Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lymfodrenáž pomáhá posílit imunitní systém

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1802x )

Sychravý podzim s sebou opět přináší období chřipek. Vhodnou prevencí jak posílit imunitu organismu bez zbytečných medikamentů, nabízí lymfodrenáž.

shutterstock.com

Kromě zlepšení celkové vitality odstraňuje otoky, detoxikuje organismus a působí preventivně proti celulitidě. Právě díky své všestrannosti získává lymfodrenáž rychle na oblibě. Správně vedená terapie výrazně zkvalitňuje život nejen po padesátce. Pozor však na neodborné služby, ty mohou i uškodit.

„Lymfatickému systému se v poslední době věnuje stále větší pozornost. A to v kruzích odborných i mezi laickou veřejností. Za posledních pět let pozorujeme až trojnásobný nárůst poptávky po manuální a přístrojové lymfodrenáži. Výběr mezi oběma typy závisí na jejím účelu, který může být kosmetický – omlazení pleti a detox, jindy doplňkový, kdy napomáhá rekonvalescenci po úrazu či operaci, a v případech lymfedémů a patologií lymfatické soustavy představuje lymfodrenáž hlavní léčebnou terapii,“ přiblížila Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

Čtěte také: Bolí vás klouby? Příčinou může být osteoartróza!

Kouzlo lymfodrenáže vychází z jejích mnohých účinků. Od oddálení projevů stárnutí po léčbu žilních onemocnění. Jako podpůrná léčba pomáhá při ortopedických potížích, především při kloubních úrazech, artróze, svalových a kostních úrazech. Je vhodná pro lidi, kteří mají problém s lymfatickým systémem nebo chtějí podpořit imunitu, detoxikovat organismus, zabránit obtížím přicházejícím s věkem a hormonálními změnami, nebo pro léčbu ortopedických potíží či po chirurgických zákrocích.

„Nejčastěji lymfodrenáž využívají pacienti s otoky dolních končetin. Hojně léčíme poúrazové stavy dolních končetin, jako např. zvrtnuté kotníky nebo pohmožděná kolena, poúrazové stavy svalů, šlach a kloubních pouzder a vazů, artrózy kyčlí a kolen a kotníků. Dále je doporučována lidem po totální výměně kloubů nebo před plánovanou operací, kdy až dvojnásobně urychluje rekonvalescenci,“ doplnila fyzioterapeutka.

Lymfu tvoří čirá tekutina obsahující odpadní látky buněčného metabolismu, viry, bakterie, ale i prospěšné živiny, vitamíny, tuky, sacharidy a hlavně lymfocyty – druh bílých krvinek, díky kterým se lymfa podílí na imunitě organismu. V chladném období chřipek tak lymfodrenáž stimuluje imunitu organismu podobně jako například saunování.

Čtěte také: Saunování a jeho blahodárné účinky na zdraví člověka

„Lze ji doporučit preventivně jako součást zdravého životního stylu. Občasné terapie fungují jako prostředek podpory imunity a detoxikace organismu. Pokud se však jedná o otoky a chronické stavy, léčba lymfodrenáží by měla probíhat jednou až dvakrát za 14 dní. V případě akutního úrazu až třikrát do týdne. U celulitidy se pro vysoký efekt doporučuje návštěva jednou týdně a alespoň 10 opakování. Už po jedné terapii pacient cítí uvolnění tlaku a lehkost v dolních končetinách a ústup únavy. Při bolestivých stavech bolest po první návštěvě odeznívá, mizí otok a rozsah pohybu kloubu se zvyšuje, popsala Iva Bílková.

Lymfodrenáž patří do rukou odborníka

Lymfodrenáž bývá často nesprávně označována jako „lymfatická masáž“ nebo „lymfomasáž“. Toto označení napovídá, že provozovatel či terapeut pravděpodobně neprošel odborným školením na oblast lymfatického systému.
„Neodborné lymfodrenáže jsou bohužel v Česku relativně běžné. Chyba spočívá zejména v nedodržení správného postupu jednotlivých hmatů nebo vyvíjeného tlaku. Terapie by měla také vždy začínat otevřením krčních uzlin. Tato procedura se při neodborném provedení často přeskakuje, a je tedy první známkou chybného provedení. V nejhorším případě je klient zapnut do lymfodrenážního přístroje bez edukace a bez manuálního otevření lymfatických, tzv. spádových uzlin. Rizikem je pak tok lymfy směrem do hlavy, přemístění otoku na nechtěná místa, pocit dušení, u senzitivních lidí může dojít k pocitu otoku jazyka, obličeje, očí. Efekt procedury je pak nulový nebo i škodlivý. U terapie nebo po ní by měla být též k dispozici neperlivá voda, džus, zelený čaj a podobně. Po lymfodrenáži totiž dochází k většímu odvodnění organismu a je potřeba vodu doplnit,“ upozornila Iva Bílková.

Čtěte také: Otoky nohou - jejich druhy a jak s nimi bojovat

Manuální versus přístrojová lymfodrenáž

Manuální lymfodrenáž je terapeutická technika, při níž terapeut jemným tlakem ruky provádí konkrétní hmaty, které uvolní lymfu. Ta proudí z mezibuněčného prostoru přes kapiláry, mízní cévy a uzliny a následně je nasáta do krevního řečiště. Hlavní mízovod ústí do horní duté žíly v blízkosti srdce.

Přístrojová lymfodrenáž využívá k léčbě otoků kompresivní návleky (kalhoty, rukáv, vesta, helma). Uvnitř těchto návleků jsou komory, které se nafukují podle předem nastaveného programu. Čím víc komor v návleku je, tím je terapie efektivnější.
„Návlek ve tvaru kalhot by měl mít i pásy přes břicho a bedra. Pokud jde o návlek pouze jako nohavice na dolní končetiny, pak bude efekt přístrojové lymfodrenáže nedostatečný. Stejně jako návlek pro ruku by měl současně mít také komory pro hrudník,“ uvedla Iva Bílková.

Kdy pomáhá lymfodrenáž?

  • odstranění otoků po úrazu (léčba zvrtnutého kotníku, zhmožděného kolene, natrženého svalu…)
  • odstranění otoků při artróze (artróza kolene nebo kyčelního kloubu)
  • u chronické žilní nedostatečnosti (křečové žíly, tromboflebitida, ateroskleroza, zánět žil…)
  • regenerace svalů u sportovně aktivních lidí
  • prevence a léčba celulitidy
  • po operaci kloubů
  • po onkologickém onemocnění
  • u gynekologických obtíží
  • u diabetiků (neuropatie, angiopatie)
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Čeká vás nebo vaše blízké operace?

MUDr. Mojmír Kasalický, CSc.1. chirurgická klinika, 6. prosince 2001

Abdominoplastika (plastika stěny břišní)

Abdominoplastika je chirurgický zákrok, při kterém je odstraněna nadbytečná kůže a tukové tkáně převislého břicha. Lze upravit i napětí a případné deformity břišní stěny, kýly, nevzhledné jizvy nebo rozestup svalů břišní stěny.

Blefaroplastika (operace očních víček)

Blefaroplastika představuje operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček. Výsledkem je "omlazení" vzhledu této, z estetického hlediska, velmi důležité krajiny...

Operace očních víček

Jedná se o operační výkon prováděný téměř vždy z kosmetických důvodů, kdy se odstraňují esteticky nevzhledné přebytky tkáně horních nebo dolních víček.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce