Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Hemoroidy u dětí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 13334x )

Hemoroidální onemocnění se považuje za nemoc starších lidí. Hemoroidy však mohou potrápit i malé děti v předškolním a školním věku.

shutterstock.com

Jedná se zpravidla o hemoroidy vnější, které vypadají jako jakési malé purpurové až fialové uzlíky, bouličky či kožní převisy. Zevní hemoroidy lze samozřejmě jak vidět, tak nahmatat. Uzlíky mohou bolet, pálit, svědit, tlačit a dokonce i krvácet, ale pozor, také nemusí. Jsou-li v klidovém stavu, mívají často barvu okolní tkáně. Zevní hemoroidy tedy poznáte pouhým pohledem, vnitřní na sebe upozorní jasně červenou krví či hlenem a mnohdy i bolestí.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Nejčastější příčiny hemoroidů u dětí

U malých dětí přispívá ke vzniku hemoroidů například nevhodná strava a nedostatečný pitný režim. Obojí má za následek zácpu a přílišné tlačení při stolici. Svůj podíl na výskytu tohoto nepříjemného onemocnění má také dlouhodobé sezení na nočníku, kdy maminky nechávají své ratolesti sedět na nočníku či toaletě do té doby, než se dítě vyprázdní. Problém je v tom, že se zvyšuje nitrobřišní tlak, který je další z příčin hemoroidálního onemocnění. 

Mezi další faktory vzniku onemocnění patří nedostatečný pohyb a hygiena. 

V některých případech je možné, že se na hlavní příčinu problémů malého pacienta nepřijde. 

Pokud si tedy dítě stěžuje, že má při vyprazdňování bolesti nebo, že ho oblast konečníku svědí či pálí na nic nečekejte a navštivte svého pediatra .

Čtěte také: Akutní zdravotní problémy našich dětí. Co zvládneme sami a kdy vyhledat pomoc lékaře?

Léčba hemoroidů u dětí

  • Za prvé je nutná úprava stravy. Nastolením vhodného jídelníčku zajistíte, aby dítě mělo každodenní defekaci stolice měkké konzistence. Vhodné jsou také doplňky stravy (probiotika a prebiotika), jež napomohou dobrému fungování střeva.
  • U dětí je indikována pouze konzervativní léčba. Úlevu od nepříjemných průvodních znaků onemocnění přináší antihemoroidální krémy, masti nebo čípky. Úlevu přináší i teplé sedací koupele ve slabém roztoku hypermanganu a gel z dubové kůry.
  • Naprosto nutné je i dodržování doplňkových režimových opatření: pečlivé dodržování hygieny po stolici, sprchování konečníku po stolici – nepoužívat toaletní papír. 
  • K instrumentálním zákrokům dětských hemoroidů dochází většinou až v období dospívání.

Čtěte také: Průjem u dětí - jakou zvolit léčbu

Prevence dětských hemoroidů

  • Tuhá stolice, zácpa a nepravidelné vyprazdňování jsou živnou půdou pro vznik hemoroidů. Snažte se těmto situacím předcházet. Dohlédněte, aby jídelníček dítěte obsahoval vyváženou stravu bohatou na vlákninu. Samozřejmostí je i dostatečný pitný režim. Každodenní defekace měkké konzistence je nejlepší prevencí. 
  • Nenechávejte dítě zbytečně vysedávat na nočníku. Dítě raději posaďte na nočník častěji. 
  • Sezení u televize nebo počítače neprospívá ani konečníku. Snažte se, aby vaše ratolest měla dostatek pohybu a tím menší riziko vzniku hemoroidů.
  • A samozřejmě hygiena. Na oblast konečníku nepoužívejte zbytečně parfemované a dráždivé prostředky. Zadeček dítěti omývejte po každém vyprázdnění. 
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Krvácení z konečníku

Již několik let mne trápí krvácení z konečníku. Mám pochopitelně obavu, aby to nebyl příznak vážného onemocnění. Krev je světlá a je jí často velké množství, objevuje se však pouze při stolici. Často mívám během dne potíže s pálením a svěděním v oblasti konečníku. Existují nějaká specializovaná pracoviště, kde bych mohl podstoupit vyšetření? Miloš

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce