Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hemoroidy – s léčbou otálíme

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3090x )

Svědění, bolest a krvácení při stolici mlčky téměř 1,5 roku přecházíme, až poté začneme nepříjemné projevy rozšířených hemoroidů řešit. Jen každý třetí se ale svěří lékaři – spíše hledáme informace na internetu, nebo u svých příbuzných a známých. Výsledky mezinárodního průzkumu, na který odpovídalo celkem 16 000 lidí, včetně 2 000 Čechů, náš stud mluvit o choulostivých zdravotních tématech potvrdily.

shutterstock.com

Pokud se rozhodneme někomu svěřit, říkáme, že „máme hemoroidy“. Ve skutečnosti je máme všichni (žilní pleten v oblasti konečníku a řitního otvoru) a to, co nás trápí, je jejich rozšíření a zánět. Mezi první typické příznaky patří bolest, pálení, svědění a krvácení z konečníku. Postupně dochází k vyhřeznutí hemoroidu ven a ke zhoršování obtíží. Hemoroidy nejsou jen „nemocí cyklistů“, mezi rizikové faktory patří dlouhodobé sezení, obezita, špatná životospráva vedoucí k zácpám, nedostatek pohybu a u žen těhotenství.

Čtěte také: Jak chronická zácpa ovlivňuje vaše tělo

Řešení rozšířených hemoroidů je nejčastěji v rukou praktických lékařů:
„Do ordinace praktických lékařů přicházejí pacienti většinou tehdy, když najdou krev ve stolici nebo na papíru a polekají se. Krvácení signalizuje již pokročilejší stadium onemocnění a v některých případech je nutné pomýšlet i na další možná onemocnění v této oblasti (nádory střeva). Vhodné je proto konzultovat se svým praktickým lékařem i počínající obtíže. Pak je možné včas nastavit vhodná režimová opatření, případně farmakoterapii či chirurgické řešení,“ vysvětluje MUDr. Jana Vojtíšková, praktická lékařka z Prahy.

Čtěte také: Co znamená, když se objeví krev ve stolici

Která cesta k řešení problému je nejlepší?

1. Hledání informací o hemoroidálním onemocnění – pokud hledáte informace o hemoroidech, spíše než na blogy a diskuse se podívejte na webové stránky specializované na informace o zdraví, speciální mobilní aplikace (Hemoroidy), případně využijte možnosti bezplatných poraden odborníků (např. na www.zilniporadna.cz). Zjišťování informací o nemoci je důležitou součástí léčby. Co nejdříve po něm by ale měla následovat návštěva lékaře. Nestyďte se mu svěřit se svými zdravotními komplikacemi.

2. Konzultace s příbuznými či známými – možná, že při otevření tématu hemoroidálního onemocnění zjistíte, že ve vašem okolí s ním mají zkušenosti i další. Je vhodné se zeptat na jejich zkušenosti, které poté můžete probrat při návštěvě lékaře. I když rozšířenými hemoroidy trpí i ostatní, neznamená to, že jsou „normální“ a musíte se s nimi smířit.

3. Konzultace s praktickým lékařem – pokud znáte popisované příznaky z vlastní zkušenosti, návštěvu odborníka neodkládejte. Poradit se můžete s praktickým lékařem, který vás případně odešle na specializované pracoviště (proktologie, gastroenterologie, chirurgie). Lékař provede potřebná vyšetření, poradí s úpravou životosprávy, doporučí lokální léčbu (masti, čípky) a rozhodne o léčbě venofarmaky (léky na posílení žilní stěny).

4. Návštěva lékárny – mnoho pacientů si najde základní informace na internetu, a poté si koupí „naslepo“ mast či čípky v lékárně. Hemoroidální onemocnění je dlouhodobý problém, který je mimo jiné příznakem tzv. chronického žilního onemocnění (stejně jako např. metličky a křečové žíly). Proto je nutná návštěva odborníka. Krémy a čípky mohou přinést krátkodobou úlevu, ale důležitá je dlouhodobá léčba vycházející z aktuálního stavu pacienta (stadium onemocnění). Jedině léčba z rukou lékaře pomůže zlepšit stav žilní stěny, zmírnit krvácení a bolest a zabránit opakování akutních hemoroidálních atak. Lékař vám poradí, zda stačí venofarmakum (lék) nebo je již nutná chirurgická léčba. Proto i zde platí – čím dříve začnete s odpovídající léčbou, tím lépe.

Čtěte také: Hemoroidy - pomoc z lékárny

5. Odstranění rozšířených hemoroidů – zatímco v prvních stadiích je možné využít ambulantní metody, později je nutný několikadenní pobyt v nemocnici. Nejvhodnější metoda zákroku závisí na konkrétním stavu. Důležité je ale uvědomit si, že odstranění neznamená, že již bude vše v pořádku. Při nedodržování režimových opatření (dostatečný pitný režim a množství vlákniny v jídelníčku, omezení dráždivých potravin, užívání léků na posílení žilní stěny – tzv. venofarmaka, volné oblečení, zvýšená osobní hygiena, pohyb a speciální cviky) se mohou komplikace opět rychle vrátit.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak probíhá vyprazdňování stolice - defekace?

Defekace je složitý reflex. Prvotním podnětem je náplň posledního oddílu tlustého střeva, konečníku. Dojde-li k určitému vzestupu tlaku v této části střeva, vzniká nervový impulz, který je po přepojení v míše veden zpět k tlustému střevu. Zde dochází ke stimulaci vlastních pohybů (peristaltiky) posledních oddílů tlustého střeva a k uvolnění (relaxaci) vnitřního svěrače konečníku.

Jak předcházet zácpě

Věnujme se tomu, co pro pravidelnost vyprazdňování můžeme učinit sami. Jak bychom měli svůj denní jídelníček upravit, abychom se zácpy zbavili?

Podezření na hemeroid

U konečníku se mi objevil takový malý "culík" o průměru asi 5 mm, dá se chytnout mezi prsty. Nebolí, ale při stolici a osobní hygieně to není zrovna příjemný pocit. Jedná se o hemeroid? Pokud ano, musí se to řešit vždy chirurgicky? Za odpověď předem děkuji.

Krev ve stolici

Kdykoli objevíte krev ve stolici, měli byste o tom povědět svému lékaři. V devadesáti procentech bude příčina banální, ale to musí určit právě lékař.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce