné spalničky se u vás projeví po 10 dnech takzvaným katarálním stadiem s horečkou, rýmou, kašlem, zánětem spojivek. Můžete se vyskytnout i světloplachost. Katarální stadium trvá obvykle 3-4 dny. Uvnitř dutiny ústní uvidíte bílé tečky, tzv. Koplikovovy skvrny. Jsou typickým projevem nemoci. 

Po katarálním stadiu začíná stadium exantémové, vyrážkové stadium nemoci. Vyrážka má červenou barvu a začíná na krku, za ušima, pak se šíří na celý obličej a postupně i na trup a končetiny. Šíření vyrážky trvá 3-5 dnů. Postupně dochází k mizení příznaků, zase odshora dolů, kdy na kůži zůstávají zahnědlé flíčky. Časem po drobném olupování zesvětlají a vymizí.

Dalším velmi častým projevem je bolest hrdla a zápal dolních cest dýchacích, především průdušek. 

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Léčba spalniček

Základním léčebným opatřením u je klid na lůžku. Spalničky jsou virové onemocnění, tedy proti němu existuje pouze ochrana ve formě vakcíny. Když již vypuklo, snažíme se o nejlehčí průběh nemoci a podporujeme imunitu organismu. Tomu nejvíce napomáhá klid na lůžku a dostatek tekutin.

Zvýšenou teplotu můžete snížit za pomoci léků na horečku, antipyretik, které lze obdržet volně v každé lékárně. V případě lehce zvýšené teploty do 38°C doporučujeme ji zbytečně netlumit léky.

Jako další podpůrnou léčbu lze doporučit zvýšený přísun vitamínu C, především z přírodních zdrojů, ovoce a ovocných džusů. 

Oční příznaky můžete tlumit borovou vodou nebo zvlhčujícími očními kapkami.

Na rýmu se osvědčily hypertonické solné roztoky, díky kterým nosní sliznice splaskne, Vy pak můžete lépe dýchat.

Na bolesti hrdla můžete použít volně dostupné spreje s desinfekčními a tlumivými účinky, osvědčili se i bylinné, nebo zázvorové pastilky.

Při dráždivém suchém kašli především na noc můžete použít kapky tlumící kašel, antitusika. Jakmile se kašel stane vlhkým, použijte sirupy a léky na podporu vykašlávání, pouze přes den, abyste se v noci nebudili kašlem.  

Kožní výsev není třeba nijak ovlivňovat, snažte se zabránit škrabání a narušování povrchu kůže. Obvykle nebývá svědění, ale pokud byste cítili na kůži dyskomfort, pnutí nebo svědění, můžete kůži lehce potřít mentolovou nebo kafrovou mastí.

U spalniček kromě doporučených přípravků, není nutná žádná další léčba. Protože jde o onemocnění virového původu, žádné antibiotika ani jiná léčba nevedou k jeho vyléčení. Neberte proto samovolně žádné jiné přípravky bez porady s ošetřujícím lékařem. Mohly by naopak zkomplikovat léčbu. 

Pokud dodržíte základní léčebná opatření, nemusíte se obávat dalších komplikací.

Čtěte také: Spalničky – jste vůči nim imunní? To zjistí laboratoř

Komplikace spalniček

U spalniček jako virového onemocnění může vzácně dojít i k vážnějším komplikacím, způsobeným virem spalniček: zánětu hrtanu, někdy i zápalu plic. Další vážnou komplikací je virový zánět mozku. V období léčby spalniček se zdravotní stav může zkomplikovat bakteriálním zánětem plic.

Nepodceňte proto náhlé zhoršení jakýchkoli příznaků, zejména kašle a bolesti hlavy. 

Dobrou zprávou je, že po prodělání současné nemoci onemocnění získáte zase na mnoho let imunitu bez nutnosti proočkování.

Čtěte také: Zápal plic je smrtelný hlavně pro seniory

Režimová opatření a prevence přenosu infekce na rodinu a vaše okolí

Z důvodu zabránění šíření infekce mimo vaši rodinu vám může být doporučená izolace všech členů rodiny po dobu od vypuknutí příznaků po odeznění příznaků nemoci. Pokud vaší rodině byla nařízena karanténa, byli jste poučeni o zásadách jejího dodržování. V každém případě je nutné, abyste se po dobu nemoci zdržovali výhradně v domácím prostředí, pokud možno i izolovaně od jiných rodinných příslušníků, pokud jsou staršího věku. Proočkované maloleté děti by neměly být ohroženy. Návštěvy přátel, širší rodiny odložte na později. Nutné pochůzky i vyzvednutí léků delegujte na jiné členy rodiny. Dbejte u celé rodiny na zvýšený přísun vitamínů, na pitný režim. Pokud je to možné, ponechte i jiné členy rodiny spíše v klidovém režimu. 

Informace o průběhu infekce a jejím výskytu v ČR přináší pravidelně Státní zdravotní ústav.

Další informace a diskuzi s odborníky můžete najít zde.

Třetí díl seriálu přinese informace o onemocnění zvaném příušnice.

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské infekční nemoci
Partner rubriky Dětské infekční nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Roup dětský

Roup dětský je střevní parazit - červ. Do organismu se dostává přes dutinu ústní, přenos se odehrává nečistýma rukama.

Spála se může opakovat

V lednu měl můj šestiletý syn spálový bacil a byl léčen antibiotiky. V současné době se v mateřské škole, kam chodí, objevila spála. Zajímalo by mě, jestli ji syn může znovu dostat. Klára

Nebezpečí nakažení neštovicemi

Je možné nakazit se neštovicemi,když se setkám s nakaženým 4 dny před propuknutím kožních projevů?Neštovice jsem v dětství neměla

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce