Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Antikoncepční pilulky chrání před rakovinou, ale to není všechno.

(PharmDr. Vladimír Finsterle | přečteno: 11916x )

Antikoncepční tablety chrání ženu před vznikem rakoviny ovarií, což je vysvětlováno zabráněním ovulace cestou hormonální blokády. Nyní studie ukazují, že tento vztah je možná komplikovanější. Například Dr. Whittemore ze Stanford University poukazuje na fakt, že ochranný efekt antikoncepce klesá s věkem uživatelky. Vědec se pokusil prokázat závislost poklesu případů rakoviny vaječníků s používáním hormonální antikoncepce a poklesu narozených dětí v posledních 30 letech.

U žen do věku 50 let je prokázán nižší výskyt tohoto typu rakoviny , ale u žen nad 50 let je toto riziko opět vyšší. Což vede právě k výše uvedenému závěru.

Druhá studie australského lékaře Dr. Siskinda upozornila na snížené riziko rakoviny vaječníků až o 7% na rok užívání. Australský tým studoval 794 žen s rakovinou a 853 žen bez rakoviny a nalezl nižší riziko výskytu různých typů rakoviny . Hormonální antikoncepce může ochránit před rakovinou cestou omezené aktivity hormonů typů adrogenních a zvýšení aktivity progesteronu.

Třetí studie vedená profesorem Nessem z Pittsburgu poukázala na roli zánětlivé reakce při rakovině vaječníků. Studie potvrzuje preventivní roli hormonální antikoncepce, ale upozorňuje I na další pozitivní vlivy. Ženy, které donosily dítě, kojili a byla jim provedena hysterektomie či sterilizace byly také vystaveny nižšímu riziku vzniku rakoviny vaječníků. Jiné faktory naopak toto riziko zvyšují:

Endometrióza, vaječníkové cysty nebo používání talku, kdekoli na těle -- tedy faktory zvyšující podrážděnost či zánětlivost vaječníků. Jinými slovy procesy, které vedou ke vzniku substancí jako jsou cytokininy, prostaglandiny a růstové faktory mohou vést k rakovině vaječníků.

Všechny tři studie se shodly na pozitivním ochranném vlivu hormonální antikoncepce a současně upozorňuji na vlivy zánětlivé v procesu vzniku rakoviny vaječníků.

Zdroj: Epidemiology 2000;11:97-98, 102-105, 106-110, 111-117

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úloha výživy v prevenci nádorových onemocnění

Neexistuje snad žádná oblast výživy, která by byla tak bohatá na informace, jako oblast vztahu výživy k rakovině a současně žádná oblast, kde by se vyskytovalo tolik dezinformací, poskytujících klamnou naději pro pacienty s nádorovým onemocněním. Všechny údaje o nových zaručeně účinných protinádorových látkách, získané na laboratorních zvířatech, hlavně na hlodavcích, je třeba brát se značnou rezervou.

Novinky v léčbě rakoviny prsu

doc. MUDr. Luboš Petruželka, CSc.,Onkologická klinika, 7. února 2002

Kombinovaná hormonální substituce zřejmě zvyšuje riziko rakoviny prsu.

U žen užívajících v období menopausy (přechodu) hormonální substituční léčbu na bázi kombinace estrogenu a progestinu je podle nejnovější americké studie mnohem vyšší riziko, že se u nich rozvine rakovina prsu. Toto riziko však neplatí pro ženy, které užívají hormonální substituci pouze na bázi estrogenu. Informovala o tom Americká lékařská asociace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce